Tieto domy si môžete za 24 hodín vytlačiť na tlačiarni a stoja len 4000 dolárov. Pozrite sa, ako vyzerajú vo vnútri

Tlačenie domov – nový trend v stavebníctve, ktorého vytvorenie je pomerne finančne náročné. Na začiatku tohto roka, architektonická spoločnosť Branch Technology vyvinula prototyp domu s rozlohou 92 m2, ktorý môže byť vytlačený na 3D tlačiarni. Má to však aj jeden háčik, stojí 300 000 dolárov, čo je príliš drahé na to, aby sa z tohto nového produktu stalo riešenie globálnej bytovej krízy.

V marci 2018, nezisková bytová organizácia New Story zo San Francisca a stavebno-inžinierska spoločnosť ICON odprezentovali podľa ich slov „prvý autorizovaný 3D dom v Amerike.”

Podarilo sa z neho vytvoriť útulnú budovu s rozlohou 32m2, ktorá stála približne 10 000 dolárov a bola postavená za necelých 48 hodín.

V tom čase, tlačiareň menom Vulcan, pracovala len na 25% svojej kapacity. To dalo spoločnostiam nádej, že budú môcť vytlačiť dom s rozlohou 55-75m2 za 4 000 dolárov a za menej ako 24 hodín. Pred použitím 3D tlačiarne spoločnosť New Story potrebovala 8 mesiacov na vybudovanie 100 domov, pri čom každý stal okolo 6 000 dolárov.

Napriek tomu, že prototypy domov boli postavené v Austine, v štáte Texas, firmy plánujú vybudovať ďalšiu radovú výstavbu v štáte El Salvador, kde je bývanie výrazne obmedzené nerovným terénom a častými záplavami. Počnúc tým, očakávajú, že strechu nad hlavou budú mať 1,3 miliardy ľudí po celom svete žijúcich v chudobných štvrtiach.

A takto už vyzerá ich bytový program:

  1. Vulcan dokáže vytlačiť celú konštrukciu priamo na mieste bez nutnosti montáže.

  1. 3D tlačiareň je prenosná a váži približne 900 kg.

  1. Dokáže odolávať nepriaznivým poveternostným podmienkam, fungovať počas výpadku elektrickej energie aj bez prístupu k pitnej vode.

  1. Prototyp takéhoto 3D domu zahŕňa obývaciu izbu, jednu spálňu s kúpeľňou a malý pracovný priestor.

  1. Podľa slov ICON, zamestnanci spoločnosti testovali silu domu a používali ho ako kanceláriu.

  1. Rodiny v El Salvádore budú môcť vstúpiť do nových domov v roku 2019 po kontrole bezpečnosti a seizmickej rezistencie. Televízia CNN v marci oznámila, že spoločnosť New Story chce v priebehu nasledujúcich dvoch rokov získať 1 milión dolárov na tlač viac ako 100 domoch v tejto krajine.

  1. Ďalšia etapa? Možno 3D tlač vo vesmíre.

Business Insider

 

ICON skúma potenciál tlačovej technológie pre budovanie priestorových modulov bývania. Podľa slov spoločnosti:

„Môže sa to zdať šialené, no omnoho bláznivejšie by bolo vysielanie dosiek a sadrového cementu na Mars.“

Veríte v budúcnosť 3D tlače?

zdroj:Business Insider

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Tieto domy si môžete za 24 hodín vytlačiť na tlačiarni a stoja len 4000 dolárov. Pozrite sa, ako vyzerajú vo vnútri”