Toto si prečítajte, keď budete unavení z toho, že stále dávate na prvé miesto iných

V živote príde chvíľa, keď sa rozhodnete, že už toho máte dosť.

Máte dosť toho byť poradca, ten, kto na všetkých dozerá, ten kto uprace omyly iných alebo ten, od ktorého vždy očakávajú, že ich chytí, keď padajú.

Kdekoľvek na svete ste, zastavte sa. Možno sa cítite vyhorení, využití a otrávení tým, ako každému hovoríte áno – vrátane tých, ktorí idú proti vám. Pravdepodobne uvažujete nad tým, ako by vám ublížilo, keby vám v ťažkých časoch nikto neprišiel pomôcť, ale túto myšlienku prosím teraz odložte bokom. Premýšľate o konkrétnych momentoch, kedy ste sa nemali na koho obrátiť, a preto dávate seba na koniec rady.   

Áno, môže byť ťažké povedať nie, no ste silní a dokážete zo seba aspoň raz za čas urobiť prioritu.

Pamätajte, že si zaslúžite byť šťastní. Nevkladajte príliš veľa snahy do rozsievania dúhy a motýľov do života iných ľudí, zatiaľ čo vy pomaly vnútri slabnete. Ak chcete niečo dať, dávajte to s celým svojím srdcom. Urobte to, pretože to do vášho života prináša radosť.   

Prestaňte skákať do utrpenia ostatných. Empatia je niečo iné ako ponúknutie samého seba. Stanete sa pre ľudí obetným baránkom. Negatívni ľudia, ktorí by vás radi videli zlyhať spolu s nimi sa pohybujú všade. Nebuďte večnou obeťou.  

Nemusíte sa všetkým páčiť. Niekto bude mať vždy čo povedať, aj keď zo seba dáte to najlepšie. Môžete žiariť a dosahovať vysoké štandardy sveta, no neznamená to, že sa musíte drasticky zmeniť, lebo vám hovoria, aký by ste mali byť. Robte veci, ktoré tešia vašu dušu.

freepik.com

Naučte sa povedať nie. Možno ste si sami vytvorili povinnosť súhlasiť s každou požiadavkou a pozvánkou len preto, lebo sa cítite dobre, keď ukážete ostatným, že nie ste typ, ktorý od všetkého odstúpi. Veľmi to vyčerpáva, takže by ste nemali zabúdať na oddych. Hovorte áno len ak to skutočne chcete.  

Nemusíte stále niečo dokazovať. Dokazujete svoje schopnosti, svoje ciele, svoju hodnotu – všetko toto prináša euforický pocit, ktorý podporuje sebavedomie, no majte na pamäti, že na seba nemusíte príliš tlačiť len preto, aby ste ukázali ostatným, čo dokážete. Nerobte to, aby ste sa ukázali, ale aby ste sa stále zlepšovali.

Poznajte svoju cenu. Zaslúžite si viac ako byť ten, kto po všetkých uprace. Ste viac, ako o vás hovoria. Nepotrebujete nepretržite dokazovať svoju hodnotu, pretože vaši najbližší ju už poznajú. Urobte zo seba prioritu, nie možnosť. Znie to sebecky, no je to nutné, ak sa chcete starať o svoje zdravie a čeliť tomuto svetu.

Máte právo dať seba na prvé miesto. Vykročte a choďte za tým, čo si skutočne zaslúžite.

zdroj:mysmeženy.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Toto si prečítajte, keď budete unavení z toho, že stále dávate na prvé miesto iných”