Toto je krajina, kde neexistujú kasína a ani fastfoody, energie a univerzity sú zadarmo a zamykanie dverí pozná len málokto

Mnoho filozofov a mysliteľov opísalo ideálny sociálny systém, ideálnu krajinu, v ktorej „tečie mlieko a med“ a každý takýto scenár bol považovaný za utópiu.

Musíme byť však objektívni, je nutné si pripustiť, že tento svet plný násilia a korupcie, ľudí s prevrátenými morálnymi hodnotami, pravdepodobne nebudú schopní riadiť podobnú ríšu dobra, mieru a solidarity.

Vo svete ale existuje štát bez armády, krajina, kde sa domy a autá nezamykajú a kde je energia pre všetkých zadarmo. Krajina, ktorá zatvorila reštaurácie a kasína. Tou krajinou je Island!

O týchto informáciach sa nedočítate v bežných novinách, pretože tým posledným, čo by svetové mocnosti chceli, je, aby sa Island stal príkladom aj pre iné krajiny.

Bolo to práve tu, kde sa pred niekoľkými rokmi konala zaujímavá revolúcia, presnejšie po vypuknutí ekonomickej krízy v roku 2008.

Na rozdiel od svetovej politiky, v ktorej svetové banky vytvorili krízu, na Islande tieto politické sily stratili moc, banky boli znárodnené a organizátorov krízy našli a zatkli.

Občania krajiny vyšli do ulíc, aby tak mohli ochrániť novú ústavu napísanú v prospech všetkých ľudí.

93% Islanďanov v referende hlasovalo, že nevráti dlhy ich bankárom. Na Island bol vyvíjaný bezprecedentný tlak zo strany ostatných krajín. Spojené kráľovstvo a Holandsko v prípade odmietnutia platby dlhov islandským bankám pohrozili tvrdými ekonomickými sankciami či úplnou izoláciou krajiny.

MMF (medzinárodný menový fond) pohrozil, že mu už neponúkne pomoc v prípade potreby. Britská vláda sa vyhrážala zmrazením úspor a bežných účtov Islanďanov. Islanďania však nepodľahli tlaku a prezident Grimmsohn povedal: „Bolo nám povedané, že ak neprijmeme podmienky medzinárodného spoločenstva, staneme sa severnou Kubou. Ak by sme však súhlasili, staneme sa severom Haiti.“

V súčastnosti sa Island ukazuje ako inšpiratívny sociálny model. Možno preto, že tam žije len 325 000 ľudí na 103 000 kilometrov štvorcových (približne 3 osoby na štvorcový kilometer).

Islanďania sa veľmi dobre poznajú, a preto je pre nich ľahšie zapojiť sa do záležitostí krajiny, ako sa ukázalo aj počas krízy.

V každom prípade je Island dnes krajinou s najpokročilejším sociálnym systémom, s citom pre humánnosť a mier. Ponúkame vám niekoľko zaujímavých informácii:

1. Počet turistov navštevujúcich krajinu je viac než dvojnásobný, v porovnaní s celkovým počtom obyvateľov. Cestovný ruch poskytuje krajine tretinu HDP.

2. Populácia krajiny je pomerne veľmi malá a niet divu, že ľudia sa navzájom poznajú. Výsledkom sú odomknuté domy a automobily zaparkované s kľúčom v zapaľovaní. Použitie kľúčov je vnímané ako hrubosť.

3. Na Islande neexistujú miestne McDonaldy. Všetky boli zatvorené počas krízy v roku 2009.

4. Island nemá žiadnu armádu. Ochrannú funkciu vykonávajú iba príslušníci pohraničnej stráže. Ak chce Islanďan slúžiť, môže sa pripojiť k nórskej armáde na základe dohody medzi týmito dvoma krajinami.

5. Všetka použitá energia sa získava z netradičných zdrojov, s výnimkou paliva pre autá. Island je jedným z mála krajín v Európe, ktoré využíva diaľkové vykurovanie. No na rozdiel od iných krajín je energia obyvateľom poskytovaná bezplatne.

6. Školy sú bezplatné.

7. Island má jeden z najrozvinutejších systémov verejného zdravotníctva na svete (15. miesto vo svetovom rebríčku) a funguje to tak dobre, že tam nie sú súkromné nemocnice a tým pádom tam neexistuje ani súkromné poistenie.

Pri tom všetkom je Island každý rok jednou z desiatich krajín s najvyššou životnou úrovňou. Utópia alebo realita, čo poviete?

zdroj. takprosto.cc

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Toto je krajina, kde neexistujú kasína a ani fastfoody, energie a univerzity sú zadarmo a zamykanie dverí pozná len málokto”