6 vecí, ktoré by ste v žiadnom prípade nemali robiť pred vašimi deťmi. Nekritizujte svojho partnera, ale…

Rodičia sú prvými učiteľmi svojich detí. Počas toho ako vyrastajú, pozerajú sa na svojich rodičov a preberajú od nich ich správanie, spôsoby a celkový životný štýl. Preto je na mieste, aby rodičia nehovorili svojim deťom to, ako majú žiť, ale aby im to ukázali na svojom vlastnom príklade.

Sú to rodičia (nie učitelia, opatrovateľky alebo babičky), ktorí by mali zo svojho syna vychovať pracovitého, milého a úctivého človeka a naučiť svoju dcéru, aby si vedela ceniť samú seba.

Rodičovské povinnosti sú najzložitejšou a zároveň aj najzodpovednejšou úlohou na svete. Vďaka tomu však vaše dieťa získa množstvo pozitívnych vlastností. Všetko totiž získavajú už od samotného detstva, preto je veľmi dôležité, aby ste zvážili, aký príklad im dávate.

Ak chcete, aby si vychutnávali prechádzky na čerstvom vzduchu? Choďte s nimi. Chcete, aby boli priateľskí k iným ľuďom? Robte to aj vy. Nechcete, aby nadávali? Dávajte si pozor na to, čo vypustíte z úst. Buďte si istí, že ak fajčíte alebo pijete alkohol, vaše deti to budú robiť tiež, keď dospejú (je celkom možné, že aj v puberte). Berú si príklad od rodičov, nevýhodou však je, že vo svojom veku ešte nevedia rozoznať, čo je dobré a čo zlé.

 

Predstavujeme vám zoznam šiestich vecí, ktoré by ste nemali robiť pri vašich deťoch. A aj skutočnosť, že sa môže jednať o maličkosti, vie mať veľký vplyv na ich osobnosť a vzťahy s ostatnými ľuďmi.

  1. Nekomentujte a neurážajte iných ľudí

Hovoriť o ľuďoch za ich chrbtom nie je vôbec pekné, no ešte horšie je ak to robíte za prítomnosti vašich detí. Najmä ak si nechcete pokaziť vzťahy s osobou, o ktorej diskutujete.

Deti si budú pamätať všetko, čo ste povedali, a začnú hovoriť v tom najnevhodnejšom moment. Potom vám už nepomôže ani svätená voda. Vyhnite sa sarkazmu alebo posmechu – deti rýchlo naberú tento štýl správania, čo im naruší interakciu s ostatnými ľuďmi.

  1. Nekritizujte svojho partnera

Kritizovanie manžela alebo manželky za prítomností detí  vedie k podkopávaniu ich autority. Hoci by mali deti rešpektovať oboch rodičov, v prípade, že počujú urážky a kritiku, začnú pochybovať o dôležitosti tohto rodiča. Navyše, keď vyrastú, je možné, že sa tak budú správať aj k svojim partnerom.

Ak chcete svojmu partnerovi niečo povedať, urobte to vtedy, keď ste sami. V prítomnosti detí hovorte pokojne a s úctou.

  1. Ovládajte sa

Hovorí sa, že trpezlivosť je cnosť. Buďte trpezliví a zdržanliví, nerozčuľujte sa kvôli maličkostiam. Platí to najmä pre vaše deti. Malí vedátori sa zaujímajú o všetko, kladú vám množstvo otázok a neustúpia, kým nedostanú svoje odpovede.

Detstvo je obdobie, ktoré vás otestuje v roli rodiča. Porozhadzované hračky, omrvinky na podlahe, zmätok a krik sú veci, ktoré dokážu priviesť do šialenstva nejedného človeka. Napriek tomu sa však snažte byť pokojní a nevybíjajte si svoju zlosť, ak vás nahneval niekto úplne iný.

  1. Neignorujte deti

Áno, deti budú mať na vás veľa otázok a odpovede na nich nebudú vždy krátke a či jednoduché. Opäť sa však potvrdzuje pravidlo, že trpezlivosť je kľúčom k šťastiu. Odpovedajte im, pretože inak začnú klásť otázky iným ľuďom a verte, že to sa vám určite nebude páčiť. Okrem toho, ak sa budú chcieť s vami o niečom porozprávať, vyhraďte si na to čas, vypočujte ich a dajte im vaše rady.

Kto môže byť lepším poslucháčom ako rodič?

  1. Výdobytky modernej doby

Telefóny, tablety a ďalšie zariadenia modernej doby používajú takmer všetci. Pre deti by však mali existovať obmedzenia a ste to práve vy, kto by im mal ísť príkladom.

Koniec koncov, ak matka neustále sedí pri telefóne, potom bude jej dieťa chcieť robiť presne to isté. V každom prípade, fungovanie vo virtuálnom svete musí mať svoje limity. Pošlite ich hrať sa von, nech majú príležitosť rozprávať sa a hrať s inými, skutočnými  deťmi.

  1. Neklamte

Týka sa to aj klamstiev, ktoré považujeme za tzv. milosrdnú lož alebo aj biele lži. Inak povedané, klameme, aby sme neboli nezdvorilí alebo aby sme pravdou niekomu nespôsobili zbytočný smútok. Bohužiaľ, deti od vás tento zlozvyk preberú rýchlosťou svetla, a vy budete tí, ktorým klamú bez akéhokoľvek dôvodu. Vyhýbajte sa klamstvám za akýchkoľvek podmienok!

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “6 vecí, ktoré by ste v žiadnom prípade nemali robiť pred vašimi deťmi. Nekritizujte svojho partnera, ale…”