back to top
streda, 24 apríla, 2024

toto je 5 známok nebezpečného melónu, ktorému by ste sa mali vyhnúť, inak si privodíte zdravotné ťažkosti

Leto si bez šťavnatého a lahodného melónu ani nevieme predstaviť. Ako sa však hovorí, všetkého veľa škodí. Dokonca aj taký bežný vodový melón môže byť pre váš organizmus nebezpečný. Ako sa pred tým ochrániť, akým príznakom by ste mali venovať pozornosť a čo robiť v prípade otravy? To sa dozviete, ak si prečítate nasledujúci článok o obľúbenom letnom ovocí…

Vodový melón je bohatý na kyselinu listovú, ktorá sa aktívne podieľa na procesoch krvného obehu a ovplyvňuje chemickú rovnováhu tela.

Ďalšou užitočnou vlastnosťou melónu je prítomnosť lykopénu, karotenoidového pigmentu, ktorý je zodpovedný za bohatú červenú farbu plodu. Lykopén je silný antioxidant pomáhajúci predchádzať vzniku rakovinových buniek.

Vysoký obsah vitamínu C vo vodových melónoch pomáha predchádzať vzniku sklerotických plakov, zlepšuje elasticitu srdcových ciev a tým posilňuje srdce. Všetky tieto faktory majú preventívny účinok na funkciu kardiovaskulárneho systému.

Kto by sa mal vyhýbať konzumácii melónu?

Melón predstavuje kontraindikáciu pri určitých ochoreniach. Nemali by ho konzumovať diabetici, pretože obsahuje vysoký obsah cukru.

Vzhľadom k tomu, že melón môže vyvolať plynatosť, črevnú koliku a zvýšený krvný tlak, je nežiaduce, aby ho vo veľkom množstve jedli ľudia trpiaci na gastrointestinálne problémy a hypertenziiu. Lekári odporúčajú takýmto pacientom, aby jedli melón len v malých dávkach a oddelene od iných potravín.

Je lepšie nedávať melón deťom do troch rokov – v tomto veku je tráviaci systém veľmi citlivý na akýkoľvek druh toxínov.

5 známok nebezpečného melónu

Ak bol melón pestovaný v súlade so všetkými pravidlami a správne skladovaný, bude úplne bezpečný aj pre vaše zdravie. V poslednej dobe sú však čoraz viac „živené“ dusičnanmi. Obzvlášť nebezpečné sú v tomto ohľade skoré vodové melóny, ktoré sa predávajú v júni a júli. Bohužiaľ, boli do nich vpichované nitráty, aby mohli čím skôr dozrievať.

V dôsledku nesprávneho skladovania sa môžu v melóne zhromaždiť patogény. Napokon, dužina melónu obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľného cukru, čo pre nich predstavuje vynikajúcu živnú pôdu.

Určiť, či sa v melóne nachádzajú nitráty na základe vzhľadu a chuti je pomerne dosť náročné. Ale existujú určité znaky, ktorými môžete zvýšiť svoje šance na víťazstvo v tejto ovocnej lotérii.

Nebuďte v pokušení kupovať si melón pred začiatkom Augusta (okrem melónov, prinesených z exotických krajín, kde sú pestované počas celého roku). Zrelosť vodových melónov sa neraz zabezpečuje prostredníctvom prikrmovania škodlivými chemikáliami.

Ak chcete zistiť, či je váš melón naplnený chémiou, rozrežte ho na polovicu. Ak je rez hladký a neostanú na ňom zrniečka, percento dusičnanov je pomerne vysoké. Príliš červené sfarbenie dužiny a žlto-oranžové žilky slúžia ako varovný signál. Vykonajte preto ďalší test.Do pohára s vriacou vodou vložte kúsok červeného melónu. Ak sa voda nezačne sfarbovať a dužina si neponechá svoj pôvodný tvar, melón môžete bez výčitiek vyhodiť.

Nekupujte si melóny na krajniciach ciest, ale v obchode. Mimochodom, nie sú to len nitráty, ktorých by sme sa mali obávať. Faktom je, že šupka melónu dokáže dobre vstrebávať olovo a ďalšie škodlivé látky z výfukových plynov.

Prineste si melón domov, umyte ho a následne opláchnite s vriacou vodou. Väčšina nitrátov sa nachádza približne v 3 cm v blízkosti pod šupkou.Poznajte mieru – pár kúskov vám bude úplne stačiť. Dospelí majú problémy s otravou v prípade, že množstvo nitrátov prekročí 400-500 mg za deň. U detí tento faktor predstavuje 40-50 mg.

V nakrájaných vodových melónoch sa baktérie množia obrovskou rýchlosťou. Aby ste sa ochránili pred akútnou črevnou infekciou, uchovávajte ovocie iba v chladničke, ktoré je pokryté potravinovou fóliou. Pozor: nie dlhšie ako 12 hodín.

Známky otravy melónom

Ak sa po konzumácii melónu z ničoho nič začnete cítiť zle, musíte zavolať sanitku, pretože otrava melónom je nebezpečná. Príznaky otravy sa zvyčajne objavujú od 2 až 6 hodín po zjedení.

Patria medzi ne: nevoľnosť, bolesť a kŕče v bruchu, hnačka, horúčka, slabosť, bolesť hlavy. Toto sú hlavné príznaky. Avšak pri silnej otrave môžete u človeka pozorovať modré pery: nitráty narušujú prenos kyslíka krvou a proces dýchania.

Prvá pomoc

Pri otrave melónom okamžite vypláchnite žalúdok a užívajte enterosorbent. Mali by ste piť čo najviac tekutín. To vás nielen ochráni pred dehydratáciou, ale aj pomôže eliminovať toxíny.

Neužívajte lieky proti bolestiam a hnačke – je to nebezpečné: maskujú skutočný stav tela a zabraňujú odstraňovaniu toxínov z čreva.

Teraz už viete, čomu by ste sa mali vyvarovať a ako si čo najlepšie vychutnať lahodnú chuť melóna. Veríme, že sa vám článok páčil a podelíte sa o neho aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

zdroj:takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Newsletter

Prečítaj si

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Mám 45 rokov a až dnes som zistila, že na farbe hubky na riad záleží! TOTO BY STE MALI VEDIEŤ

Hubky na umývanie riadu sa nachádzajú v každej kuchyni...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína a olív, starobylých kamenných uličkách a malebných plážach  Antonia venovala celý svoj život výchove svojej...
Verified by MonsterInsights