11 kolorizovaných fotografií holokaustu, ktoré nesú dôležitú myšlienku. Niektoré fotky nemali ľudia vôbec vidieť

Joachim West asi pred piatimi rokmi vytvoril portfólio kolorizovaných fotografií holokaustu. Oslovil aj organizácie na zachovanie spomienky na túto tragickú historickú udalosť s možnosťou spolupráce.

Mnoho z nich ani neodpísalo a iné zas tieto kolorizované fotografie nezaujali. Nevideli to, čo Joachim. Kolorizované fotografie nám môžu pomôcť lepšie si predstaviť životy tých, o ktorých sme prišli.

Tento projekt Joachim zavrhol až do minulého roka, kedy zbadal novinový článok v New York Times publikovaný na Medzinárodný deň spomienky na obete holokaustu so šokujúcim číslom o ľuďoch v Spojených štátoch amerických, ktorým chýbali základné informácie o holokauste.  Poznatky absentovali najmä medzi mileniálmi.

Aby Joachim holokaust priblížil ľuďom, zverejnil fotografie na portáli Bored Panda a výsledok ho šokoval.

Viac informácií nájdete tu: joachimwest.com | Instagram

(Fotografia svadobných obrúčok nájdených po oslobodení koncentračného tábora Buchenwald)

Joachimova emailová schránka skoro vybuchla. Ľudia ho žiadali o súhlas so zverejnením fotografií na ich stránkach. Chceli s ním robiť rozhovor. Dokonca miestna škola použila fotografie v diskusii o holokauste.

(Anna Franková)

(Poľské dievča – Czesława Kwoka – 1942)

Počet videní fotografií na stránke Bored Panda sa raketovo vyšplhal na desiatky tisíc. Jeho očakávania boli prekročené. Túto skúsenosť však bral veľmi pokorne.

(Koncentračný tábor Auschwitz)

Tento rok, na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, boli Joachimove fotografie opäť zdieľané a dostali sa k väčšiemu počtu ľudí. Dokonca ho vyzval Channel 5 News z Británie na televízne interview. Smutné je, že nevedomosťou o holokauste trpia ľudia naprieč celým svetom, od Anglicka po USA.

(Koncentračný tábor Dachau)

Mali by sme zlepšiť vedomosti ľudí o tejto tragickej časti histórií ľudstva, pretože ide o dôležitú pripomienku strašnej ceny za ľudskú nenávisť.

(Poľsko v 1939)

Hoci sa Joachim nešpecializuje v kolorizovaní fotografií, a pozná mnoho väčších odborníkov v danej sfére, verí, že jeho diela podnietia ľudí v tom, aby robili tento svet lepším.

(Poľsko v 1939)

Najdojemnejšie boli emaily, ktoré mu posielali ľudia, ktorí sa chceli podeliť o rodinné príbehy a s skúsenosti s holokaustom. Každý človek je vzácny. Nedokážeme bez seba žiť. Cena života počas holokaustu bola nepredstaviteľná. Všetkých nás holokaust ochudobnil.

(Poľsko v 1939-40)

Jeden z jeho obľúbených emailov bol od mladého človeka, ktorého babička bojovala vo Varšavskom povstaní a on má jedinú jej fotografiu. Chcel iba poďakovať a opýtať sa, ako by mohol získať kolorizovanú fotografiu. Joachim neváhal a okamžite fotku kolorizoval. Z reakcie bol nervózny, ale mladý človek bol nadšený a veľa to pre neho znamenalo.

(Poľsko v 1939-40)

Joachima desí dnešný svet. Ako sa hovorí: “Tí, ktorí nepoznajú svoju históriu, sú odsúdení ju prežiť znovu.“ Všetci sa obávame, že zabúdame na to skutočne dôležité. Svet skutočne potrebuje viac lásky a menej nenávisti.

(Poľsko v 1939-40)

(Fotografia bojovníčky vo Varšavskom povstaní)

Zdroj: boredpanda.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “11 kolorizovaných fotografií holokaustu, ktoré nesú dôležitú myšlienku. Niektoré fotky nemali ľudia vôbec vidieť”