Talianske mesto bude platiť ľuďom za jazdenie na bicykli do práce. Prispeje vám aj 150 eur na kúpu nového

 

Radnica juhotalianskeho mesta Bari rozhodla, že bude vyplácať 25 eur mesačne ľuďom, ktorí počas ciest do práce vymenia automobil za bicykel. Platiť bude aj za iné cesty ako do práce, bude to ale menej. Mesto chce tiež prispievať tým, ktorí vlastný bicykel nemajú a budú si ho chcieť zaobstarať.

 

„Keď budete šliapať do pedálov, zarobí na tom nielen vaše zdravie,“ cituje server cycling.today starostu mesta Bari Antonia Decaro pri odkaze občanom počas podpisu rezolúcie vydaného radnicou.

Bari je prvé talianske mesto, ktoré k experimentu s premiestnením vodičov z áut na kolesá pristúpilo. Skúšobná lehota nového opatrenia bude trvať štyri mesiace a pre jeho implementáciu bolo z radničného rozpočtu uvoľnených 545 tisíc eur (takmer 14 miliónov korún).

 

Cieľom podľa talianskeho mesta nie je len uvoľnenie cestnej premávky, ale predovšetkým starostlivosť o prírodu. Ako výsledok experimentu si Bari ideálne predstavuje zdvojnásobenie počtu cyklistov v uliciach mesta.

Odmenu je v pláne vyplácať v závislosti na najazdených kilometroch, avšak so stropom, ktorým má byť 25 eur za mesiac. Ak by ste teda chceli plnú sumu museli by ste mesačne najazdiť do práce 125 km. Ak by ste jazdili na bicykli mimo dochádzania do práce, museli by ste najazdiť 625 km . Špeciálne bude platená cesta do práce a späť, počas nej úrady ľuďom platia 20 centov (približne päť korún) za kilometer. V prípade ďalších ciest inam než do zamestnania pôjde o sumu štyri centy za kilometer.

 

Starosta juhotalianskeho prístavu Bari navyše vyhlásil, že je mesto pripravené finančne podporiť aj obyvateľov, ktorí vlastný bicykel nemajú, ale mali by o neho v rámci obmedzení automobilovej dopravy záujem.

Nový bicykel by mal byť mestom dotovaný vo výške 150 eur, na kúpu elektrického bicykla dostanú obyvatelia Bari zľavu 250 eur  a na kúpu staršieho bicykla z druhej ruky 100 eur. Čo hovoríte na tento super nápad?

zdroj:irozhlas.cz

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Talianske mesto bude platiť ľuďom za jazdenie na bicykli do práce. Prispeje vám aj 150 eur na kúpu nového”