Čím je dieťa múdrejšie, tým menej spí a častejšie sa v noci budí. Takže ho neokrikujte, že je hore

Máte problém s tým, že vaše dieťa nechce v noci spať? Nebojte sa, podľa vedcov je to znamenie rozvinutého intelektu!

Na základe výskumu, nadané deti potrebujú menej spánku ako ich rovesníci. Profesor Peter Fleming, špecialista na zdravie a vývoj hovorí, že deti, ktoré sa často budia, majú tendenciu mať vyššiu úroveň inteligencie a duševného zdravia.

„Existuje spojenie medzi vysokou úrovňou intelektuálneho a všeobecného vývoja a prerušovaným spánkom.“

Navyše, podľa Fleminga, predstava o tom, že dieťa má spať celú noc bez prerušenia, je výmysel modernej doby.

Z hľadiska evolúcie je pre nich častejšie budenie oveľa logickejšie.

„Deti ľudí nie sú predurčené na dlhú dobu spánku, nie je pre nich užitočné a neexistuje žiaden dôkaz, že dlhý a neprerušovaný spánok má aspoň nejaký pozitívny prínos. Možno to nie je to, čo by chcela väčšina rodičov počuť,“ hovorí.

Podľa slov profesora, deti milujú spánok počas dňa a najčastejšie sa budia medzi 18:00 a polnocou.

„Z biologického hľadiska je to veľká výhoda, pretože v tento čas budú môcť získať maximálnu pozornosť od svojich hlavných opatrovníkov (rodičov), pretože budú menej rozptýlené. Takže správanie dieťaťa je z biologického hľadiska rozumné a odôvodnené. Druhá vec je to, že nespĺňa očakávania 21.storočia,“ poznamenáva.

Profesorka Dasia Narvaezová, psychologička na univerzite v Notre Dame tvrdí, že ani dospelí, ani deti nie sú prispôsobené na neprerušovaný nočný spánok.

„Ani dospelí nespia celú noc, len si nepamätajú, že sa pravidelne prebúdzajú,“ hovorí. „Spíme celú noc po dobu 8 hodín, pretože počas dňa chodíme do práce, či vykonávame inú namáhavú aktivitu. Ak sa pozrieme do ľudskej histórie, zistíme, že to nie je normálne.“

Ľudské deti sa rodia menej rozvinuté ako iné cicavce, preto ich mozgy ešte nie sú prispôsobené životu.

„Človek sa narodí o 9-18 mesiacov skôr, v porovnaní s inými zvieratami. Ostatné zvieratá môžu chodiť a samostatne jesť takmer okamžite, my však nie. Keď sa rodíme, pripomíname embryá aj navonok, aj počas vývoja,“ dodáva profesorka.

„Preto je dieťa nutné udržiavať v pokoji, pokiaľ sa systémy jeho mozgu ešte stále rozvíjajú. Pravdou je, že pracuje len na 25% v porovnaní s mozgom dospelého človeka. Po narodení si preto vyžaduje vonkajšiu maternicu, vonkajšie hniezdo.“

Stručne povedané, ak vás dieťa zobudí o 02:00, nerozčuľujte sa! Buďte hrdí, že váš malý génius rastie! Možno že sa vďaka tomu budete cítiť lepšie, čo poviete?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Čím je dieťa múdrejšie, tým menej spí a častejšie sa v noci budí. Takže ho neokrikujte, že je hore”