8 faktov o osýpkach, ktoré musí vedieť každý občan a každý rodič. Prečo mnohí rodičia odmietajú očkovanie?

Vírus osýpok je jednou z najnákazlivejších chorôb na svete. Pacient môže zakašľať v miestnosti a odísť a o pár hodín neskôr sa nakazíte kvapkami, ktoré zostali vo vzduchu (ak nie ste očkovaní).

 

Žiadny iný vírus nie je tak infekčný.

Nedávno sa osýpky považovali za minulosť. Na svete však stále existujú regióny, kde táto choroba pretrváva – väčšinou ide o chudobné krajiny ako Filipíny a Vietnam.

Žiaľ, v posledných rokoch sa osýpky začali vracať do Spojených štátov, Kanady aj Európy. Hlavným dôvodom je to, že mnohí ľudia odmietajú očkovanie.

Tu je 8 faktov o osýpkach, ktoré by mal každý vedieť

  1. Ako sa prenášajú osýpky?

Hlavný režim prenosu je prostredníctvom vzduchu.

Zdrojom choroby je chorá osoba, ktorá vylučuje vírus (najmä v posledných dvoch alebo troch dňoch inkubačného obdobia a až do tretieho alebo piateho dňa po objavení vyrážok).

Vírus, ktorý cirkuluje vo vzduchu, môže preniknúť do vedľajších miestností a dokonca do miestností umiestnených na iných poschodiach. Nie je odolný voči pôsobeniu životného prostredia a preto rýchlo zomiera pod vplyvom slnečného a ultrafialového žiarenia. V miestnosti, kde sa nachádza pacient s osýpkami, zostáva riziko nakazenia touto infekciou minimálne 30 minút po jeho odchode.

Existuje tiež vertikálny spôsob prenosu (od tehotnej ženy na plod) a domáci spôsob (prostredníctvom spoločnej konzumácie jedla s nakazeným človekom). Prostredníctvom tretích rúk sa choroba neprenáša: po kontakte s človekom s osýpkami už osýpky nemôžete „odovzdať“ inej osobe.

  1. Ako vyzerajú osýpky?

V prvých dňoch si možno osýpky pomýliť s prechladnutím. Pacient sa sťažuje na malátnosť, bolesti hlavy, stratu chuti do jedla. Vyskytuje sa nádcha, suchý, „štekací“ kašeľ, teplota stúpa na 38-40 ° C (na tretí alebo štvrtý deň zvyčajne klesá). U pacienta sa môže objaviť aj zachrípnutie a zápal spojiviek, či svetloplachosť.

Po troch dňoch sa na tele objavia ružovo-červené bodkované vyrážky. Ich počet sa zvyšuje, niekedy sa aj zlúčia. Môže to mať vplyv na sliznicu ústnej dutiny (na vnútornej strane líc sa objavujú biele škvrny).

Vyrážky sa najskôr objavia za ušami, na pokožke hlavy, tvári a krku. Neskôr aj na trupe, ramenách a nakoniec na nohách a rukách. Na rozdiel od alergií, vyrážky spôsobené osýpkami vôbec nesvrbia: aj keď je aktívne škriabaná, vedie to k krátkodobému svrbeniu, ktoré trvá nie viac ako pol hodiny.

  1. Kedy je nutné očkovanie?

Prvá vakcína sa podáva vo veku 12 mesiacov, pretože v tomto veku dieťa zvyčajne stratí ochranné materské protilátky získané počas tehotenstva. Druhá vakcína sa podáva vo veku 6 rokov, pretože ide o čas nástupu do školy (alebo prípravu na školu).

Ak osoba dostala dve očkovacie látky, účinnosť je približne 97-99%, ak to bola iba jedna dávka – asi 85-90%.

Imunita odolávajúca tomuto ochoreniu sa po zaočkovaní začína rozvíjať po troch až štyroch týždňoch u dospelých a po dvoch až troch týždňoch u detí.

  1. Je vakcína proti osýpkam bezpečná?

Očkovanie nemôže spôsobiť vznik ochorenia a nevedie k smrti. Ale po očkovaní sa môže objaviť reakcia na očkovaciu látku: do dvoch týždňov môže nastať zvýšená alebo znížená teplota, malá vyrážka.

Ak ste náchylní na alergické reakcie, vyrážka sa môže objaviť v prvých hodinách po očkovaní. Všetky nepríjemné javy prechádzajú už do niekoľkých dní. Vírus vakcíny sa neprenáša na iných ľudí: nie je možné nakaziť sa osýpkami od zaočkovanej osoby.

Očkovacia látka je certifikovaná a spĺňa všetky medzinárodné normy. Každá dávka očkovacej látky je kontrolovaná, preto nie je možné splniť podmienky s nízkou kvalitou.

Aj keby boli porušené podmienky prepravy alebo skladovania vakcíny, nespôsobia človeku žiadne vedľajšie účinky, no takáto očkovacia látka nebude poskytovať adekvátnu ochranu.

  1. Je možné ochorieť aj napriek zaočkovaniu?

Ľudia, ktorí mali typickú formu osýpok, nie sú opätovne infikovaní, pretože imunita voči infekcii stále pretrváva počas celého života.

  1. Existuje liečba?

Bohužiaľ nie. Lekári môžu pomôcť pacientom vyhnúť sa najzávažnejším komplikáciám (slepota, zápal pľúc) tým, že im zabezpečia dobrú výživu a dostatok tekutín.

Na infekcie uší a očí môžu predpisovať antibiotiká. Predpisuje sa aj vitamín A, pretože osýpky odstraňujú zásoby tohto vitamínu.

  1. Prečo mnohí rodičia odmietajú očkovanie?

Jeden spoločný mýtus, ktorému niektorí rodičia veria, je, že očkovanie je zodpovedné za náhlu detskú úmrtnosť. Faktom je, že väčšina prípadov detskej úmrtnosti sa zaznamenáva vo veku 2-4 mesiacov, čo sa zhoduje s očkovaním.

Vedci však toto prepojenie nepreukázali, no zistili, že príčinou náhlej úmrtnosti detí môže byť fajčenie rodičov alebo zvyk dieťaťa spať na bruchu. V tejto polohe sa dieťaťu ťažšie dýcha a je možné, že dýchanie sa úplne zastaví.

Špekulácie o tom, že štát a lekári zarábajú na očkovaní detí, sú absurdné a deti trpia. Medzi povinností lekárov patrí poskytovanie vakcín, no nedostávajú za to žiadne prémie alebo iné peňažné odmeny. Štát preberá všetku ochranu obyvateľstva pred infekciami a poskytuje mu bezplatné očkovanie.

Ďalší mýtus: vakcíny obsahujúce ortuť vyvolávajú rozvoj autizmu.

Ako vysvetľujú lekári, konzervačná látka etyl ortuť chráni očkovaciu látku pred baktériami. Jedna dávka očkovacej látky obsahuje 5 μg etylovej ortuti. Pre dieťa je bezpečné množstvo ortuti 6 mikrogramov a látka sa z tela odstráni za týždeň. Hodnota Etyl ortute je oveľa vyššia, napríklad v konzervách tuniaka – 165 μg, u vareného lososa a kreviet – 27 μg.

  1. Je reálne, že osýpky časom celkom vymiznú?

Teoreticky je to možné. Koniec koncov, vírus osýpok zodpovedá profilu odstrániteľných ochorení: prenášajú ho len ľudia, nie zvieratá, takže nemusíte ničiť celý druh; máme účinnú očkovaciu látku; dokážeme túto chorobou s presnosťou diagnostikovať.

Svetové správy týkajúce sa témy osýpok nie sú až také pozitívne: podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v roku 2017 približne 85% všetkých detí na svete dostalo prvú očkovaciu látku proti osýpkam ešte pred dosiahnutím 1 roka, zatiaľ čo v roku 2000 to bolo len 72%.

To však nestačí na úplné vyhladenie tejto choroby. Napriek tomu, že väčšina ohnísk výskytu sa v súčasnosti nachádza v Afrike a Ázii, ako môžeme vidieť na príkladoch Ameriky a Európy, osýpky sa sa vracajú, ak dostatočne veľký počet ľudí odmietne očkovanie.

Preto mnohé európske krajiny začali ukladať pokuty a sankcie proti tým, ktorí nechcú dať svoje deti zaočkovať.  Pomôže to? Počkajme a uvidíme…

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “8 faktov o osýpkach, ktoré musí vedieť každý občan a každý rodič. Prečo mnohí rodičia odmietajú očkovanie?”