sobota, 27 júla, 2024

Ako rozpoznať nechuť? Toto sú typické príznaky nedostatku lásky, ktoré trápia človeka

Známu psychologičku a filozofku Annu Kiryanovú mnohí poznajú viac ako ruskú televíznu moderátorku, autorku kníh, článkov či dokonca básničiek. Len nedávno sa rozhodla vydať nový článok o pomerne delikátnej a bolestivej téme – nedostatok lásky vo vzťahu. Človek si môže byť istý, že zažíva lásku, no v skutočnosti je to inak…

 

Život bez lásky

„K človeku, ktorého nemáte radi, nemusíme okamžite pociťovať nenávisť, prejavovať agresiu či násilie. Stačí, ak pre neho vytvoríte podmienky, v ktorých začne hasnúť a zvädne ako kvetina,“ opisuje tento problém spomínaná psychologička.

  1. PodráždenieKeď po celý čas hovoria: „Nechaj ma osamote“, „Neobťažuj ma“, „Vypadni“. Postupne si začnete na tieto fázy zvykať, máte strach objať partnera, nahlas sa zasmiať či dokonca len niečo povedať. Môžete ich dráždiť aj tým, ako jete, pijete alebo chodíte po byte. Neustále vám dá najavo, že vaša prítomnosť a existencia ho znepokojuje. 
  2. Kritika Okrem podráždenia nemá zábrany ani v kritizovaní: „Takto si to nepovedal/a“, „Neurobil/a si to“ atď. Kritizujú vás aj podľa toho, s kým sa rozprávate, ako premýšľate, žijete a po akej strane chodníka idete.Na rozdiel od konštruktívnej kritiky, nemajú tieto poznámky žiadnu motiváciu na zlepšenie, práve naopak, stávajú sa zdrojom neustáleho stresu a komplexov.

     

  3. Nedostatok podpory a ochrany Potrebujete len to, aby ste v ťažkej situácii našli v človeku oporu, no on vám na oplátku odpovie niečo ako: „Veď si už dospelý/á, vieš to urobiť aj svojpomocne“, „Si šikovná, nájdeš cestu von“, „Ale no, veď si už dospelý chlap“. Zdalo by sa, že všetko je to v poriadku. Človek by sa mal naučiť prekonávať ťažkosti bez druhej pomoci. Ak ale tieto vety počuje 5-ročné dieťa, ide o zjavnú ignoranciu zo strany rodičov. 

     

    Bez minimálnej podpory a ochrany zo strany príbuzných nastupuje pocit opustenia a bezmocnosti. Neočakávajte, že takéto dieťa prejaví rodičom obavy a sympatie v ich starobe. Ak si muž nechráni svoju ženu od útokov rodinných príbuzných, len stojí a mlčí, bez toho, aby zasahoval do konfliktu, ak rodičia nezastanú svojho dieťaťa -ide o príznak nelásky.

    Dôvodom je špeciálny hormón oxytocín, ktorý je zodpovedný za pocit lásky, vzájomnej pomoci, súcitu a podpory. Ak človek miluje, dokáže mať s niekým silné priateľstvo alebo je na jeho tvári vidieť vždy úsmev, potom je jasné, že oxytocín mu nechýba. Bude pociťovať túžba chrániť a obhajovať svojich milovaných. Ale ak taká túžba neexistuje, neexistuje oxytocín. Dotyčný človek sa takmer nikdy nepostaví na vašu stranu a nepodporí vás. V prípade problémov vám povie, že ste si sám na vine.

     

  4. NenásytnosťKeď sa v rodine objaví ťažká finančná situácia, je jasné, že nebudete nakupovať samé zbytočnosti. Ak však uvidíte, že máte k dispozícii dostatok prostriedkov, príležitostí a zdrojov, no váš partner nie je ochotný minúť to na vás alebo na vaše dieťa, potom by ste mali zbystriť pozornosť. Hovorí vám: „Na čo to potrebuješ?“, „Zaobídeš sa aj bez toho“ „Zbankrotujem kvôli tvám.“ 

     

    Tým ktorých milujeme, by sme dali všetko možné aj nemožné. Snažíme sa, aby boli šťastní a mohli sme do ich života priniesť kúsok pohodlia. Keď nás milujú, zdieľajú s nami to isté. Ak to niekde viazne, potom je možné, že nás až tak nemilujú, ako to tvrdia. Rodičia niekedy hovoria, že nadovšetko milujú svoje dieťa, ale odmietajú ho podporovať. Anna Kiryanova tvrdí, že v týchto vzťahoch nie je žiadna láska.

  5. Zľahčovanie situácie Stačí, ak sa začnete sťažovať na bolesť, na náročné obdobie v živote, na nečakanú situáciu v práci, v škole alebo v materskej škôlke. Vaša úzkosť bude považovaná za nezmysel či šialený rozmar. Vaše negatívne emócie sú nepodstatné a nie sú hodné pozornosti. „Nefňukaj, ľudia vedia byť omnoho horší“, „Vymýšľaš si“, „Nezveličuj“, Tieto vety vyslovuje človek, ktorému na vás nezáleží.Bude jesť vašu vynikajúcu večeru, no nepochváli vás. Nevidí poupratovaný byt, nevšimne si kvety vo váze, nezbadá na vás nový účes ani šaty. Zdalo by sa, že medzi vami nie sú žiadne hádky, no to isté platí aj o láske. Manželstvo bez lásky, podpory a pochopenia je odsúdené k zániku.

     

  6. Neschopnosť dodržiavať sľubyĽudia sľubujú, že zavolajú, no nezavolajú, sľúbia, že napíšu, no nenapíšu a nereagujú ani na to, čo im napíšete vy. Vždy si ale nájdu výhovorku: „Bol som zaneprázdnený“, „Musel som vyriešiť súrnu vec“ a podobne. Keď sa vyberú von s kamarátmi, na rybačku alebo na chatu, vás jednoducho nezavolajú. Nezaujíma ich ani vaše zdravie a ani to, ako sa máte. Keď požiadate o pomoc v ťažkej situácii, obráti sa vám chrbtom. 

Vzťahy plné bolesti, tragédie a žiadnej lásky dokážu najviac tolerovať starší ľudia. Deti a zvieratá sú najbezbrannejšie a najcitlivejšie bytosti na našej planéte. Nedokážu s tým nič urobiť, len čakajú na to, kedy si ich niekto všimne a začne im venovať svoju pozornosť. Oni to tolerujú, sedia na kresle, plačú do vankúša a umierajú v nádeji na zmenu, ktorá nikdy nepríde…

 

Bohužiaľ, bezmocní ľudia nevedia, čo robiť v takomto vzťahu. Hovori im jednu vec, ale v skutočnosti sa deje úplne niečo iné. Tieto duality a toxicita nakoniec povedú k tomu, že rodina bez lásky sa rozpadne. Nemyslite si, že milujúci človek, len jednoducho nevie, ako vyjadriť svoje pocity. Neexistujú totiž ľudia, ktorí nevedia, ako byť starostlivými a prejavovať city voči iným ľuďom.

Pamätáte si, kedy ste museli čeliť ľahostajnosti vašich blízkych? Dokážeme plne vyjadriť našu lásku k milovanej osobe? Ako sa zamilovať do emocionálne chladného manžela, arogantnej matky, či nechcené dieťa? Zdieľajte svoje myšlienky aj v komentároch na Facebooku.

zdroj:takprosto.cc

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights