Dôchodcovia si kúpili krásnu chatku, ktorá má 36 m2. Keď sa pozriete dovnútra, budete očarení. Takú krásu len tak neuvidíte

„Sme párik žijúci v malom okresnom meste a rozhodli sme sa ľuďom ukázať, ako si môžu zmeniť svoju starú chatu aj bez veľkých finančných nákladov.“

„Prvé stretnutie s našou budúcou chatou sa uskutočnilo pred 11 rokmi a zanechalo v nás nezabudnuteľný dojem.

Divoké húštiny, dom s rozbitými oknami a veľká hromada pôdy, pokrytá žihľavou vo výške človeka. Čo nás teda zaujalo? Dobré umiestnenie (v blízkosti lesa a rieky), zaujímavý dom a nízke náklady.

Najskôr sme prerezali porasty, kosili trávu, vyčistili a zasklili dom. Za pomoc a praktické rady vďačíme rodičom! Potom sme si rozplánovali územie: malá časť bola vyhradená pre záhradu, zvyšok – pre trávniky a záhony. Na oplotenie sme vytiahli sieť, čím sa okamžite vylúčila možnosť protihlučného plotu. Plot bol zarovnaný zasadením rôznych rastlín a kríkov, ktoré rastú všade v blízkosti železnice, kde sme ich vykopali. Teraz plot dosahuje výšku dvoch metrov.“

Keďže v okolí nebol žiadny zdroj vody, prvou výstavbou sa stala studňa. Odborníci ju vykopali a muž jej dodal finálnu podobu.

Taktiež postavil altánok, letnú sprchu a malú drevenú kôlňu. Výzdoba terasy, balkónu a verandy bola taktiež prevedená rukami manžela. Nevynechal ani interiérový nábytok.

Ako môžete vidieť, dali prednosť praktickosti, peknému vzhľad a nízkym finančným nákladom. Napríklad, táto pohovka sa skladá z trámov a dyhy, dvoch matracov a vankúšov.

Letná sprcha bola vyrobená zo starých dverí a okien.

Manželský pár sa nevyhýba ani veciam, ktoré mnohí ľudia radšej vyhodia, ako by ich mali zakomponovať do svojho interiéru.

Rozloha domčeka predstavuje 36m2, v ktorých sa nachádza spálňa s balkónom, izba, kuchyňa, veranda a malá terasa.

Hlavným problémom s ktorým sa museli potykať, bol nedostatok vody. Vyriešili toho sezónnym zásobovaním vody. Do studne nainštalovali čerpaciu stanicu, z ktorej smerovala hadica až do kuchyne. V kuchyni pod umývadlom umiestnili vykurovacie teleso určené na ohrev vody.

Ich prvým záhradným projektom sa stal tento rybník.

Veľa zaujímavých vecí sa učia z internetu, kníh a časopisov. Takto sa dostali k pravidlu kvetinových záhrad: musíme „pracovať“ po celý rok. Od jari tu začínajú rásť prvosienky a cibuľovité rastliny, v lete prídu na rad kosatce, ruže, ľalie. Jeseňou sa zakončí kvitnutie chryzantémy a dahlie.

Manželia sa nevyhýbajú ani pestovaniu zeleniny či ovocia. Nie sú to však typickí záhradkári, ktorí by si každý rok pestovali iba zemiaky. Uprednostňujú skôr melóny a dyne, bylinky a zeleninu. Nechýbajú tam ani ovocné stromy či kríky pokryté čučoriedkami.

Vzhľadom na to, že ide o pomerne veľké územie, všetko prechádza postupnou rekonštrukciou.

„Teraz je ťažké vypočítať všetky finančné náklady. Za posledných 11 rokov bola najdrahšia výmena strechy, zvyšok je nákup záhradných strojov a zariadení, materiálov na výrobu nábytku. Oveľa viac sa investovalo do práce, kreativity a lásky. Máme ešte veľa plánov, o ktorých budeme diskutovať počas dlhých zimných večerov a s nástupom jari si znova povieme: „Ahoj, chatka!“

zdroj: realt.onliner.by

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Dôchodcovia si kúpili krásnu chatku, ktorá má 36 m2. Keď sa pozriete dovnútra, budete očarení. Takú krásu len tak neuvidíte”