Prečo mám len jedno dieťa a považujem to za celkom normálne? Toto je dôvod. Veľa mamičiek je kvôli tomu terčom útoku

Hovorí sa, čím viac detí, tým lepšie. Je to však skutočne tak? Katarina Price, novinárka, spisovateľka a zakladateľka JOMOProject.com, je presvedčená, že každý má právo na vlastnú voľbu.

Rozhodla sa preto napísať príbeh zo svojho vlastného života…

„Povedzte niekomu, že máte jedno dieťa. Okrem toho ste jediným dieťaťom v rodine a vaši rodičia boli v ich rodine taktiež jedináčikovia a ja vám garantujem, že prekvapíte nejedného človeka.

Ľudia sa jej často pýtajú, prečo sa rozhodla mať iba jedno dieťa.

„Nevadí mi to. No často sme si zvykli na akýsi sociálny model, v ktorom sa nachádza rodina s niekoľkými deťmi. Okrem toho, každý má svoj vlastný život a zdravie. Niekedy však môže žena porodiť len raz za život.“

Katarina má chronickú a nevyliečiteľnú chorobu diabetes 1.typu. Tehotenstvo s jej dcérou bolo emocionálne a fyzicky náročné a skončilo ťažkým pôrodom.

V súčasnosti už má takmer 40 rokov a dajme si ruku na srdce, nejedná sa o najlepší vek na ďalšie tehotenstvo. Je však pravda, že tento dokáže ženu skutočne vydesiť.

Rozhodnutie mať dve ale viac deti so sebou niekedy prináša aj strach z toho, že z jedného dieťaťa sa môže časom vyrásť egoista. Alebo strach z toho, že rodičia ostanú sami v starobe.

„Keď je dieťa jedináčik, rozvíja svoju predstavivosť. Naučí sa rýchlo nadväzovať vzťahy s ostatnými ľuďmi a priateľstvá s ostatnými deťmi. Okrem toho, žiadna konkurencia zo strany bratov a sestier dáva dieťaťu pocit istoty a sebavedomia,“ tvrdí žena.

Katarina sa nebojí, že by svoju dcéru skazila, veď všetko závisí od výchovy. Stačí len dať dieťaťu správny príklad.

„Pre mňa je však najsilnejším zdrojom úzkosti strach z výčitiek, ktoré môžu nastať v budúcnosti. Nezálež na tom, že teraz nemám absolútne žiadnu túžbu vychovávať druhé dieťa. Bojím sa, že jedného dňa nám dcérka povie, že by rada vyrastala s bračekom alebo sestričkou,“ dodáva.

Avšak všetky tieto otázky sú založené na predpokladoch, pre ktoré neexistujú žiadne záruky toho, že druhé dieťa bude zdravé, že bratia a sestry budú žiť spolu, že rodičia budú mať možnosť venovať svoju pozornosť obom z ich detí.

Inými slovami, sú založené na fantáziách a fantázie nie sú rozumným základom na riešenie akéhokoľvek problému.

„Teraz som šťastná. Mám zdravé dievčatko, radostné, sebavedomé, milé a šikovné. S manželom máme úžasný vzťah a bonusom k tomu všetkému je aj moja dobrá práca,“ zhrnula Katarina.

Aký je váš názor na počet deti v rodinách?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Prečo mám len jedno dieťa a považujem to za celkom normálne? Toto je dôvod. Veľa mamičiek je kvôli tomu terčom útoku”