Optický klam, ktorý rozlúštilo len zopár ľudí. Keď to zvládnete, máte naozaj super zrak

Máte radi optické hádanky a ilúzie? Máme pre vás záhadu, ktorú rozlúštia len niektorí jedinci. Jedna z najstarších a najznámejších optických ilúzií s názvom „Moja žena a moja svokra“ bola uverejnená v roku 1888 a ešte stále vzbudzuje pozornosť mnohých ľudí. Ukázalo sa, že na portréte mladého dievčaťa môžete vidieť dve postavy – mladá a stará žena! Len bystré oko pozorovateľa príde na to, kde sa skrýva!

оптическая иллюзия

Britský karikaturista William Eli Hill, pracujúci na obrázku pre nemeckú pohľadnicu pravdepodobne ani nepredpokladal, že jeho nevinný nápad sa stane centrom pozornosti tisícky ľudí.

оптическая иллюзия девушка или старуха

Pozrite sa na obrázok! Vidíte na ňom mladú ženu hľadiac do diaľky? Teraz sa pokúste spozorovať starú ženu – má sklonené oči a pozerá sa smerom nadol. Podarilo sa vám to?

Neskôr, v roku 1915, William Eli Hill namaľoval obraz dženy pre časopis „Puck“. Práve táto optická ilúzia získala obrovskú popularitu.

зрительная иллюзия картинки

Neskôr bola ilúzia prepracovaná rôznymi psychológmi a umelcami, ktorí z toho vytvorili množstvo variácii. Vo väčšine prípadov sa všetky nasledujúce obrazy boli vytvorené bielo-čiernou farbou, pretože takto bolo jednoduchšie rozpoznať optickú hádanku.

зрительная иллюзия

Ak sa vám ani doteraz nepodarilo rozoznať, či sa na obraze nachádza aj stará žena, ponúkame vám video, vďaka ktorému na to okamžite prídete! Stará žena alebo mladá žena? Ako to teda vlastne je?!

Psychológovia medzitým prišli na to, prečo niektorí vidia hneď dve ženy a niektorým to trvá aj niekoľko minút. Zistili, že ak sa človeku podarí tento optický klam vyriešiť v priebehu sekúnd, znamená to, že je flexibilný a vie sa prispôsobiť akejkoľvek situácii.

Na druhej strane, ak sa vám záhadu nepodarilo vyriešiť bez pomoci videa, potom ste pravdepodobne príliš tvrdohlavý a krátkozraký.

V prípade, že sa vám tento článok s optickým klamom páčil, zdieľajte ho aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

 

zdroj:chillin.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Optický klam, ktorý rozlúštilo len zopár ľudí. Keď to zvládnete, máte naozaj super zrak”