sobota, 27 júla, 2024

Viete prečo majú ľudia zo všetkých cicavcov tie najväčšie prsia? Odpoveď vás prekvapí, no veľa vás by dôvod ani nenapadol

Prsia majú rôzne tvary a veľkosti, ale jednu vec majú spoločnú: u ľudí sú jedinečné. Na našej planéte žije viac ako 5000 druhov cicavcov. Homo sapiens je však jediná forma života s trvalými prsníkmi. Niektorí považujú túto ľudskú anomáliu za sexy, ale rovnako sa naskytá otázka : Prečo sú ľudské prsia také veľké? Je to evolučná chyba?

Ostatným cicavcom sa  vyvíjajú dočasné prsia počas ovulácie alebo dojčenia. V podstate je ich úlohou produkovať mlieko. Takže akonáhle mlieko zmizne, zmiznú aj prsia. Ale to nie je prípad žien, ktorých prsia sa tvoria počas puberty, nie tehotenstva. Takže sa niečo vo vývoji zmenilo.

Prečo? Napríklad v roku 1987 biológ Tim Caro preskúmal sedem existujúcich teórií na túto tému. Jednou z nich bolo, že prsia umožnili novorodencom, aby mohli byť kojené, čím dali svojim mamám väčšiu mobilitu. Ale nevysvetľuje to, prečo prsia ostávajú aj po skončení obdobia kojenia.

 

Azda najpopulárnejšou bola teória navrhnutá Charlesom Darwinom a neskôr preskúmaná zoológom Desmondom Morrisom vo svojej knihe z roku 1967 „Naked Ape“. V nej Morris uvádza, že sa prsníky vyvinuli ako sexuálny symbol, ktorý nahradí zväčšujúci sa konečník iných samíc primátov počas ovulácie.

Akonáhle naši predkovia začali chodiť vo vzpriamenej polohe, pohlavné orgány už neboli také viditeľné. Takže muži by nevedeli, kedy sa stáva žena sexuálne zrelá a v dôsledku toho sa pravdepodobne mohli vyvinúť prsia. Táto teória by prinajmenšom vysvetlila, prečo sa počas puberty rozširuje ženský hrudník, ale stále nemožno vysvetliť, prečo po menopauze nemiznú.

Pozrime sa na ľudské prsia bližšie. Veľký rozdiel spočíva v tom, že obsahujú viac tukov ako prsia iných cicavcov. Tuk vyplní prsné tkanivo a dáva mu tvar. Niečo ako mlieko, ale trvalé. Ľudské prsia môžu byť tak veľké, že môžu spôsobiť bolesť chrbta a hrudníka. To je dôvod, prečo si veľa žien dáva zmenšiť prsia. Viac ako 61 000 žien v USA podstúpilo v roku 2016 zmenšenie pŕs. Prsia sú pre niektoré ženy nielen nepríjemné, môžu byť tiež smrteľné. Rakovina prsníka je najčastejšou príčinou úmrtia súvisiacim s rakovinou u žien na celom svete.

 

Každoročne postihuje zhruba 1,5 milióna žien a v roku 2015 ich na rakovinu prsníka zomrelo 570 000. Medzi ostatnými primátmi však rakovina prsníka nie je bežná. Mohlo by to byť preto, že riziko rakoviny sa zvyšuje s vekom a iné primáty nežijú dostatočne dlho na to, aby sa mohlo toto ochorenie vyvinúť.

Rakovina je bežná pre rýchlo deliace sa tkanivo. Zakaždým, keď sa bunky narodia a zomrú, je v bunkovom cykle príležitosť urobiť chyby pri opravách DNA. V podstate sa bunka s chybami môže stať rakovinovou bunkou. Tkanivo prsníka sa rozdelí rýchlym tempom, takže je väčšia príležitosť že sa vyskytne chyba. To môže vysvetliť, prečo odstránenie obidvoch prsníkov znižuje riziko rakoviny prsníka u žien aspoň o 95%.

Prsia  majú samozrejme svoje miesto v ľudskej kultúre a spoločnosti. Ženy sa vďaka nim cítia sebavedomé, slobodné, žiadané. Pomohli vybudovať celé impériá založené len na ich schopnosti prilákať. Zdá sa, že nakoniec je dobré, že ženám prsia nemiznú.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights