Strpčuje vám bolesť chrbta život? Čo najskôr začnite robť tieto cviky, pomohli veľa ľuďom

Ischias – termín pripisovaný bolestivému zovretiu sedacieho nervu. Spôsobuje bolesť, ktorá sa začína od spodnej časti chrbta, pokračuje cez nohy smerom k lýtkam.

Ischias najčastejšie vzniká vyskočením platničky, spinálnou stenózou, osteochondrózou a syndrómom piriformis. Ochorenie môže spôsobiť zápal, bolesť a necitlivosť v nohe.

Hoci je bolesť niekedy veľmi nepríjemná, väčšina prípadov ischiatických ochorení sa môže liečiť neinvazívnymi metódami po dobu niekoľkých týždňov.

Ak máte bolesť chrbta, stehien, zadku alebo nôh kvôli ischiasu, vyskúšajte si tieto nasledujúce cviky.

  1. Pozícia kobry

Ľahnite si na brucho, nohy dajte k sebe, lakte ohnite a dlane položte na podlahu do blízkosti trupu. Zatiaľ čo sa opierate o svoje dlane, čiastočne narovnávajte lakte tak, aby ste dvíhali trup z podložky – vytvoríte približne 45 stupňový uhol.

Ostaňte v tejto polohe pár sekúnd a potom sa vráťte do počiatočnej polohy. Cvik opakujte 10-krát.

 

  1. Koleno k hrudníku

Ľahnite si na chrbát, jednu nohu ohnite v kolene a druhu nechajte položenú na zemi. Pravú nohu začnite priťahovať k hrudníku pomocou rúk, ktorými koleno obopnete. Jemne ho potiahnite smerom k ľavému ramenu. Podržte ho v tejto polohe 30 sekúnd a vráťte do pôvodnej polohy. Zopakujte to ešte 3-krát a potom si vymeňte nohy.

  1. Strečing chrbtice

Sadnite si na zem a vystrite obe nohy. Následne ohnite pravú nohu v kolene a položte ju vedľa kolena ľavej nohy. Pridržiavajte ho ľavou rukou, aby ste mohli vykonať mierne otočenie smerom doprava. Ostaňte v tejto polohe 30 sekúnd a zopakujte ešte 3-krát po sebe. Nakoniec si vymeňte strany.

  1. Strečing zadných stehien

Vyložte si pravú nohu na akýkoľvek povrch, ktorý je vo výške vašich bedier. Začnite sa pomaly ohýbať, čím ďalej, tým lepšie. Vydržte 15 sekúnd a zopakujte cvik aj s druhou nohou.

  1. Strečing stehien

Sadnite si na stoličku a nohy ohnite do 90 stupňového uhla. Zdvihnite pravú nohu a položte ju členkom na ľavé koleno. Pomaly sa nakloňte dopredu a počkajte v tejto polohe 15-20 sekúnd. Opakujte aj na druhej strane.

A aké cviky uprednostňujete vy?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Strpčuje vám bolesť chrbta život? Čo najskôr začnite robť tieto cviky, pomohli veľa ľuďom”