sobota, 27 júla, 2024

Teraz sa naučíte pozdĺžne parkovať, ako profesionálka. Váš manžel nebude veriť vlastným očiam

Nastal šťastný deň začínajúceho motoristu: v jeho peňaženke sa nachádza nový doklad v podobe vodičského preukazu. Zdalo by sa, že si sadne do auta, naštartuje a ide, no situácia vo veľkomestách si vyberá svoju daň.

Hľadanie voľného parkovacieho miesta, ktoré je navyše zadarmo, nie je vôbec také jednoduché. Môžete mať najdrahšie auto a poznať všetky pravidlá cestnej premávky, ak však natrafíte na parkovisko s paralelným parkovaním, bez základných zručností si prakticky zbytočne sadáte za volant.

Prezradíme vám, ako správne zaparkovať na rušných uliciach mesta tak, aby ste nepoškodili susedné autá, bez problémov mohli vystúpiť a následne sa jednoducho dostať naspäť do premávky. Podrobná schéma inštrukcií je užitočná ako pre začiatočníkov, tak aj pre skúsených vodičov.

Paralelné parkovanie

 параллельная парковка схематично

Vzhľadom na nebývalý počet ľudí, ktorí chcú zvládnuť umenie šoférovania, nám ostáva príliš málo času na to, aby sme sa v autoškole naučili správne parkovať. Po tom, ako získame vodičský preukaz, zisťujeme, že si svoje parkovacie zručnosti musíme zdokonaľovať samostatne, riadiť sa intuíciou a povrchnými vedomosťami.

Zaparkovať automobil čelom dopredu nie je nič zložité: stačí, aby ste zohľadnili vzdialenosť do prekážky a včasne zastavili. Parkovanie dozadu je už o niečom inom, vyžaduje si istú prax.

Paralelné parkovanie oceníte na akomkoľvek parkovisku či rušnej ulici. Táto vodičská zručnosť vám pomôže cítiť sa na ceste sebavedomo a neobmedzene.

V  mnohých väčších mestách môžete vidieť, ako si vodiči nechávajú autá zaparkované popri chodníku. Dôvodom je, že parkoviská, ktoré sú v okolí, sú buď preplnené alebo tam vôbec nie sú. Toto je miesto, kde sa vám vaše zručnosti paralelného parkovania určite zídu. V obmedzenom priestore by sa paralelné parkovanie malo vykonávať výhradne v opačnom smere, inak nie je možné auto zaparkovať úspešne a ani bezpečne.

  1. Nájdenie správneho miesta

Jazdite pomaly pozdĺž línie zaparkovaných áut. Po nájdení parkovacieho miesta spomaľte a dôkladne posúďte, či sa tam vaše auto bez problémov zmestí. Pamätajte, že predná a zadná časť automobilu by sa mala úplne vmestiť do tohto priestoru. Neuškodí ani to, ak si necháte v zálohe 60 cm navyše.

A čo je najdôležitejšie, nevšímajte si vodičov za vami, ktorí zúria a nedočkavo čakajú, kedy ich konečne pustíte. Vašou úlohou je úspešne zaparkovať, zvyšok nie je tak dôležitý.

параллельная парковка между двух машин

  1. Vyrovnávanie

Zastavte vaše vozidlo paralelne s vozidlom, ktoré je zaparkované pred voľným priestorom vo vzdialenosti 80-100 cm. Teraz sa pomaly vráťte naspäť, kým zadné sedadlo vášho auta nie je na úrovni s nárazníkom auta, za ktorým chcete zaparkovať.

Môžete sa tiež riadiť čiernym gumovým pásikom na zadnom pravom skle: mal by byť na úrovni ľavého zadného svetla automobilu, za ktorým parkujete.

параллельная парковка в 3 этапа

  1. Výjazd

Postavte vozidlo podľa vyššie uvedených pokynov a otočte volantom doprava na maximum. Pomaly začnite cúvať a vytvorte s chodníkom 45-stupňový uhol.

Cúvajte dovtedy, kým v ľavom spätnom zrkadle neuvidíte pravé predné svetlo automobilu, stojaceho za vami. Zastavte a vyrovnajte volant.

параллельная парковка задом

  1. Vyrovnávanie

Ak ste predošlé tri kroky vykonali presne podľa postupu, posledná etapa prebehne hladko. Otočte volantom čo najviac doľava a pomaly cúvajte, kým sa ubezpečtíe, že vaše vozidlo je v paralelnej pozícii s obrubníkom.

Zastavte, zarovnajte kolesá a zaujmite pozíciu v bezpečnej vzdialenosti od automobilov vpred, za sebou a nechajte medzi nimi rovnakú vzdialenosť. Pred zastavením motora ho dajte do neutrálnej polohy a zaistite parkovaciu brzdu. Gratulujeme, ste zaparkovali ako profesionál!

параллельная парковка ориентиры

 

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights