V roku 1940 prišiel tento fotograf do Osvienčimu. To čo tam musel robiť, aby zostal nažive je neuveriteľné

O zločinoch, ktoré sa robili počas nacistického režimu proti ľudskosti, sa napísalo už veľa. Ale je potrebné to stále pripomínať, aby sa to neopakovalo v budúcnosti.

V roku 1940, poľský fotograf Wilhelm Brasse odmietol prisahať vernosť Hitlerovi, za ktorú dostal 3 roky väzenia. Muž utiekol, ale opäť bol chytený a poslaný do Osvienčimu.

Na tomto strašnom mieste bol Brasse nútený fotiť rôzne pokusy, ktoré viedli miestni lekári nad ľuďmi. Medzi rokmi 1940 a 1945 urobil Brasse viac ako 40 tisíc rôznych záberov.

Po skončení vojny sa chcel vrátiť k svojej obľúbenej práci, ale nenašiel silu, aby sa opäť pozrel do hľadáčika. Tento muž si musel nájsť iné zamestnanie.

Brasse osobne videl slávneho lekára Josefa Mengeleho, ktorý sa preslávil svojimi tajuplnými pokusmi na väzňoch. Pravidelne musel Wilhelm fotografovať výsledky týchto mučení.

Jedného dňa bol muž prinútený fotografovať mučenie ľudí, ktorí zomierali pod vplyvom plynu „Cyklón B“.

A toto je slávna fotografia 14-ročnej Poľky Česlavy Kwoki. Vďaka nemu uvidela svet kniha poetky Terezy Edvardsovej a umelkyne Lori Schreinerovej „Painting Czeslawa Kwaka“, ktorá bola venovaná deťom, ktoré sa stali obeťami holokaustu.

Brasse povedal, že sa veľmi hanbil pred úbohými väzňami. Všetko, ako im mohol pomôcť, bolo trochu ich upokojiť. V opačnom prípade by muž riskoval, že by ho zastrelili.

Mnoho rokov po skončení vojny opäť navštívil Osvienčim. Povedal návštevníkom o hrôzach, ktoré sa v tábore diali. Zaujímavé je, že Brasse si so sebou vzal kameru, ale nemohol urobiť ani jednu fotografiu.

Muž zomrel v roku 2012 vo veku 91 rokov v rodnom meste v Živci.

Musel prežiť strašné časy. Najhoršie však je, že Wilhelm bol len svedkom, ale nemohol pomôcť ľuďom, ktorí boli nacistami šikanovaní.

Nezabudnite zdieľať svoje myšlienky o tomto materiáli v komentároch nižšie!

zdroj:videoboom.cc 

www.dailymail.co.uk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “V roku 1940 prišiel tento fotograf do Osvienčimu. To čo tam musel robiť, aby zostal nažive je neuveriteľné”