Onkologické operácie sú od teraz v Arménsku úplne zadarmo. Pacient nezaplatí ani cent

Arménsky minister zdravotníctva Arsen Torosyan 23.decembra oznámil, že odteraz už arménski občania nebudú platiť za onkologické operácie z vlastnej kapsy. Celkové náklady za operácie bude tak riešiť štát.

„Predtým štát zaplatil iba malú časť sumy, ktorá bola určená na úhradu operácie. Bolo rozhodnuté zvýšiť výšku platby za chirurgickú liečbu malígnych nádorov zavedením metódy spoločnej platby. Odteraz občania nebudú musieť platiť za onkologické operácie v štátnych zdravotníckych zariadeniach,“ povedal Torosyan.

Minister dodáva:
„V tomto roku máme v rozpočte približne 700 miliónov arménskych dramov (asi 1,4 milióna dolárov) určené na služby súvisiace s rakovinou a musíme sa rozhodnúť, ako týchto 700 miliónov použijeme. V dôsledku diskusií sme dospeli k záveru, že by sme sa mali pokúsiť uľahčiť život obyvateľom tejto krajiny.“

Torosyan hovorí, že predtým štát preplácal len malý počet onkologických operácií, takže tento systém sa nedá nazvať „štátom garantovaná zdravotná starostlivosť“.

Páči sa vám takéto rozhodnutie?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Onkologické operácie sú od teraz v Arménsku úplne zadarmo. Pacient nezaplatí ani cent”