Akí lekári sú lepší: muži alebo ženy? Neuponáhľajte sa s odpoveďou na túto otázku!

Nový fascinujúci výskum ukázal, že v liečbe pacientov existujú výrazné rozdiely medzi lekárkami a lekármi.

Štúdia riešila otázku: „Líšia sa výsledky liečby pacientov na základe doktorov a doktoriek?“

 

Výskumníci z Harvardskej univerzity študovali záznamy o 1 583 028 návštevách pacientov.

Ukázalo sa, že po 30 dňoch po príchode do nemocnice bola miera úmrtnosti a opätovnej hospitalizácie výrazne nižšia, ak bol pacientov ošetrujúci lekár žena. Ide o pacientov s rôznymi diagnózami a úrovňami závažnosti.

Príčinu týchto výsledkov možno ľahko vysvetliť. Štúdia navyše ukázala, že prístup liečby u mužov a žien sa výrazne líši.

Ženy lekárky častejšie poskytujú preventívnu starostlivosť a psychosociálne poradenstvo. Majú tiež väčšie sklony pridržiavať sa klinických odporúčaní.

„Naše výsledky ukazujú, že potenciálne rozdiely v praxi doktorov a doktoriek môžu mať významné klinické dôsledky na výsledky ich pacientov.“

 

Ďalej sa uvádza, že ženy lekárky majú štýl komunikácie zameraný viac na pacienta, dôraz kladú na povzbudzujúce predpovede liečby a ich čas návštevy pacienta je dlhší ako u mužov lekárov.

Publikovaná štúdia dokonca uviedla, že podľa tejto logiky, ak by všetci lekári boli ženy, zachránilo by sa o 32 000 životov viac.

Hoci štúdia v jednej nemocnici v Spojených štátoch amerických nepokrýva celý zdravotnícky priemysel, ide tiež o dôležité zistenie, ktoré ďalej zdôrazňuje diskrimináciu v platových rozdieloch.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Akí lekári sú lepší: muži alebo ženy? Neuponáhľajte sa s odpoveďou na túto otázku!”