Minimálny dôchodok v tejto krajine je 2 400 eur a štát sa o občanov vždy postará. Ako je to možné, že to tak funguje?

Dánsky dôchodkový systém je podľa americkej ratingovej agentúry Mercer najlepším na svete. Po odchode do dôchodku si môže byť každý Dán istý, že ho čaká pokojný život – a to aj v prípade, ak by pracoval za minimálnu mzdu alebo vôbec!

Ako je to možné?

Začneme tým, že dánsky dôchodkový systém sa skladá z dvoch hlavných elementov: štátny dôchodok plus platba z dôchodkového fondu.

Štátna penzia je klasickým typom sociálnych dávok. To znamená, že osoba, ktorá počas celého života pracovala a nahromadila si v banke nemalé úspory, dostáva minimálnu mzdu. V prípade, že by daný človek zarábal málo a nič si nenašporil, dostával by ešte vyšší dôchodok.

Copenhagen eller København. Foto: Figurniy Sergey

Zatiaľ čo štátny dôchodok pomáha predchádzať chudobe, dôchodok z dôchodkového fondu sa vypočítava podľa vzoru, ktorý je pre nás známejší: je úmerný príjmu počas práce.

Ak osoba nemá dôchodkové sporenie, dostane takzvaný základný dôchodok a bonus. Ak žije sám, táto suma je okolo 18 000 dánskych korún (približne 2 400 eur). Je zaujímavé, že niektoré dane musia byť vyplatené z tejto sumy, no aj napriek tomu ostane ľuďom dostatok peňazí na slušný život.

Chudoba medzi staršími ľuďmi v Dánsku je preto vzácnosťou.

Zvyčajne sa vyskytuje medzi prisťahovalcami, ktorí prišli do krajiny v staršom veku: tí môžu počítať len s istou čiastkou štátneho dôchodku.

Dôchodok priemerného „chudobného“ Dána predstavuje asi 65-70% jeho pracovného príjmu. To im umožní udržať si bežnú životnú úroveň, berúc do úvahy, že v dôchodkovom veku niektoré výdavky zmiznú. Okrem toho majú dôchodcovia aj iné výhody.

Ide napríklad o príplatok za nájomné bývanie a bezplatné lekárstvo.

Prijatie u lekára je plne platené štátom a lieky – v závislosti od dôchodku človeka. Dôchodca má možnosť dostať všetky potrebné lieky bez toho, aby sa zriekol bežných výdavkov: nikto si nemusí odkladať peniaze na horšie časy, len aby sa mohol postarať o svoje zdravie.

Druhým dôležitým prvkom dánskeho dôchodkového systému je sporiaci program.

„Napríklad, pracujete v súkromnej spoločnosti a 12% z vašej mzdy sa prevedie do dôchodkového fondu: 4% z toho zaplatíte vy a 8% platí váš zamestnávateľ,“ vysvetľuje finančný konzultant Mark Hansen.

Nejde nespomenúť ani slávny škandinávsky daňový systém. Podľa slov Hansena, priemerná daň v Dánsku predstavuje približne 40%, no s príjmom nad určitú sumu sa zvyšuje na 57%. On hovorí:

„Samozrejme, pre niektorých to môže byť veľa, ale vďaka týmto daniam máme spoľahlivý sociálny systém. Ak sa ocitnete v nepriaznivej situácii – napríklad si nedokážete ušetriť na odchod do dôchodku – dostanete štátnu penziu, ktorá pochádza z daní, ktoré platia ľudia.“

Inými slovami, štátny dôchodok vytvára pre každého občana akési záchranné koleso.

Bez ohľadu na to, kde človek pracoval alebo aké ťažkosti ho v živote postretli, aj v prípade, že by mu v starobe neostali žiadne peniaze, systém zdaňovania mu zaručí, že dostane dôstojný štátny dôchodok.

Na druhej strane, systém sporenia podnecuje ľudí k úspore na dôchodok. Tí, ktorí majú takúto príležitosť, sa môžu sami rozhodnúť, koľko ušetria a aká staroba ich bude čakať na dôchodku.

Mimochodom, kulumatívny systém bol zavedený v Dánsku len pomerne dávno. Vláda povzbudzuje ľudí, aby si šetrili na odchod do dôchodku, k čomu pridali aj úľavy na daniach: vzhľadom na vysokú úroveň zdaňovania sa to pre mnohých ľudí ukázalo ako výhodný krok.

V dôsledku toho sa do konca deväťdesiatych rokov formovala súčasná verzia financovaného systému. Drvivá väčšina Dánov je s výsledkom spokojná a zamestnávatelia, ktorí znášajú hlavné daňové zaťaženie, sa vôbec nesťažujú. Nikto ho nechce zrušiť.

Torben Andersen, profesor ekonómie na Univerzite v Aarhuse, hovorí:

„V Dánsku sa každý obával jedného problému: zaplatíte penzijnému fondu a ten následne investuje tieto peniaze niekde inde. Ale kde?

V skutočnosti sa tento problém nestal vôbec veľkým problémom.

Manažéri penzijných fondov si rýchlo uvedomili, že by mali slúžiť záujmom ľudí, to znamená, že je pre ľudí lákavé tu investovať svoje peniaze. Teraz je fungovanie dôchodkových fondov veľmi transparentné: existuje mnoho pravidiel, aby sa zabránilo situáciám, kedy by sa peniaze využívali na iné účely.“

V súčasnosti sa v Dánsku odchádza do dôchodku vo veku 65 rokov.

Nedávno sa však rozhodlo zvýšiť vek odchodu do dôchodku na 67 rokov a v budúcnosti sa bude meniť podľa očakávanej dĺžky života.

Ani tento fakt nespôsobuje to, že by ľudia proti tomu systému protestovali: dĺžka života Dánov sa neustále zvyšuje a kvalita života v Dánsku je jednou z najvyšších na svete, čo dokazujú všetky medzinárodné rebríčky.

Na záver môžeme konštatovať, že Dáni sú ochotní platiť vysoké dane, pretože vidia, že sú logicky spravované a ich peniaze idú na správne veci. Toto je dôležitý element, ktorým sa v Dánsku označuje pojem „sociálny štát“…

Myslíte si, že takýto systém sa zavedie niekedy aj v našej krajine?

zdroj:etk.fi

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Minimálny dôchodok v tejto krajine je 2 400 eur a štát sa o občanov vždy postará. Ako je to možné, že to tak funguje?”