11 faktov o Taliansku, ktoré nenájdete nikde na internete! Študentka žijúca v Taliansku nám povedala na čo si dávať pozor

Ahojte, volám sa Nataša, a mám 24 rokov. Už rok a pol študujem v Taliansku v Miláne. Milujem cestovanie po Taliansku a podarilo sa mi tak veľa vidieť, spoznať krajinu z rôznych uhlov pohľadu a ešte viac sa do nej zamilovať.

Špeciálne pre mysmezeny.sk som vybrala tie najdôležitejšie a najzaujímavejšie rady pre cestovateľov, ktorí sa chystajú prísť do Talianska, vďaka ktorým bude pre vás Taliansko tým najpamätnejším výletom.

1. Kedy a kde ísť v Taliansku?

Do veľkých turistických miest vám odporúčam prísť na jar. Tak si ich budete môcť vychutnať v čase kvitnutia, ale zároveň sa vyhnete vrcholu sezóny a hlavne davom turistov pri hlavných pamiatkach. Mali by ste tiež brať do úvahy polohu mesta: čím južnejšie, tým skôr by ste ho mali navštíviť. V Miláne sa obdobie kvitnutia začína koncom marca až začiatkom apríla a v Ríme už začiatkom marca všetko nádherne vonia.

Odpoveď na otázku, kedy cestovať k moru, tiež závisí od geografickej polohy vybranej destinácie: čím južnejšie, tým skôr sa začína sezóna. Napríklad v Nepále a na juhu Talianska sa začínajú ľudia kúpať už koncom apríla, zatiaľ čo na severe, v Ligúrii, teplota vody stúpne až koncom mája.

Obzvlášť príjemné sú talianske pobrežia počas lacnej sezóny, v septembri-októbri, kedy je more ešte stále teplé, ale turistov v uliciach dvojnásobne menej. Úplne najkrajšie mestečká nájdete pod názvom „I borghi piu belli della Italia“. Namiesto hľadania konkrétnych miest, do ktorých by ste sa chceli pozrieť, môžete si pomocou tejto stránky vyhľadať regióny, kam sa chystáte cestovať.

2. Pred cestou si pozrite instagram a blogy ľudí žijúcich v Taliansku

Na instagrame môžete nájsť pre seba tie najkrajšie dedinky a mestečká, dozvedieť sa, čo sa kde v Taliansku oplatí navštíviť, môžete si poznačiť najčarovnejšie miesta, kde by ste sa chceli pozrieť, ale zvyčajne o nich nepíšu v cestovateľskej príručke. Napríklad, ak vás zaujímajú farebné domčeky ako na fotke na mojom instagrame, je lepšie ísť do Janova, namiesto do preslávenej dedinky Cinque Terre. Okrem toho, že ušetríte na lístkoch, tiež sa vyhnete davom turistov.

A ako nájsť blogerov? Do vyhľadávača na instagrame napíšte názov mesta alebo regiónu kam sa chystáte. Rovnako tak môžete nájsť aj sprievodcov.

  • Ak sa chystáte navštíviť Rím, pozrite sa sem.
  • Toto je zaujímavé pre tých, ktorí budú cestovať do Ligúrie.
  • Milovníci Neapolu si môžu pozrieť toto.
  • tu nájdete všetko zaujímavé o Miláne a Lombardii.

3. Oplatí sa vám prenajať si auto

Áno, systém verejnej dopravy je v Taliansku na vysokej úrovni, a do všetkých hlavných turistických miest sa bez problémov dostanete vlakom alebo autobusom. Na druhej strane všetky najkrajšie dedinky a mestečká sú skryté ako perly, a bez auta sa k nim jednoducho nedopravíte.

4. Kde sa oplatí najesť?

V Talianskych mestách, rovnako ako v obývaných mestách iných krajín, sa počas hlavnej sezóny vôbec neoplatí zájsť na jedlo do reštaurácií na hlavných námestiach v turistických mestách. Lepšie urobíte ak vyhľadáte malé kaviarničky, v ktorých obedujú miestni. Ale ak chcete vyskúšať skutočné talianske jedlo, vyberte sa do agriturismo. Čo to je? Jedná sa o starú firmu, ktorá sa zmenila na hotel s reštauráciou.

Zvyčajne sa takéto miesta nachádzajú pri malých alebo starých mestečkách. Jedlo je tam čerstvé, od miestnych farmárov, varia chutne, podľa tradičných rodinných receptov, a niekedy varia aj samotní majitelia. Vyskúšať jedlá, pripravené podľa tradičných receptov z tých najčerstvejších potravín miestnych výrobcov a v priestoroch skutočnej farmy – čo môže byť lepšie?

5. Nie v každom Talianskom kraji si musíte objednať cestoviny a pizzu

Všetci sme si zvykli, že pizza a cestoviny sú jednoducho základom talianskej kuchyne. Miestna kuchyňa je však taká rozmanitá, že by ste sa nemali obmedziť len na tie najpopulárnejšie jedlá.

  • V regióne Emilia-Romagna vyskúšajte piadinu – ploský koláč plnený plnkou zo syra a rôznych druhov salámy.
  • Cestoviny si objednajte v Ríme, Lazii alebo Umbrii.

  • Na severe Talianska, v Miláne, od vekov jedli ryžu, takže najlogickejšie riešenie je objednať si tam rizoto.
  • A v Neapole si objednajte pizzu – bude najlepšia a najchutnejšia.
  • V Ligúrii namiesto pizze dajte šancu focaccii – koláč s olivovým olejom a morskou soľou.
  • Na Sicílii vyskúšajte granitu – ľad so sladkým sirupom (najlepšie príchute sú citrón, pistácie a káva).
  • Ak sa niekedy ocitnete v horských oblastiach, smelo si objednajte klobásu, syry, alebo mliečne produty.

Neváhajte sa miestnych obyvateľov opýtať na tradičné recepty z ich mesta alebo provincie: tak vyskúšate všeličo nové a zhovorčiví Taliani len budú radi, keď budú mať komu o miestnej kuchyni rozprávať.

6. O jedle premýšľajte skôr

Taliani sú veľmi opatrní vo všetkom čo sa týka jedla, a v stravovaní dodržujú špeciálne zásady. Raňajkuje sa do 11:00 zvyčajne cappuccino a brioche (croissant s klasickými náplňami – krém a čokoláda). Obedujú od 12:00 do 14:00. Potom od 18:00 do 20:00 je čas na desiatu. A napokon večerať je možné od 19:00 do neskorej noci.

Dávajte si však pozor: ak sa vám nepodarí dostať sa na obed podľa talianskych časov, je dosť možné, že sa budete musieť bez obeda zaobísť. Samozrejme, že punkty s rýchlym občerstvením fungujú nepretržite, ale reštaurácie s pravou talianskou stravou budú najpravdepodobnejšie zatvorené. A ak sa vám náhodou nepodarí stihnúť obed v malom meste, ako sa hovorí máte smolu. Dokonca aj supermarkety môžu byť zatvorené.

7. Ako to je s peniazmi?

Vo veľkých mestách sa dá platiť jedine kartou. Do malých mestečiek je zase lepšie priniesť si bankovky: nie vždy tam bude možnosť zaplatiť kartou, dokonca aj keď bude mať predavač terminál. Ide o to, že v Taliansku sú nesmierne vysoké dane za platby kartou, preto sa menším predajniam neoplatí akceptovať platbu kartou menšiu ako 5€. Dokonca sa to považuje za neslušnosť.

8. Ako ušetriť na káve?

Taliansko je kávová krajina, dobrú a lacnú kávu tu nájdete prakticky všade. Ale existuje tiež šikovný spôsob ako na nej ušetriť – pite kávu ako skutočný Talian – len v bare. Tak nebudete musieť platiť za servis pri stole a môžete si byť istí, že vaše espresso (káva) bude stáť okolo 1€. A nikdy si neobjednávajte cappuccino po 11:00: tento nepísaný zákon v Taliansku sa často stretáva s otvorenou odmeranosťou.

9. Ako ušetriť na vode?

Vo všetkých veľkým talianskych mestách ako Miláno, Rím, Turín, Florencia, Benátky a pod., sú pitné fontány roztrúsené po celom meste. Piť z nich je nielen možné, ale aj potrebné: voda v nich je lepšia než kupovaná z fľaše. Okrem toho, tak ušetríte na každodennom kupovaní plastových fliaš a prispejete tak ku krajšej a zdravšej planéte. Okrem toho v Ríme je možné piť aj priamo z väčších fontán.

10. Zoberte si so sebou šatku

Kostoly sú v Taliansku neskutočne krásne, staroveké a doslova povinné na návštevu. Do kostolov nemôžete vstúpiť v šortkách, sukniach nad kolená a s odkrytými plecami. Takže ak cestujete v lete, vezmite si na každý prípad pár šatiek – nezaberú vám veľa miesta, a ešte ušetríte, lebo si nebudete musieť kupovať nové, v prípade, že ich budete naozaj potrebovať. Súhlasíte, že by bola škoda nenavštíviť Vatikán, len preto, že ste nemali šatku? Keď sa už do kostola dostanete, dodržujte zákony a neporušujte pravidlá.

11. Vychutnajte si Taliansko!

Nie je o čom pochybovať, Taliansko je múzeum pod šírym nebom. Keď budete cestovať po Taliansku, je veľmi dôležité nájsť rovnováhu medzi návštevou múzeií, kostolov a jednoduchými prechádzkami po meste. Niekedy je lepšie vybrať si prechádzku na čerstvom vzduchu namiesto návštevy múzea.

Vypiť si šálku kávy na mestskom námestí, ponaháňať holuby, alebo zablúdiť v stredovekých uličkách. Skryte sa od tepla v starovekom kostole poseďte si tam v tichosti, a potom si dajte pizzu na schodoch známej pamiatky. Prejdite sa po obchodíkoch a potom si v bare dajte nejaké osvieženie na večer a nezabudnite vyskúšať Spritz.

zdroj: AdMe.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “11 faktov o Taliansku, ktoré nenájdete nikde na internete! Študentka žijúca v Taliansku nám povedala na čo si dávať pozor”