Títo traja muži zachránili celú Európu pred istou smrťou, ale o ich hrdinskom čine pomaly nikto nevie. Poznáte ich?

Je to už viac ako 30 rokov, čo sa stala nehoda v Černobyle, reaktor sa zrútil a do ovzdušia vybuchlo niekoľko ton radioaktívneho odpadu. Táto udalosť prihodila smrť mnohým ľudom alebo ich to poznačilo do konca života. Tisícky ľudí trpeli a zomierali rýchlou smrťou. Chernobyl je zatiaľ najhoršia nukleárna katastrofa na svete – mohlo to byť dokonca ešte horšie keby nebola „jednotka samovrahov“ ktorá sa skladala z troch statočných mužov.

Nočná mora je na svete

Na začiatku dňa , 26 apríla v roku 1986 sa stali dve explózie, ktoré okamžite zabili dvoch pracovníkov a 29 ľudí neskôr o štyri mesiace. Pomalá a bolestivá smrť čakala ďalších ľudí, ktorí boli vystavený žiareniu a oficiálne čísla sa nikdy nedozvieme lebo ich vláda tajila a možno tají dodnes. Dodnes sa nikomu nepodarilo presne zrátať počty obetí, ktoré má na svedomí uniknutá radiácia. Hovorí sa však o minimálne 500 000 obetiach.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt černobyl

Počas výbuchu a požiaru uniklo z reaktora stokrát viac radiácie, než sa uvoľnilo pri výbuchu jadrových bômb v japonských mestách Hirošima a Nagasaki.
Po tom ako sa sa ľudom podarilo zahasiť požiar ich čakalo niečo oveľa horšie. Jadrový reaktor sa začal rozpadať. Pod reaktorom bola veľká nádrž s vodou, ktorá vedela reaktor chladiť. Nukleárna reakcia bola taka silná, že sa začala dostávať do tej vody. Ak by sa radioaktívny odpad stretol s vodou stalo by sa niečo oveľa horšie. Ďalšia explózia, ktorá by zničila tri reaktory. Tento výbuch by zničil Európu na ďalších 500,000 rokov!

Na odvrátenie nehody sa museli pracovníci potopiť do radioaktívnej vody a otočiť ventily ktoré sa v tom čase nachádzali pod vodou.

Do vody museli byť poslaní ľudia a v ideálnom prípade to mali byť pracovníci, ktorí vedeli, kde sa ventily nachádzali, pretože v elektrárni pracovali.

Alexej Ananenko so svojimi dvoma kolegami Bespalovom a Baranovom vošieli do rádioaktívnej vody, aby Európu a celý svet zachránil.

Aj keď vedeli, že sa ich lampy vypnú a budú v temnote vypínať ventily, podarilo sa im katastrofu odvrátiť. Po tom ako sa im to podarilo všetci o pár týždňov zomreli na ARS ( akútny radiačný syndróm). Napriek tomu, ich mená a činy poznajú iba minimum ľudí.

zdroj: techinsider.io foto:www.ceskatelevize.cz allday.com,

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Títo traja muži zachránili celú Európu pred istou smrťou, ale o ich hrdinskom čine pomaly nikto nevie. Poznáte ich?”