18 vecí ktoré potrebuješ vedieť ak vás napadol pes. Väčšina ľudí robí túto jednu chybu

 

Všetci vedia že pes je najlepší priateľ človeka, no nie je vždy priateľský. Psy sú zvieratá so zvieracími inštinktami, aj dokonca s priateľskými môže napadnúť človeka, ak sa niečo pokazí.

Na stránke Bright Side sme sa dozvedeli všetko o tom, čo by ste mali robiť, ak na vás zaútočí túlavý pes. Tieto jednoduché pravidlá vám pomôžu vyhnúť sa škodlivým následkom.

1 . Ak pes neútočí, no správa sa agresívne

Reč psieho tela prezradí veľa. Ak má sklonené uši a vrčí, je lepšie ísť od neho a odísť čo najďalej, aby ste nevyvolali útok. Ale čo robiť ak to nepomôže?

– Nesnažte sa psa upokojovať alebo sa na neho usmievať. Zviera vníma úsmev inak ako ľudia. Úsmev znamená príjemnosť a priateľskosť pre človeka, ale pre psa to znamená , že na neho ceríte zuby a vyzývate ho.

– Vyhnite sa priamemu pohľadu a skúste ho ignorovať. Tým pádom vám prestane venovať pozornosť a začne relaxovať. Jednoducho povedané, čím viac ukážete svoju úzkosť a švihnete rukami, tým je väčšia pravdepodobnosť, že na vás pes zaútočí.

-Ak je niekto naokolo, požiadajte o pomoc. Ale urobte to jemne a nezvyšujte svoj hlas.

– Nemávajte na neho s konárom alebo nepoužívajte odstrašovací sprej. To môže spôsobiť že sa bude správať agresívnejšie. Dokonca ani priateľské šteňa nebude šťastné, ak nad ním začnete kývať rukami alebo naň hádzať konár.

– Pomaly ustupujte, ale neotáčajte sa chrbtom k psovi. Je lepšie kráčať dozadu oproti psovi, aby ste mohli vidieť jeho reakciu. Nepokúšajte sa utiecť ! Pes vás bude naháňať a psa nemôžete prekonať – naberajú na rýchlosti ako olympijský bežec!

  1. Ak na vás pes zaútočí                                                                                                                                                   v 

Zvieratá vždy niekoho napadnú z nejakého dôvodu, no ich dôvody nie sú vždy zrejmé. Psy obvykle zaútočia, ak sú hladní, alebo ak ochraňujú svoje šteniatka alebo svoje územie.

Ak napriek všetkým vyššie uvedeným akciám vás pes stále napáda, musíte si zapamätať nasledujúce pravidlá:

– Nekričte na psa, aj keď neviete, čo robiť. Krik ho len zbytočne rozčúli.

– Ak máte ultrazvukový psovod, použite ho. Vystraší psa.

– Ak na vás zaútočí, pokúste sa zakryť hlavu s bundou alebo svetrom, ak to máte dosah. Potom postavte medzi seba a psa predmet, ako strom, stĺp alebo lavičku, alebo vyšplhajte na strom. Pes tam nebude dočiahnuť.

– Zahoďte vrece alebo iný voľný predmet do strany, aby ste odvrátili pozornosť psa. Objekt môže napadnúť ako prvý, čo vám poskytne čas na útek. Bolo by tiež dobré, keby ste mali zo sebou jedlo ako je mäso alebo klobása. Možno práve to od vás pes chce.

– Zakryte si krk rukami. Krk je veľmi zraniteľnou súčasťou ľudského tela, pretože tam je veľa tepien a žíl. Ak musíte byť uhryznutí, najbezpečnejšie miesto pre to, aby sa to stalo, je holeň alebo predlaktie.

– Ak ste pohryznutý, odolávajte prirodzenému inštinktu pokúsiť sa odtiahnuť. To len zhorší zranenie pri roztrhnutí mäsa. Namiesto toho, zasiahnite psa na nos alebo do očí. Špecialisti na psy tiež odporúčajú uchopiť zadné nohy a zdvihnúť ich zo zeme.

– Použite svoju váhu na stlačenie psa na zem kolenami alebo lakťami. Psy môžu uhryznúť, ale nemôžu zápasiť. Takto znemožníte zvieraťu pohyb, kým príde pomoc.

Niekedy sa môže stať, že vás napadne nie jeden, ale skupina psov. Všeobecné pravidlá pre váš postup by mali byť rovnaké ako vyššie uvedené, ale nedovoľte, aby vás psi obklopovali. Pokúste sa postaviť so chrbtom o stenu, no nemali by ste bežať – budú vás prenasledovať.

Čo robiť ak ste pohryznutý

Ak ste boli uhryznutý, okamžite sa musíte postarať o ranu. Postupujte takto:

– Opláchnite ranu mydlom a vodou a polejte ju alkoholom.

– Nezáleží na tom, či ste boli pohryznutý túlavým psom alebo domácim, musíte navštíviť nemocnicu. Vykonajú tam všetky potrebné testy.

– Potom budete musieť byť zaočkovaný proti besnote. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia nebude to 20-30 injekcií, ale iba 6. Pichajú sa do brucha alebo do ramena.

– Podľa štatistík sa ľudia nakazia psami v 99% prípadov besnotou. Prvé príznaky ochorenia sa objavia po 30-50 dňoch, kedy ste boli uhryznutý. Potrebujete dostať očkovaciu látku proti besnote do 2 týždňov, inak dôsledky budú smrteľné. Neexistuje žiadna liečba proti besnote, len preventívne opatrenia.

– Vírus besnoty sa môže prenášať viacerými spôsobmi ako pohryznutie. Niekedy môže len pár kvapiek slín  chorého zvieraťa na koži alebo sliznici spôsobiť infikovanie. Preto by ste nikdy nemali nechať cudzieho psa lízať vaše ruky alebo tvár.

Starajte sa o svoje zdravie a snažte sa držať ďalej od pouličných zvierat. Ak sa však nedá vyhnúť stretnutiu s túlavým psom, teraz viete, čo by ste mali robiť. Dúfame, že tieto tipy sa objavia vo vašej hlave, keď ich budete najviac potrebovať.

Museli ste niekedy čeliť agresívnemu psovi? Povedzte nám o tom v sekcii komentárov nižšie a zdieľajte tento článok s priateľmi a rodinou. Tieto informácie môžu tiež považovať za užitočné.

zdroj:brightside.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “18 vecí ktoré potrebuješ vedieť ak vás napadol pes. Väčšina ľudí robí túto jednu chybu”