sobota, 27 júla, 2024

15 vecí, ktoré otcovia dievčat jednoducho potrebujú vedieť. Určite to zmení váš vzťah s dcérou!

Ako otec štyroch dcér často od okoloidúcich počúvam: «Čo budete robiť, keď budú staršie?», «Strašné, že ste obklopení iba ženami…», «Aké musíte mať problémy!» A takéto nezmysly počúvam prakticky každý deň… Ale, úprimne povedané, neurážam sa a úplne rozumiem ľuďom, čo takto hovoria.

Predtým som si ani ja sám nedokázal predstaviť, aké je to požehnania mať štyri dcéry! U nás v dome je neustále teplá atmosféra a často si navzájom hovoríme: «Dnes ťa ľúbim ešte viac ako som ťa ľúbil včera».

Nemôžem povedať, že som super-otec, ale tu je 15 vecí o otcovstve, ktoré som odhalil za posledných 11 rokov, a ktoré by mal poznať každý otec, ktorý má dcéru:

1. Chce byť milovaná.

Aj keby ste jej nič nekúpili, alebo ju nič nenaučili, čo potrebuje najviac je vaša láska. Nikto na zemi nedokáže vykonávať rolu otca tak brilantne ako vy sám.

Áno, vaša dcéra vám prinesie mnohé sklamania, neraz urobí chybný krok, dokonca sa od vás môže odvrátiť, ale nikdy jej nedávajte dôvod pochybovať o vašej láske. Pozrite jej priamo do očí a povedzte jej ako veľmi ju ľúbite.

2. Silne vplývate na to koho si vyberie ako svojho životného partnera.

Je strašné na to čo i len pomyslieť, ale priamo ovplyvňujete jej osobný život: prestavujete typ muža, ktorého si najpravdepodobnejšie vyberie za svojho budúceho manžela.

V detstve ma moja tretia dcéra prosila, aby som sa s ňou oženil, ale viackrát som jej objasnil, že už som ženatý s jej nádhernou mamou. Ak budete robiť všetko správne, garantujem vám, že vaša dcéra si nájde do života toho správneho partnera.

3. Počúvajte to čo počúva ona.

Keď spolu s dievčatami ideme v aute, najčastejšie hrá Taylor Swift, One Direction, Katy Perry…Nie, tento druh hudby nepočúvam, keď chodím sám, ale keď som s dcérami a takýto druh hudby sa páči im, páči sa aj mne a úprimne sa na naše výlety teším.

4. Pozoruje ako sa správate k jej matke.

Ak si chcete niektorý z týchto tipov zobrať k srdcu, tak rozhodne venujte dobrú pozornosť tomuto bodu.

Zapamätajte si, že to najlepšie čo pre svoju dcéru môžete urobiť, je ľúbiť jej mamu.Je ľahké nahnevať sa na dieťa, ale vybudovať si dobrý manželský vzťah so ženou a postaviť ho ako prvú prioritu v živote, ani zďaleka nie je pre každého!

Časy, keď so ženou stratím blízky vzťah sa pozoruhodne rovnajú časom, kedy majú naše deti najviac problémov.

Ľúbte svoju ženu, nájdite si čas, aby ste ju zobrali na rande, spoločne cestujte, ukážte deťom, že je pre vás tou najdôležitejšou vecou na svete. Po prvé, ukážete im výborný príklad pevného a vrúcneho vzťahu a po druhé, budú vyrastať v láske a vzájomnom porozumení.

5. Neodďaľujte sa od nej, keď vyrastie.

Naša najstaršia už má 11 rokov, ešte sme zatiaľ neprešli najdôležitejším obdobím dospievania, ale už som naň pripravený.

Otcovia, ktorí stratili emočné spojenie so svojimi dcérami potom ľutujú, že tam pre nich neboli práve v tomto, hlavne pre dievčatá, zložitom období. Samozrejme, že s ňou nebudem všade chodiť, ale budem vedieť s kým sa stretáva, možno aj o niektorých jej dievčenských tajomstvách, ak sa sama nerozhodne ich predo mnou zamlčať. Nepocíti rozdiel v našom vzťahu či má 5 alebo 15. Moje dcéry vyrastú, ale pre mňa budú vždy rovnako vzácne.

6. Veďte ju k športu.

V našej rodine sa každý stará o svoje zdravie a pohodu. Moje dievčatá nie sú slabé. Vedia sa o seba postarať a dokonca chodia na šport. Nezabúdajú sa rozvíjať ani intelektuálne, aby boli rovnako múdre a krásne ako ich mamička, veď ženskosť nie je možné vybudovať len s pomocou banálnych princeznovských šiat a rozprávok o princovi na bielom koni.

7. Udržujte si spomienky.

Kedysi mi blízky priateľ povedal, že moja základná úloha ako otca, je zachovávať spomienky. Nie je to vtip, raz budem mať 50-60 rokov , a nechýba k tomu veľa, preto sa vždy snažím zachovať čo najviac spomienok týkajúcich sa mojich dcér.

My nielen, že oslavujeme veľké udalosti, tiež berieme do úvahy všelijaké životné maličkosti a snažíme sa z každej z nich urobiť vlastný sviatok. Kino v piatok večer, veľké sobotňajšie raňajky, prechádzky po omši – a prečo nie?

Nemusí to nevyhnutne stáť veľa peňazí, alebo byť detailne premyslené, ale malo by to byť úprimne a zo srdca. Ukážte vašim dcéram, že aj oni si môžu urobiť album spomienok.

8. Ukážte jej, že nie všetko sa krúti okolo nej.

Stane sa niečo neuveriteľné, keď si uvedomíme, že svet sa netočí len okolo nás a našich milovaných. So ženou sme toto poznanie na naše dcéry ešte nepreniesli, ale snažíme sa im ukázať, že život dostáva zmysel a je nádherný len vtedy, ak viac dávate ako prijímate; pomáhate druhým, robíte chyby a zároveň sa na nich viete poučiť.

9. Prežívajte jej životné skúsenosti spolu s ňou.

Aby sme zabezpečili rodinu a deti, mnohí z nás si želajú úspešnú kariéru, ale nemôžeme nikdy zabúdať, kvôli komu to robíme. Nie vždy vám to môže vyjsť, ale skúste prežívať každý dôležitý moment spolu s dcérou, dokonca aj keď vás to nijako extra neteší.

Neznášam, keď otcovia prídu na školské vystúpenia svojich dcér a od začiatku pozerajú na telefóne futbal. Uisťujem vás, že milujem futbal rovnako ako títo otcovia, ale keď moja dcéra bude tancovať v školskej hre, v ten večer jej venujem celú svoju pozornosť a napokon jej budem tlieskať hlasnejšie ako všetci ostatní.

10. Byť blízko neznamená byť prítomný.
Áno, pripúšťam, že niekedy na to zabúdam. Na ten jednoduchý fakt, že keď ste pri nej ešte to neznamená, že ste aj s ňou. Keď prídete z práce domov, hneď vypnite svoj telefón.

Alebo ho v krajnom prípade nechajte v druhej miestnosti. Vašu dcéru nezaujíma váš mail alebo Twitter, zaujíma ju, aby ste častejšie s ňou trávili čas a boli tam pre ňu, keď to bude potrebovať.

11. Pomáhajte jej s účesmi a manikúrou.
Moja žena to robí 99-krát denne. Ale ja to urobím znova, ten stý raz. Predstavte si, že im dokonca maľujem nechty. Niekedy ich namaľujú oni mne, hlavne keď spím. Ukážte svojim dcéram, že skutočný muž by mal byť aj skutočný gentleman.

12. Choďte s ňou na rande.

Nemôžem povedať, že to robím pravidelne, ale aspoň raz za niekoľko mesiacov, zoberiem svoju dcéru na rande – je to lepšie než nič. Mali by ste jej ukázať príklad, ako sa skutočný muž správa k žene.

Môžete ma nazývať staromódnym, ale keď som v mladosti bral dievčatá na rande, otváral som pre nich dvere, platil im za kávu, hľadel im priamo do očí a prežíval som s nimi každý moment na 100%.

A nie, nepotrebujete na to extrémne veľa peňazí… Prechádzka v parku, jazda na bicykli, zmrzlina zo stánku – všetko čo stojí pár drobných, ale zato prinesie vašej dcére obrovskú radosť, pretože to najhlavnejšie jej dávate – pozornosť!

13. Jej duša by mala byť ešte atraktívnejšou než jej vzhľad.
Musí mať nejaký vnútorný stožiar, vnútornú oporu. Ukážte jej, že byť krásnou neznamená všetko, mali by sme pracovať aj na našom vnútri, obohacovať náš vnútorný svet.

14. Ne odďaľujte sa.

Rolu otca vykonávajte dôstojne, žite ju, ceňte si každú chvíľu, nepustite túto šancu, ktorá je v živote taká vzácna.

15. Odpustíš mi?

Keď moje činy nezodpovedajú mojim slovám, alebo si všimnem, že som nejako zranil jej city ospravedlním sa.

Nie len tak ledabolo, moje ospravedlnenie je vždy úprimné, vedomé a skutočné. Je potrebné vedieť si priznať vlastnú chybu. Nepochybne vám odpustí a pochopí, že prosiť o odpustenie, nie je vôbec slabosť.

Otcovia, zapamätajte si, že vaša rola v rodine je neoceniteľná. Milujte svoje dcéry a s týmito hodnotnými radami sa podeľte aj s priateľmi, ktorí si ešte stále myslia, že vychovávať dcéru je skutočným trestom.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights