Toto je dôvod, prečo by ste mali nosiť na hroby len živé kvety a nie umelé

Cez každé sviatky si ctíme tradície, no okrem toho navštevujeme hroby našich zosnulých príbuzných, kde im prinesieme sviečky, vence či kytice z kvetov. Umelé či živé, je to jedno. Každý uprednostňuje niečo iné.

V tomto roku však cirkev požiadala všetkých veriacich, aby nenosili na cintoríny umelé kvety. Niekedy nie sú o nič lacnejšie, ako tie živé, ale najhlavnejšie je to, že poškodzujú životné prostredie.

 

Umelé kvety sa častejšie vyhadzujú do kontajnerov odkiaľ ich následne dávajú spáliť. Takto znečistený vzduch dýchame a poškodzujeme zdravie nás aj naších blízkych.

Kňazi o tejto skutočnosti informujú aj svojich veriacich a nezabúdajú ani na letáčiky vyvesené na cintorínoch. Žiaľ, nie každý rozumie, že je to pre životné prostredie a naše zdravie naozaj dôležité.

Existuje aj iná možnosť – doniesť na hroby vlastné kvety. Narcisy, ľalie, hyacinty – dlhodobé a prevažne nenáročné kvety. Použiť môžete aj gladioly a georgíny, no musíte ich vykopať v jeseni, aby sa na jar opäť zasadili.

 

Menšie pelargónie vám krásne vyrastú a ich kríky zabránia vzniku buriny. Chryzantémy budú kvitnúť celé leto a jeseň, a napríklad divoké kvety ako aksamietnica, aj celé roky. Dajte prednosť živým kvetom, vyzerajú omnoho krajšie a ich vôňa sa nedá nahradiť ničím iným!

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Toto je dôvod, prečo by ste mali nosiť na hroby len živé kvety a nie umelé”