Najsilnejšie vzťahy sú tie, v ktorých si vedia partneri vystreliť sami zo seba. To ale nie je všetko

Ak aj váš vzťah patrí k tým, v ktorom sa partneri vzájomne doberajú, potom ste na správnej ceste za dlhým a šťastným spolunažívaním.

Podľa štúdie uskutočnenej na Apalačskej univerzite je pravidelné žartovanie s partnerom jedným z najpresnejších ukazovateľov zdravého vzťahu. Áno, sarkazmus a hlúpe vtipy sú pre váš vzťah ako dážď na vyprahnutú zem.

Keď už je reč o zdravých partnerských vzťahoch, väčšina ľudí súhlasí s tým, že by mali byť založené na niekoľkých základných princípoch ako je dôvera, čestnosť a ochote dosiahnuť kompromis. Existujú však aj iné faktory šťastného vzťahu – zmysel pre humor, spoločné ciele, priority a antipatie.

Avšak v nedávnej štúdii sa vedcom podarilo objaviť aj neočakávaný predpoklad na spolužitie v úspešnom vzťahu – vzájomné podpichovanie a žarty!

V každom vzťahu existujú akési unikátne črty. Zvyčajne sú tvorené z vlastností človeka, ktoré si bežný človek pravdepodobne nikdy nevšimne. Koniec koncov, nepatria k našim najlepším stránkam povahy.

Experti tvrdia, že ak tieto vlastnosti dokážeme nielen prijať, ale ich aj obrátiť na humor, môžeme si s partnerom vybudovať silný a dlhotrvajúci vzťah! Týmto spôsobom tomu druhému dávame najavo: „Beriem ťa a akceptujem ťa takého, aký si.“

Samozrejme, je dôležité, aby aj tieto vtipy a posmešky nepresiahli istú hranicu. Nikto totiž nemá rád šikanovanie či neustále upozorňovanie na svoje negatívne vlastnosti. Avšak, dobrý humor s dobrým úmyslom môžu byť v konečnom dôsledku veľmi nápomocné a spôsobiť, že daný pár sa ešte viac scelí.

Prečo to takto funguje?

Vyzerá to tak, že staré príslovie „Smiech je najlepším liekom“ je skutočne pravdivé. Ľudia, ktorí sa vedia spolu zasmiať, odbúravajú stres, získavajú väčší pocit sebavedomia a učia sa akceptovať jeden druhého tak, ako nikto iný.

Štúdie ukazujú, že smiech znižuje stresové hormóny a tlak. Relaxačný účinok smiechu je porovnateľný s meditáciou. Čím menej stresu je vo vašom živote, tým menej sa hádate – či už je dôvodom neumytý riad.

Tým, že si zo seba viete uťahovať, začne medzi vami vznikať dôverný vzťah aj z iného uhla pohľadu. Vytvárate si akýsi interný humor, ktorý je známy len vám dvom a ostatní ľudia k nemu nemajú prístup. Áno, aj toto je spôsob, akým sa zbližujete.

Doktorka Doris Brazzini, ktorá sa zúčastnila výskumu, tvrdí:

„Smiech nám pomáha vyrovnať sa s ťažkými situáciami a nájsť spoločný jazyk s ostatnými ľuďmi. Keď sa ľudia smejú na rovnakej veci, podporujú svoje vlastné názory a „ich vlastné“ vtipy, domáce prezývky atď. – niečo, čomu iní ľudia nerozumejú, posilňuje ich vzájomné prepojenie.“

Ďalším prínosom týchto žartov je to, že niekedy sú účinnejším prostriedkom na riešenie konfliktov. Ako? Takto: keď zakomponujete humor aj do vážnejších situácii, znižujete stupeň napätosti, čo vám umožní rýchlejšie vyriešiť nezhody bez zbytočnej obety.

Tu je ďalší dôkaz: vedci zistili, že smiech výrazne posilňuje imunitný systém! Takže odteraz môžete svojmu partnerovi hovoriť, že sa bavíte na jeho účet, pretože chcete, aby bol vždy takýto zdravý!

Stres – najhoršia hrozba sexuálnej príťažlivosti medzi mužom a ženou. Navyše, zmysel pre humor zvyšuje vašu atraktívnosť a smiech stimuluje intimitu.

Stručne povedané, čím častejšie sa budete doberať, tým lepší a silnejší bude váš vzťah!

Dokážete si vo vašom vzťahu vystreliť jeden z druhého? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti!

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Najsilnejšie vzťahy sú tie, v ktorých si vedia partneri vystreliť sami zo seba. To ale nie je všetko”