sobota, 27 júla, 2024

Toto sú všetky zatmenia, ktoré sa odohrajú v roku 2019. Nenechajte si ich ujsť!

Astrológovia z celého sveta, radujte sa! Vesmír vám prinesie vzrušujúci astronomický rok.

V roku 2019 budete môcť byť svedkami piatich zatmení, neobvyklého astronomického tranzitu, jedného z najlepších meteorických rojov či krvavého Mesiaca. Tým sa však zábava vonkoncom nekončí.

Nový rok nám prinesie 3 supermesiace, modrý Mesiac, zopár meteorických rojov, zblíženie Mesiaca a Jupitera a niekoľko štartov rakiet.

Toto sú najhlavnejšie udalosti, ktoré by ste si v roku 2019 nemali nechať ujsť:

6.január: čiastočné zatmenie Slnka

Nový rok začína s nádherným vesmírnym divadlom. Podľa NASA, v prvom týždni v roku 2019 k nám zavíta čiastočné zatmenie Slnka medzi Zemou a Slnkom.

Bohužiaľ, tento jav bude viditeľný len zo severovýchodnej Ázie a severnej časti Tichého oceánu okolo 20.42.

21.január: Krvavý Mesiac

Po prvýkrát po troch rokoch budú Spojené štáty zažívať úplné zatmenie Mesiaca. Podľa NASA to bude jedna z „najslnečnejších“ show na oblohe, pretože Mesiac sa bude nachádzať v najbližšej vzdialenosti od Zeme.

Ale to nie je jediné, čo robí toto zatmenie tak zvláštne. Úplné zatmenie Mesiaca sa často nazýva aj „krvavý Mesiac“, pretože keď Slnko, Zem a Mesiac vytvoria jedinú líniu, slnečné svetlo, ktoré prechádza atmosférou Zeme, nadobúda červenkasté sfarbenie.

Tento jav si môžete vychutnať okolo 12:12 východného času  v Severnej a Južnej Amerike, a taktiež v východných častiach Európy aj Afriky.

6.máj: Meteorický roj Eta Aquaridy

Napriek tomu, že počas roka uvidíme niekoľko meteorických rokov, tento roj bude jedným z najlepších.

Eta Aquaridy boli vytvorené prachovými úlomkami, ktoré po nich zanechala kométa Halley, ktorá letela okolo Zeme ešte v roku 1986. Aj napriek faktu, že táto slávna kométa sa do roku 2061 nedostane do našej slnečnej sústavy, jej pozostatky sa každoročne objavujú na našej oblohe. V tomto roku sa očakáva, že si na nás pripraví nevídanú šou.

Hoci Eta Aquaridy budú aktívne od 19. apríla do 26. mája, vrchol začne 6.mája okolo 03:00 východného času a očakáva sa, že vyprodukuje 20 až 40 meteorov za hodinu, možno aj viac.

2.júl: Úplné zatmenie Slnka

Zaznamenali ste v roku 2017 v  Severnej Amerike úplné zatmenie Slnka? Tento rok si ho budú môcť vychutnať obyvatelia žijúci v južnej Ázii a Južnej Amerike – tam zažijú deň bez Slnka.

V popoludňajších hodinách  2. júla dojde k úplnému zatmeniu Slnka nad južnými časťami Čile a Argentíny, ako aj častí južného Pacifiku. Zatmenie bude trvať od 12:55 do 17:50.

16.júl: čiastočné zatmenie Mesiaca

V tom istom mesiaci nás čaká aj čiastočné zatmenie Mesiaca. Južná Amerika, Európa, Afrika, Ázia a Austrália budú môcť tento nebeský fenomén vidieť od 21:31.

11.november: Zriedkavý prechod Merkúru

 

Podľa NASA, po druhýkrát za dva roky, vykoná Merkúr vzácny prechod pred Slnko.

Merkúr, najmenšia planéta v našej slnečnej sústave, prechádza medzi Zemou a Slnkom asi 13-krát za 1 storočie. Posledný prechod sa uskutočnil v roku 2016, a po prvýkrát za 10 rokov mohla byť táto malá planéta pozorovaná aj priamo zo Zeme.

V budúcom roku tento prechod začne o 7:34 východného času a potrvá asi 5 a pol hodiny. Vyzerá to ako čierna bodka na Slnku a pozorovatelia ju budú môcť vidieť teleskopom aj špeciálnymi okuliarmi.

26.december: Prstencové zatmenie Slnka

Prstencové zatmenie Slnka nastáva vtedy, keď Slnko „vykukuje“ spoza Mesiac, ktorý sa pred neho postavil. V roku 2019 začne zatmenie hneď od úsvitu, prejde cez Arabský polostrov a oblasti Južnej Ázie.

Dúfame, že sa na tieto javy budete môcť pozerať vlastnými očami, ale pamätajte, NIKDY sa nepozerajte priamo do Slnka pri akomkoľvek zatmení, pretože to môže poškodiť váš zrak.

Radi sa pozeráte na nebeskú šou tohto typu?

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights