sobota, 27 júla, 2024

Prečo sa fínsky životný štýl dostáva čoraz viac do popredia? Vyskúšajte to aj vy!

Je čas na pohodlie! Zvoľte si fínsku cestu k šťastiu alebo „kalsarikänni“, termín, ktorý doslovne znamená „piť doma osamote, v spodnom prádle“. Niet divu, prečo sa jedná o najjednoduchšie dosiahnuteľný životný štýl v dejinách ľudstva. Otázkou však je, či je naozaj taký užitočný.

Mali ste dlhý deň: jedno stretnutie za druhým. Opúšťate svoju kanceláriu a tešíte sa, že váš pracovný deň sa konečne skončil. Všetko po čom vaše telo teraz túži, je relax a zmiernenie stresu.

Tri škandinávske lieky proti stresu

Možno budete v pokušení, a nakoniec sa obrátite na populárne škandinávske lieky na stres – lagom a hygge. Švédske slovo „lag“ môže byť preložené ako „v perfektnej rovnováhe“ alebo „v miere“. Tam, kde sa vládne lagom, je všetko tak, ako by malo byť. Nie je to ani príliš veľa, ani príliš málo.

Hoci má lagom takmer všetky aspekty prosperujúceho života, jeho puritánstvo je nezlučiteľné s realitami moderného sveta. Problém s lagom je, že je pre dobrého človeka: dobrý človek sa nikdy nemôže skutočne oddýchnuť. Je príliš zaneprázdnený neustálym zvažovaním etických dôsledkov každého malého rozhodnutia, ktoré robí.

Dánsko je známe svojím pojmom Hygge. V podstate to znamená vytváranie teplej atmosféry a užívanie si dobrých vecí s dobrými ľuďmi. Hygge je hrnček horúcej čokolády na gauči pri otvorenom ohni, pod prikrývkou z mäkkej vlny. Toto sú obrázky, ktoré vidíme v časopisoch interiérového dizajnu alebo na Instagrame.

 

 

A toto je jeho neúspech: nie každý má prostriedky stráviť svoje dni zababušený v kašmíre, zatiaľ čo leží na gauči počas búrlivých jesenných večerov. Hygge je ako film Disney, kde neporiadok skutočného života nemá žiadne miesto.

Ale existuje aj ďalšia možnosť – fínska cesta k šťastiu. Fíni nepotrebujú žiadne lagom alebo hygge, ale kalsarik änni alebo Pantsdrunk – termín, ktorý doslova znamená „piť doma sám, v spodnom prádle“. Na prvý pohľad to je pomerne bizarný postoj, ale jadrom tohto prístupu je demokratický ideál.

Pantsdrunk nevyžaduje, aby ste popierali maličkosti, ktoré vás robia šťastnými. A práve to je realistický nástroj na zmiernenie každodenného stresu.

Preto je tento spôsob života protikladom pózovania a predstierania: na Instagrame nie sú publikované žiadne atmosférické fotky bez nohavíc. Pantsdrunk je skutočný. Ide o to nechať vecí ísť a byť sám sebou, bez ovplyvňovania a nečinnosti.

Nie je to len fínsky folklór – to je oficiálna zahraničná politika.

Je ľahké pochopiť, že pantsdrunk sa vyvinul ako reakcia na tvrdé fínske prostredie – večnú temnotu a mráz počas deviatich z dvanástich mesiacov v roku. Pri pohľade z okna počas fínskeho novembrového dňa a uvidíte súmrak, sneh a zľadovatené chodníky.

Ulice sú často opustené a ľudská interakcia si vyžaduje dlhé a nepríjemné prechody. Nie je preto žiadnym prekvapením, že práve tu sa objavil pantsdrunk.

Oslobodzujúci účinok tejto fínskej cesty ku šťastiu je spôsobený jednoduchými prvkami: pohodlné oblečenie, alkohol vhodnej kvality a kvantity a sedenie doma. To neznamená, že by ste mali byť vždy osamote.

Takýto čas môžete stráviť s dobrým priateľom, susedom alebo s rodinným príbuzným. Správny pantsdrunk s manželkou alebo s blízkym človekom zlepšuje a prehlbuje vzájomné vzťahy.

Všetko, čo skutočne potrebujete, je dobrá príprava. Zájdite si do chladničky pre pivo, prichystajte orechy, čipsy a čokoládu – a uistite sa, že máte najnovšiu psychologické drámu pozostávajúcu z 58 epizód.

Keď sa vrátite domov, dáte zo seba dole vrchné vrstvy oblečenia (hlavné pravidlo: odstráňte všetko, čo je čo i len trochu nepríjemné alebo formálne). Postupne dosiahnete najpriaznivejšiu časť vyzliekania: pomalé odstraňovanie spotených ponožiek – pocit, ktorý si zaslúži svoje vlastné pomenovanie.

Teraz sa presuniete do kuchyne a vezmete si jedno studené pivo z chladničky.

Aj takto vyzerá fínsky životný štýl, ktorému sa povie aj hyggie

Ponoríte sa do gauča v spodnom prádle a zhlboka sa nadýchnete.

Ak spochybňujete platnosť tohto vzorca, potom zvážte skutočnosť, že pantsdrunk nie je len fínsky folklór, ale aj svojpomocný fenomén; Toto je aj oficiálna zahraničná politika.

Pred takmer tromi rokmi ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo verejnej diplomacie vypustili do sveta internetu 2 emoji ikonky, ktoré pili v spodnom prádle sediac na svojich stoličkách – muž s pivom a žena s pohárom červeného vína – predstavovali fínsku kultúru.

hygge5

Keď Fínsko vyhlásilo svoju nezávislosť od Ruska v roku 1917, bola to chudobná agrárna krajina. Očakávaná dĺžka života bola nízka a detská úmrtnosť naopak vysoká. Po 100 rokoch sa však Fínsko stalo postindustriálnou spoločnosťou a treťou najviac prosperujúcou krajinou na svete. Patrí tiež medzi najmenej skorumpované a najviac sociálne progresívne štáty.

Politika tejto krajiny je najspoľahlivejšou na svete, rovnako ako jej banky. Bezplatná zdravotná starostlivosť a vysokoškolské vzdelanie sú ďalšími bonusmi prispievajúce k šťastiu človeka.

Pantsdrunk je preto ďalšia možnosť, ako zdôrazniť význam oddychu. Nemusíte ani piť alkohol, aby ste to dosiahli – je to o tom, že si urobíte čas pre seba a využijete ho na to, čo sa vám páči.

Spoznajte túto filozofiu a ponoríte sa do skutočnej fínskej kultúry. Aké metódy oddychu preferujete vy?

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights