Len v 14 – rokoch zvádzala a zabíjala nacistov. Jej kráse nevedel v tej dobe nikto odolať. Odviedla ich do lesa, kde na nich čakala guľka

V Holandsku vo veku 92 rokov zomrela žena, ktorá v druhej svetovej vojne využívala svoj nevinný vzhľad k tomu, aby získala dôveru nacistov a následne na to ich mohla bez problémov zabíjať.

Freddie Oversteegen sa narodila 6.septembra 1925 neďaleko Amsterdamu, kde bola vychovávaná jej matkou komunistkou.

Keď mala 14 rokov, pripojila sa k holandskému odporu. Spolu s jej staršou sestrou Truus Menger a kamarátkou Hannie Schaft zamínovávala mosty a železničné koľajnice, zachraňovala židovské deti z koncentračných táborov a nacistov zabíjala pištoľou, ktorú skrývala v košíku na bicykli.

Mladé ženy konali podľa plánu: oboznámili sa s nacistami v baroch,zvádzali ich, potom im ponúkli „prechádzku“ do lesa. Tam, ako to povedala Freddie, ich „likvidovali“.

„Boli sme nútené to urobiť,“ povedala v rozhovore. „Bolo potrebné zlo – zabíjať tých, ktorí zradili dobrých ľudí.“

Na otázku, koľko nepriateľov zabila alebo pomohla zabiť, Freddie odpovedala:

„Vojaci takéto veci neprezrádzajú.“ Freddie zomrela 5.septembra – išlo o poslednú najslávnejšiu holandskú predstaviteľku odbojových buniek. Venovala sa boju proti nacistickým okupantom a holandským zradcom v okolí Amsterdamu.

Na ženy holandského odporu sa často zabúda a prezentuje sa to často ako mužské hnutie.

No práve to bolo osudnou chybou pre mnohých nacistov. V sestrách Oversteegenových nevideli žiadnu hrozbu počas toho, ako v uliciach Haarlemu hľadali nové ciele a miesta na zabíjanie. Obe sestry prežili 2.svetovú vojnu. Truus sa stala umelkyňou a napísala memoáre o vojne a vzdore. Zomrela vo veku 2016. Freddie povedala novinárom, že traumu z vojny prežila len vďaka tomu, že sa vydala a porodila deti.

Za muža si vzala Jana Deckera, s ktorým mala 3 deti a 4 vnúčatá.

Bohužiaľ, ich kamarátka Hannie, študentka právnickej fakulty s ohnivou farbou vlasov, už nemala také šťastie. Pár týždňov pred kapituláciou Nemecka, bola zadržaná a popravená nacistami.

Truus Ousteegen na jej počesť založila Národnú nadáciu Hannie Shaft v roku 1996. Freddie bola členkou správnej rady.

Shaft sa stala celosvetovým symbolom odporu žien,“ povedal Jerome Plister, predseda nadácie.

Hovorí sa o nej aj v holandských školách a v roku 1981 dokonca natočili film „Dievča s červenými vlasmi“.

Pre sestry bola účasť na odpore zdrojom hrdosti – nikdy to neľutovali.

„Bola to tragédia a veľmi ťažké obdobie, vždy sme si kvôli tomu poplakali,“ povedala Truus o potrebe zabíjať ľudí. „Neboli sme na to prispôsobené, nikto na to nie je pripravený, s výnimkou vycvičených kriminálnikov.“

Freddie raz počas rozhovoru povedala: „Strieľala som z pištole a videla som, ako mŕtvy človek padá na zem. Čo som v tých chvíľach pociťovala? Chcela som mu pomôcť.“

V posledných rokoch svojho života zažila niekoľko infarktov. Zomrela v domove dôchodcov, neďaleko svojho rodného mesta Haarlem.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Len v 14 – rokoch zvádzala a zabíjala nacistov. Jej kráse nevedel v tej dobe nikto odolať. Odviedla ich do lesa, kde na nich čakala guľka”