sobota, 27 júla, 2024

V prvom roku po narodení dieťaťa rodičia prichádzajú o približne 44 dní spánku. Im to ale vôbec nevadí

Som typ človeka, ktorý si rád zdriemne, najmä teraz, keď sa nám narodil syn. Bohužiaľ je to práve on, ktorý ma na tému zdriemnutia iný názor a neraz si povie, že spánok nie je jeho dobrý kamarát. Je ťažké to prekonať, pretože matkou som sa stala už takmer pred dvoma rokmi.

A aj keď som stále unavená, úroveň mojej únavy bola taká vysoká, že som sa bála sadať si za volant. Keď som nakoniec dala kávu do chladničky a mlieko do skrine, začala som svoje schopnosti skutočne spochybňovať.

Napriek tomu je nedostatok spánku pre novopečené matky a otcov akousi nutnosťou – aj keď oni stále dúfajú, že si na to nájdu čas.

„Vedci skúmali spánok rodičov malých detí a dospeli k záveru, že počas prvých piatich mesiacov strácajú priemerne dve hodiny spánku a potom jednu hodinu denne ešte pred dosiahnutím veku dvoch rokov,“ hovorí Kelly Sullivanová, odborná asistentka epidemiológie na vysokej škole verejného zdravotníctva v Južnej Georgii.

Sullivanová skúma nedostatočný spánok rodičov a hovorí, že keď sa miera spánku u žien bez detí porovnávala s matkami, ich spánkové rozdiely boli zrejmé!

Skúmanie rodičov v Británii ukázalo, že strácajú 44 dní spánku počas prvého roka života dieťaťa, pretože v noci spia len asi 5,1 hodiny.

Chronická nespavosť môže viesť k nebezpečnejším následkom ako káva v chladničke alebo vyliate mlieko. Reč je o náraste počtu nehôd, o problémoch so sústredením, o nedostatočnom výkone v práci a v škole a pravdepodobne aj o zvýšenej chorobnosti či náraste telesnej hmotnosti.

BT.com

Mamičky trpia viac ako oteckovia

Ak sa chcete vyspať, možno budete potrebovať pomoc od vašich partnerov, nakoľko muži netrpia problémami spánku tak, ako ich polovičky.

V prípade, že máte doma dieťa, šanca ženy na nedostatočný spánok sa zvyšuje až o 50%!

Biologické faktory, ako je tehotenstvo a potreba dojčenia, môžu zohrávať úlohu v tom, prečo ženy spia horšie.

Príjem dostatočného spánku je mimoriadne dôležitý

Sullivanová poznamenáva, že aj keď je pre rodičov obdobie s malým dieťaťom neraz náročné a vyčerpávajúce, nemali by ignorovať dôležité potreby svojho tela.

Podľa nej, to je dôvod na to, aby matky viac odpočívali. Ak si to môžete dovoliť, najmite si opatrovateľku, aspoň na niekoľko hodín denne.

Niektorým ženám pomáhajú rodiny a priatelia, zatiaľ čo iné sa musia snažiť vyhnúť sa stresu a nájsť si relaxačné záľuby.

Wattpad

Pamätajte: Aj u vás sa spánok stane skutočnosťou

Cítila som sa lepšie, keď môj manžel začal tráviť každú noc s našim dieťaťom. To mi umožnilo spať tri alebo štyri noci v týždni v našej izbe, nasadiť si štuple do uší a hlavne si byť ista, že moje dieťa je v bezpečí u svojho otca.

Nakoniec môj syn pokojne prespal celú noc a už neexistovala potreba takýchto „presunov“. Nie som jediná, kto má podobný príbeh – rodičia často čelia takému problému a pokúšajú sa ho riešiť rôznymi spôsobmi.

Hlavná vec je ťahať za jeden povraz

Výskumníci zistili, že  po prvých narodeninách dieťaťa môže až 85% rodičov zažiť zlepšenie spánku a cítiť sa uvoľnenejšie.

To je ďalší dôkaz, že zdravý spánok s malým dieťaťom neprichádza zo dňa na deň, no verte, že tento moment skutočne nastane.

Mali ste aj vy takéto problémy, keď boli vaše deti ešte malé?

zdroj: Motherly

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights