sobota, 27 júla, 2024

Na Ukrajine zakázali palmový tuk! Tu je dôvod prečo. Kupujete ho aj vy?  Zbohom falošným syrom a mlieku?

Najvyššia Rada Ukrajiny podporila návrh zákona, ktorý zakazuje používanie palmového oleja pri výrobe konzumných výrobkov.

Za prijatie zákona № 3871 v prvom sčítaní hlasovalo 233 poslancov a požadovaný minimum hlasov bol 226.

V návrhu zákona stojí, že zákaz je zameraný na «priame používanie palmového oleja pri výrobe potravinárskych produktov, mlieka a mliečnych výrobkov».

Dokument zavádza administratívnu zodpovednosť za výrobu, uvedenie do obehu a predaj výrobkov obsahujúcich palmový olej.

Za porušenie tohto zákona bola navrhnutá pokuta 1700–3400 hrivien (55-110€).

Odborníci predpovedajú, že prijatím nového zákona z obchodov vymiznú lacné nátierky a syrové výrobky, zvýšia sa ceny sladkostí, cukroviniek a chleba.

Prečo zakazujú palmový tuk?

Samsul Said / Reuters

Vo vysvetlivkách k zákonu je napísané, že palmový olej a jeho mastné kyseliny môžu zvýšiť úroveň cholesterolu v krvi, spôsobiť vývin aterosklerózy, krvných zrazenín, srdcových chorôb a obezity.

Už sme vám povedali, že správa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) palmový olej vyhlásila za najkarcinogénejší zo všetkých rastlinných olejov.

V správe sa tiež uvádza, že palmový olej sa stáva viac karcinogénnym pri zahrievaní nad 200 °C.

Samozrejme, že spotrebitelia si nezohrievajú jedlo nad 200 °C, ale vysoké teploty sa používajú pri výrobe palmového oleja. Je to potrebné, aby sa zbavil prirodzenej červenej farby a odstránil jeho zápach.

Tento proces však spôsobuje znečistenie glycidylovými esterami mastnými kyselinami. Keď prihrievame potravu, ktorá obsahuje palmový tuk, glycidylové estery sa rozkladajú a a uvoľňujú glycidol, zlúčeninu, o ktorej sa predpokladá, že je zodpovedná za tvorbu nádorov.

Podľa správy Národného inštitútu zdravia USA, glycidol spôsobil nádory u laboratórnych myší a potkanov.

Ale to ešte nie je všetko: na výrobu palmového oleja sa každú hodinu zničí časť lesa o veľkosti až 300 futbalových ihrísk!

Palmový olej sa vyrába v Afrike, Ázii, Strednej a Južnej Amerike. To vedie k odlesňovaniu, zmene celkovej svetovej klímy a úmrtnosti zvierat.

Veľa druhov zvierat v džungliach Bornea a Sumatry zomiera, sú ranené alebo presťahovávané, práve kvôli palmovému oleju. Ľudia vyrubujú lesy a tak mnohé zvieratá strácajú svoj domov, alebo zomierajú.

O 10 rokov orangutany kompletne zmiznú zo zemského povrchu. A dôvod – palmový olej.

International Animal Rescue

Orangutany žijú v oblastiach s úrodnými nížinami, blízko riek a preto je ich biotop považovaný za ideálny na pestovanie olejových paliem.

Ľudia pália lesy, aby vytvorili miesto na palmové plantáže, ktorých olej sa používa na výrobu celej škály produktov ako sú hranolky, pizza, cestoviny a šišky, zubná pasta, šampóny a biopalivá.

Okrem toho, majitelia týchto plantáži a poľnohospodári orangutany strieľajú, pretože sú v odvetví považované za «škodcov».

Ak nebudú prijaté žiadne opatrenia na záchranu lesov v Indonézii a Malajzii, orangutany vymrú už o 10 rokov, varujú ochrancovia prírody.

Za posledných 25 rokov, zmizlo viac než 25% indonézskych lesov – 76 miliónov akrov. To je plocha rovnajúca sa takmer celému Nemecku.

A čo robia iné krajiny?

Vo Veľkej Británii je vláda pripravená palmový olej zakázať.

V roku 2012 bolo uverejnené vyhlásenie Veľkej Británie o palmovom oleji. Veľká Británia bude dávať pozor na to, aby do krajiny vstúpil iba certifikovaný palmový olej.

Teraz krajina v rámci petície zhromažďuje podpisy na úplný zákaz tohto produktu.

Výrobky s palmovým olejom tiež odstraňujú z regálov niektorých obchodov v Taliansku, pretože tento tuk spôsobuje rakovinu.

Už teraz jeden z najväčší reťazcov supermarketov v Taliansku, Coop, prestal predávať niektoré výrobky obsahujúce tento olej.

Najďalej zašiel Island.

Už sme vás informovali, že Island do konca roka 2018 kompletne zakáže používanie palmového tuku vo výrobe vlastných produktov.

Zákaz sa bude vzťahovať na všetky výrobky, ktoré sa v krajine vyrábajú. Produkty iných výrobcov palmový olej obsahovať môžu.

Tieto opatrenia sú určené na spomalenie ničenia tropických pralesov.

Islandskí výrobcovia už hľadajú alternatívu k palmovému oleju.

A čo Ukrajina?

World Wildlife Fund, Creen Palm, Rainforest Rescue/AGEB/BBC

 

Korešpondent TSN do laboratória poslal čokoládovú bonboniéru a obyčajné maslo – výsledky boli šokujúce!

Ukázalo sa, že to, čo vám predávajú ako skutočné maslo je obyčajný podvrh. Takmer vôbec neobsahuje mliečny tuk!

«Vynára sa iba jedna otázka: kam sa pozerajú orgány, ktoré majú na starosti dobrý stav našich potravín? Predávať také veci pod názvom maslo je donebavolajúce!» — povedal expert z «Ukrmetrteststandart» Vladimir Kishchenko.

Bonboniéra obsahovala až 39,9% palmového masla. V európskych krajinách je povolený obsah palmového tuku v sladkostiach do 5% a niekedy len do 2%. A tu až 40%!

V Európe nie je možné zatajiť zloženie výrobkov, všetko musí byť napísané na etikete. Na Ukrajine sa na rozdiel od EÚ tieto podmienky nedodržiavajú až v 90% prípadov.

Palmové maslo sa do výrobkov pridáva z jedného jediného dôvodu – predĺžiť životnosť produktu a tým pádom urobiť ho pre zákazníka dostupnejším.

Dietológovia odporúčajú nedávať takéro výrobky deťom. Dospelému človeku z palmového oleja veľkosti štvrtiny zmrzlinového kopčeka nič nebude, ale pokiaľ budete tieto potraviny jesť pravidelne, bude to mať za následok nebezpečné narušenie rovnováhy látok vo vašom organizme.

Takže palmový olej je nebezpečný?

Christina Hoheisel/vegan

Palmový olej obsahuje vitamín A, glycerín a kyselinu palmitovú, ktorá sa dokonca nachádza aj v materskom mlieku. Ale to len v prípade, že tento tuk je vyrobený z dužiny palmových plodov.

Naši výrobcovia však používajú oveľa lacnejšiu variantu – olej z jadierok tohto plodu. Tento druh je pre naše zdravie nebezpečný a mastné kyseliny v jeho zložení negatívne ovplyvňujú pečeň a môžu viesť k ateroskleróze.

Ale najnebezpečnejšie sú trans-tuky, ktoré sa vytvárajú v oleji pod vplyvom vysokých teplôt. Môžu spôsobovať rakovinu – to je už dávno dokázané! Preto sa odporúča potraviny obsahujúce palmový olej konzumovať čo najmenej.

A čo si vy myslíte o novej legislatívnej iniciatíve na Ukrajine?

zdroj: lifter.com.ua

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights