Muž začal pred 40 rokmi na odľahlom ostrove vysádzať nové stromy. Takto vyzerá ostrov v súčastnosti

Majuli, najväčší riečny ostrov na svete, je odsúdený na zánik. Za posledných 70 rokov sa zmenšil o viac ako polovicu a existujú obavy, že počas najbližších 20 rokov sa celý ponorí pod vodnú hladinu. Ostrov čelí neustálej hrozbe spôsobenej eróziou nahromadenej pôdy na jeho brehoch.

Pravdepodobným dôvodom je obrovská hrádza, vybudovaná v mestách na brehu rieky Brahmaputra, ktorá ich ochraňuje počas monzúnovej sezóny. Vďaka nej je rozzúrená rieka presmerovaná na malí ostrovček. Od roku 1991 bolo vyplavených viac ako 35 dedín. A kým sa indické úrady snažia zistiť, ako by sa dal ostrov zachrániť, jeho životnosť by bola omnoho kratšia nebyť jedného miestneho enviromentalistu.

V roku 1979 sa 16-ročný Jadav Payeng stretával s obrovským množstvom hadov. Umierali v dôsledku nadmerného tepla po povodniach, ktoré ich vyplavili na piesčinu bez stromov. Jadav sa rozhodol, že jeho životným poslaním bude zachrániť ostrov Majuli pred eróziou prostredníctvom výsadby stromov. Každý deň neúnavne pracoval vďaka čomu sa mu podarilo vysadiť 550 hektárov lesa – väčší ako Central Park v New Yorku (340 hektárov). Tento les je teraz domovom pre bengálskych tigrov, nosorožcov či dokonca stádo 100 slonov, ktorí ho pravidelne navštevujú každý rok. Pokračujte v článku a dozviete sa omnoho viac!

Jadav Payeng žije na najväčšom riečnom ostrove na svete Majuli

Ostrov je v neustálom ohrození v dôsledku rozsiahlej erózii pôdy

Všetko začalo v roku 1979, keď mal len 16 rokov

Jadav prichádzal do kontaktu s mŕtvymi hadmi, ktoré odplavili povodne a uviazli na piesčine bez akýchkoľvek stromov

V tom okamihu si uvedomil, že jeho misia na tejto Zemi spočíva v záchrane spomínaného ostrova

Takto sa začala jeho každodenná práca, ktorá už trvá viac ako 39 rokov

Svojpomocne vysadil 550 hektárov lesa

Vďaka jeho vytrvalosti a ochote získalo mnoho zvierat svoj vytúžený domov

Vrátane Bengálskych tigrov a Indických nosorožcov

 

Viac o jeho príbehu sa môžete dozvedieť v nasledujúcom videu…

Zdieľajte tento inšpiratívny článok aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

zdroj:boredpanda.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Muž začal pred 40 rokmi na odľahlom ostrove vysádzať nové stromy. Takto vyzerá ostrov v súčastnosti”