Takto vyzerá muž po roku od transplantácie tváre. Lekári boli ohromení, ako rýchlo sa zotavil

6.januára bol Cameron Underwood vyvedený z operačnej sály, po 25-hodinovej operácii, ktorá mu nahradila poškodenú spodnú časť tváre spolu s kožou, tkanivom, kosťami a zubami od darcu.

Dnes, o 11 mesiacov neskôr, 26-ročný muž  vyzerá úplne zdravo a známky po operácii sú už takmer neviditeľné. Rovnako ako aj všetci pacienti po transplantácii, aj on bude musieť užívať lieky proti až po zvyšok svojho života. Aj napriek tomu je jeho tím špecializovaných lekárov nadšený, ako sa jeho telo dokázalo vyrovnať s prijatím novej tváre.

„Sme nadšení, že Cameron reaguje a transplantáciu tak dobre,“ prezradil Dr. Bruce Gelb, jeden z transplantačných chirurgov nemocnice. „Náš tím vytvoril nový režim, ktorý podľa nášho názoru prináša najlepšie výsledky pre našich pacientov, pretože riziko odmietnutia a toxicity sa výrazne minimalizovalo.“

Rozsiahle poranenie tváre bolo výsledkom streľby, ku ktorej došlo v júni 2016. Muž si prešiel sériou rekonštrukčných operácii, no aj napriek najlepším snahám plastických chirurgov mu ostala deformovaná dolná časť tváre, na ktorej chýbal nos, väčšia časť spodnej čeľuste a jeden zub.

Mužovým prípadom sa začal zaoberať Dr. Eduardo Rodriguez, ktorý ho ešte v júli 2017 pridal na zoznam čakateľov nových orgánov. Cameron mal šťastie a už o 6 mesiacov neskôr sa našla tvár, ktorá bola kompatibilná k jeho zvyšku hlavy. Mnohí čakatelia na takúto transplantáciu musia čakať aj niekoľko rokov, kým lekári nájdu vhodnú zhodu.

Novú tvár mu transplantovali od 23-ročného Williama Fishera. Ako uviedla tlačová správa, muž bol registrovaným darcom orgánov už od svojho tínedžerského veku. Po tom, ako jeho matka dala súhlas na transplantáciu a tak sa tím doktorov pod vedením Dr. Gelba pustil do plánovania operácie. Pomáhali si modernými technológiami, vrátane trojrozmernej počítačovej modelovacej prehliadky pomocou ktorej mohli detailne vidieť, ako bude vyzerať celý postup transplantácie – prispôsobenie kostí či správne ukotvenie skrutiek.

Cameron tak získal vrchnú a dolnú čeľusťovú kosť, vrátane 32 zubov, podnebie úst, dolné viečka, líca, nos a nosové priechody. Jazyk mu nechýbal, no aj napriek tomu musel podstúpiť isté úpravy.

 

Nasledovalo niekoľko týždňov zotavovania v nemocnici, no Cameron všetkých prekvapil, keď bol pripravený na odchod už o niekoľko týždňov skôr pred plánovaným termínom. Po viac ako mesačnej rehabilitácii a logopedickej liečby, sa muž mohol konečne vrátiť domov k svojej rodine.

V súčasnosti cestuje raz do mesiaca na kontrolu k svojmu lekárovi.

„Will a jeho rodina urobili neuveriteľnú obetu, aby mi vrátili to, čo sa stratilo,“ povedal. „Nikdy na to nezabudnem. Taktiež ďakujem Dr. Rodriguezovi a jeho transplantačnému tímu. Moja rodina a ja by sme to určite nedokázali bez ich pomoci. Verím, že moja skúsenosť inšpiruje aj ostatných ľudí, ktorí majú vážne poranenia tváre, tak ako aj ja som bol inšpirovaný ľuďmi, ktorí si tým prešli predo mnou. Nebola to jednoduchá cesta, no stálo to za to.“

zdroj:iflscience.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Takto vyzerá muž po roku od transplantácie tváre. Lekári boli ohromení, ako rýchlo sa zotavil”