sobota, 27 júla, 2024

Zoologická záhrada len pre silné povahy! Ľudia sú v klietkach a zvieratá na slobode

V roku 2002 sa Rakúsko po dlhom a náročnom procese stalo jednou z prvých európskych krajín, ktoré dokázali zakázať účinkovanie zvierat v cirkusoch a považujú to za kruté zaobchádzanie s nevinnými tvormi. Postupne sa k tomuto rozhodnutiu začína pridávať aj zvyšok sveta, ale je načase dosiahnuť zákaz fungovania zoologických záhrad, pretože zvieratá by nemali žiť v zajatí len pre ľudskú zábavu.

V súčasnosti sa začal čoraz viac presadzovať názor o zatvorení kontaktných ZOO, no môžeme len dúfať, že sa to postupne presunie aj na bežné zoologické záhrady. Nikto predsa nevie, čo sa deje za bránam v čase, keď sú zatvorené.

Zoologické záhrady môžu mať nepochybne aj vzdelávaciu funkciu, no cena takéhoto vzdelávania je niekedy zbytočne prehnaná. Aby sme však neukazovali len negatíva, existuje aj rozumná alternatíva, ako to urobili v Čile. Počuli ste už o Safari Lion Zoo?

Jedna z najneobvyklejších zoologických záhrad na svete pôsobí v meste Rancagua a je jediným miestom v Latinskej Amerike, kde sú v klietkach ľudia a nie zvieratá.

Toto miesto je domovom šiestich dospelých levov, ktorí žijú na ploche asi 2 hektárov, v ich (takmer) prirodzenom prostredí.

V Safari Lion Zoo posadia ľudí do špeciálne obrnených nákladných automobilov a vydajú sa na  prehliadku. Predátori sú prilákaní k automobilom prostredníctvom vôni čerstvého mäsa.

Zatiaľ čo pracovníci zoologickej záhrady kŕmia zvieratá, turisti majú možnosť si ich pozrieť zblízka, alebo ak sú odvážni, pokúsiť sa ich pohladkať.

Samozrejme, návštevníci majú prísny zákaz kŕmiť levy a nemali by ich dráždiť, aby sa vyhli zbytočným nehodám.

Takýto druh zábavy nie je pre žiadnych slabochov, pretože napriek mnohým preventívnym opatreniam neprichádzate do kontaktu s krotkými domácimi mačičkami, ale so skutočnými predátormi, ktorí sa nachádzajú vo svojom prirodzenom priestore.

Úprimne povedané, myšlienka čilskej zoologickej záhrady je dobrá, no ani tá nie je dokonalá, keďže levy v skutočnosti stále žijú v obrovskej klietke. Ale keďže ide o myšlienku, ktorá má právo na existenciu, ľudstvo by sa jej malo pridržiavať dovtedy, kým sa konečne neodvážia upustiť od myšlienky držať zvieratá v zajatí.

Aký je váš všeobecný názor na zoologické záhrady? Zdieľajte svoje postrehy aj v komentároch na Facebooku!

zdroj:ofigenno.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights