sobota, 27 júla, 2024

1 kus čierneho jablka predávajú za 20 dolárov. Nikto ich však nechce pestovať. Aké je ich tajomstvo?

Pravdepodobne ste si už všimli, že nie všetky jablká sú červené. Existujú žlté, ružové, ale aj zelené odrody. Červené jablká získavajú svoju farbu z antokyanínu. Sú to pigmenty alebo prírodné farbivá, ktoré sa rozvíjajú počas toho, ako jablko rastie.

Vedeli ste však o tom, že na trhu sa objavil aj nový druh jabĺk, ktorý nedávno dosiahli vrchol svojej popularity. Rovnako ako ostatné jablká, aj tieto sú bohaté na minerály a mikroorganizmy, no omnoho viac si vychutnáte ich chuť a chrumkavosť.

Jablká „čierny diamant“ patria do sorty Hua Niu. Ide o odrodu z Nového Zélandu, ktorá bola následne dovezená do Číny a ďalej sa rozširovali vďaka špeciálnemu prostrediu a technológiám miestnych farmárov.

Tieto jablká sú fialové, lesklé s príjemnou textúrou. Zvonku sú krásne ako diamanty a na základe ich vzhľadu dostali pomenovanie čierny diamant. Je pozoruhodné, že táto odroda nepotrebuje hnojenie, je odolná voči chladu a má prirodzenú ochranu proti parazitom a hmyzu.

Napriek tomu sú považované za vzácnosť, pretože rastú v horských oblastiach vo výške 3500 metrov nad morom. Musia byť vystavené veľkému množstvu slnečného a ultrafialového žiarenia. Tieto jedinečné geografické črty robia z jedného jablčného sadu v čínskom meste Nyingchi, ideálne prirodzené prostredie pre pestovanie tejto odrody jabĺk.

Od roku 2011 sa poľnohospodárom podarilo vytvoriť ovocný sad s rozlohou približne 50 hektárov. O rok neskôr vysadili jablone a počas nasledujúcich troch rokov tvrdo pracovali na vypestovaní „čiernych diamantov“. Jablká sa zvyčajne dostávajú na trh koncom októbra a predávajú sa približne dva mesiace.

Okrem toho, len 30% zrelých čiernych jabĺk spĺňa striktné normy týkajúcich sa farebných štandardov. V dôsledku toho je celková produkcia čiernych jabĺk extrémne nízka.

Vzhľadom na ich exkluzivitu a vysoké ceny nie sú prvou voľbou pre konzumáciu širokej verejnosti. Poľnohospodári si to uvedomujú a preto radšej pestujú iné ovocie, ktoré sa teší vysokému dopytu.

Z dôvodu obmedzenej produkcie čiernych jabĺk sa čínski výrobcovia rozhodli premeniť čierne jablká na exkluzívny produkt. Väčšinou ú predávané v darčekových baleniach, kde sa nachádza 6 alebo 8 jabĺk. Zákazníci, ktorí sa rozhodnú pre kúpu,  ich musia vopred objednávať.

Chceli by ste ochutnať tento „čierny diamant“?

zdroj: pixelatedplanet

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights