Čím je človek bližší, tým častejšie ho urážame! Psychológovia vedia tento jav aj pomenovať

Láska je kráľovstvo krivých zrkadiel.

Muž v láske sa stáva zraniteľným. Všetko kvôli pripútanosti, ktorá sa nevyhnutne objavuje medzi týmito dvoma ľuďmi, hovorí psychológ Stephen Stonsey.

Na stránkach publikácie Psychology Today vysvetľuje, prečo si milujúci ľudia tak často hovoria navzájom škaredé slová.

Predpokladajme, že ste sa videli v krivom zrkadle. V ňom vaše boky vyzerali veľmi obrovsky. Pomyslel si: „Tu nie je žiadna dieta.“

Akonáhle sa táto myšlienka stane vašim vnútorným presvedčením, nič vám nepomôže zbaviť sa jej. Je to dlhá práca s psychológa.

Ľudia s poruchami príjmu potravy sa vnímajú ako tuční, hoci v skutočnosti nevážia viac ako 50 kg. A tí, ktorí v detstve často počuli „Čo si taká chudá“, sa s najväčšou pravdepodobnosťou v zrkadle uvidí ako tučná.

Vnímanie vzhľadu môže byť nejakým spôsobom zmenené – ak dáte normálne zrkadlo pred osobu.

Ale čo robiť s ľuďmi,  ktorí sa pozerajú na seba očami partnera? A čo keď tento partner nie je spokojný s ich vzhľadom a neváha o tom hovoriť?

Takí ľudia budú mať o sebe skreslený a nepresný obraz.

S vekom začneme triezvo posudzovať ich vzhľad, ale stále sme veľmi rozrušený kvôli kritike ostatných, najmä milovaných.

Určite pokojne reagujete na frázu priateľa: „Akú máš hroznú farbu vlasov.“ Takéto vyhlásenie z ústa milovaného človeka vás naštve.

Mnohí súhlasia s takouto kritikou a akceptujú ju, hoci vedia, že je to nespravodlivé. Dokonca aj veľmi vplyvných a silných ľudí môže zraniť kritika od milovaného človeka.

Ale v zrkadle lásky môžete vidieť nielen vaše nedostatky, ale aj vašu dôstojnosť. Chvála inšpiruje, násobí vo dvoch vašu láskavosť, starostlivosť, odvahu, spoľahlivosť.

Zrkadlo lásky dáva energiu, keď sa v ňom odrážajú cnosti a vezme ju, keď sú v nej nedostatky.

V toxickom vzťahu ukazuje zrkadlo lásky v podstate chyby. Vy kritizujete, posmievate sa na vás, pokúšate sa ponižovať, čo najviac si ublížiť. Fakty v takýchto vzťahoch sú skreslené.

Prečo? Pretože v iných kritizujeme to, čo s nám na nás nepáči.

Naučte sa konštruktívne reagovať na kritiku –začnite  sami od seba,  vezmite so to na vedomie a začnite  na sebe pracovať. Nie kvôli ostatným. A aby sa stalo lepšie.

Na druhú stranu,  blízky, by mali poukázať na ich nedostatky bez sarkazmu a zlosti, kritika, ponúka riešenie. Toto majú ľudia radi.

Súhlasíte s názorom autora? Ako reagujete na kritiku blízkych ľudí?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Čím je človek bližší, tým častejšie ho urážame! Psychológovia vedia tento jav aj pomenovať”