Laureát Nobelovej ceny predal cenu za 765 000 dolárov, aby vyplatil účty za lekárov

Leon Lederman získal Nobelovu cenu za vynikajúce úspechy v oblasti fyziky. Ale v roku 2015 bol profesor na univerzite v Chicagu, nútený predať svoje ocenenie za 765 000 amerických dolárov, aby pokryl náklady na zdravotnú starostlivosť.

Lederman, ktorý zomrel len nedávno, 3. Októbra 2018, sa preslávil svojou prácou na subatomických časticiach. On a dvaja ďalší vedci dostali ocenenie v roku 1988 za objavenie subatómovej častice nazývanej muon neutrino.

Objavil tiež Higgsov bozón, ktorý nazval „Božou časticou“.

Časť peňazí Lederman použil na kúpu zrubu v americkom štáte Idaho. Jeho manželka, Ellen Carr Ledermanová, uviedla, že do dreveného domčeka sa presťahovali v roku 2011, keď sa stav jej manžela začal čoraz viac zhoršovať. Okrem iného to zahŕňalo aj vážne problémy s pamäťou.

Aby si mohol zaplatiť náklady na liečbu,  Lederman umožnil aukčnej spoločnosti predať svoju Nobelovu cenu.

Bol druhým víťazom, ktorý získal toto ocenenie, no po čase sa s ním musel rozlúčiť. Prvým bol James Watson, ktorý ho dostal za objavenie štruktúry DNA. Ten ho však nepredal kvôli peniazom, ale na protest.

Lederman zomrel vo veku 96 rokov v domove dôchodcov v Idahu. Zdravotné poistenie pre Američanov starších ako 65 rokov nie vždy pokrýva dlhodobý pobyt v opatrovateľských zariadeniach.

Priemerná cena za jednolôžkovú izbu v opatrovateľskom zariadení je 7 698 dolárov za mesiac.

„Skutočne miloval ľudí a bol rád, že ich môže učiť a pomôcť im pochopiť, čo vedci robia vo vede,” povedala Ellen o svojom manželovi.

„Urobil mimoriadny prínos v porozumení základných síl a častíc prírody,” povedal Michael Turner, profesor univerzity v Chicagu.

Je smutné, že takíto obrovskí vedci nepodporuje ani taká krajina, akou je Amerika a sú nútení predávať takéto nezabudnuteľné ocenenia!

zdroj: Insider.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Laureát Nobelovej ceny predal cenu za 765 000 dolárov, aby vyplatil účty za lekárov”