19-ročná štúdia ukázala, že deti potrebujú len 2 dôležité návyky. Takto vyzerajú…

dôle Ide o návyky či znalosti, ktoré nie sú vrodené, to znamená, že sa ich môžu naučiť.

Je ťažké uveriť, no to, čo vie dieťa vo veku 5 rokov, dokáže vo vysokej miere ovplyvniť jeho budúce šance na úspech. Štúdia bola uverejnená v časopise American Journal of Public Health v roku 2015.

Reč je o sociálnych a emocionálnych návykoch – prečo sú také dôležité?

Výskumníci sa pýtali učiteľov v materských školách na sociálne a emocionálne zručnosti detí. Učitelia diskutovali o tom, nakoľko sa ich deti vedeli deliť, načúvať iným, riešiť problémy s ich vrstovníkmi a ako počúvali.

Vedci potom sledovali tie isté deti, no už o niečo neskôr, keď sa z nich stali mladí ľudia. Zistili, že deťom s najvyšším sociálnym a emocionálnym skóre z čias škôlky sa darilo celkovo dobre.

Schopnosť oceniť, zvládať svoje emócie a správanie sú základom súboru zručností, ktoré sa často nazývajú sociálno-emocionálne.  U týchto detí je 2-násobná vyššia pravdepodobnosť že sa dostanú na vysokú školu ako aj to, že do 25.roku života získajú dobrú prácu.

Avšak deti, ktoré mali ťažkosti so spoluprácou, nevedeli, ako počúvať a riešiť konflikty, s nižšou pravdepodobnosťou ukončili strednú školu, nehovoriac o univerzite. Mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať problémy so zákonom, ako aj to, že sa nevyhnú užívaniu psychotropných látok.

Ak máme všetky dôkazy potvrdzujúce dôležitosť týchto spomínaných zručností, prečo stále investujeme väčšinu našich zdrojov do výučby akademických zručností? Nepomôžu našim deťom stať sa emocionálne kompetentnými a preto sa o to budeme musieť postarať my bez toho, aby sme sa spoliehali na školu.

Nemusíte panikáriť, ak už vaše dieťa ukončilo materskú školu. Môžete to precvičovať v akomkoľvek veku – hlavnou vecou je, dať deťom možnosť precvičovať sa v každodennom živote.

Kľúčové zručnosti

  • Sebapoznanie: schopnosť rozpoznať svoje vlastné emócie a vytvoriť spojenie medzi svojimi pocitmi, myšlienkami a správaním.
  • Sebaovládanie: schopnosť konštruktívne zvládnuť svoje emócie, myšlienky a správanie.
  • Sociálne povedomie: schopnosť postaviť sa na miesto druhého človeka a prejaviť empatiu.
  • Komunikačné zručnosti: schopnosť vytvárať a udržiavať zdravé vzťahy.
  • Zodpovednosť pri rozhodovaní: schopnosť robiť správne rozhodnutia vzhľadom na vlastné správane a spoluprácu s ostatnými.

Cvičenia

Kniha „13 vecí, ktoré inteligentní rodičia nerobia“ popisuje konkrétne cvičenia, ktoré učia deti všetkých vekových kategórií, aby zvládli svoje emócie a zlepšili svoje sociálne zručnosti. S pravidelnou praxou môžu deti rozvíjať svoje duševné svaly, ktoré potrebujú na dosiahnutie najväčšieho potenciálu.

Takto vyzerá zopár jednoduchých cvičení, ktoré môžu vášmu dieťaťu pomôcť rozvíjať emocionálne schopnosti:

  1. Pomenujte pocity vášho dieťaťa. praktizujte frázy ako „Zdá sa, že dnes si smutný“ alebo „Dnes nie si vo svojej koži.“ Nakoniec sa dieťa naučí vyjadrovať svoje pocity aj bez vašej pomoci.
  2. Potvrďte pocity vášho dieťaťa. Odolajte nutkaniu povedať mu niečo ako: „Upokoj sa, na tom nezáleží.“ Namiesto toho mu povedzte: „Vidím, že si naozaj rozčúlený.“ Bez ohľadu na to, či si myslíte, že jeho emocionálna odpoveď nekorešponduje s danou situáciou, naučte dieťa, že skúsenosti s rôznymi pocitmi sú úplne bežné!
  3. Naučte ich súcitu. Povedzte: „Ukáž mi, ako sa cítil ten chlapec, keď si ho udrel.“ Keď sa na tvári dieťaťa objaví smútok alebo hnev, aspoň na chvíľu zažije takýto pocit vo svojom vnútri. Postupne sa z neho stane empatickejší človek, čo je kľúčovým prvkom spoločenského úspechu.
  4. Dovoľte, aby vaše dieťa zažilo pocit nepríjemných emócií. Nie je na tom nič zlé, ak to sú pocity nudy, hnevu, strachu alebo samoty. Naučte ho, aby sa vedelo vyrovnať s nepohodou. S vašou podporou sa dieťa naučí, že nepríjemné emócie sú tolerovateľné.
  5. Opravte správanie, nie emócie. Vysvetlite mu, že hnev je normálny, no agresivita už nie. Naučte dieťa, že nahnevanie neznamená kričanie. Disciplína je najlepším spôsobom riešenia emócií.

Bez ohľadu na to, či má vaše dieťa 4 alebo 14 rokov, urobte z týchto cvičení súčasť každodenného života. Takto dieťaťu dávate nástroje, ktoré bude v budúcnosti potrebovať na dosiahnutie najväčšieho potenciálu.

 

A čítať a písať sa naučí aj tak!

zdroj: Inc. foto: pexels.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “19-ročná štúdia ukázala, že deti potrebujú len 2 dôležité návyky. Takto vyzerajú…”