Slovník manipulátora: 30 fráz, ktoré vás nútia nevedome sa podriaďovať. Odhaľte ho už okamžite

V tomto článku budeme hovoriť o manipuláciách a niektorých technikách, ktoré používa kvalifikovaný manipulátor na to, aby sa dosiahol presne to, čo chce. Manipulátor je osoba, ktorá nenápadne zneužíva druhého človeka vo svoj vlastný prospech.

Často, keď ľudia hovoria o manipulácii, neraz spomenú slovo zneužívanie. Ide o podobný pojem a znamená to psychologické a emocionálne násilie vo vzťahoch.

Znepokojenie, hnev, frustrácia, odpor, vina, zmätok, hanba, strach, nespokojnosť – to sú pocity, ktoré manipulátor zvyčajne spôsobuje osobe, od ktorej chce niečo získať.

Najskôr chce človeka prinútiť k tomu, aby sa cítil ako niktoš. A potom mu veľkoryso dáva príležitosť na zbavenie sa komplexu menejcennosti, čo v ňom vyvolá pocit, že manipulátor pre neho vlastne urobil dobrý skutok.

Odpisovanie

„Iní ľudia nemajú nohy a žijú“ a „Chcel by som mať tvoje problémy“ – prejav ľahostajnosti voči obavám a úzkostiam iných ľudí.

„Zato ty si múdry“ a „Si ako monštrum“. Po takýchto frázach je ťažké si uvedomiť svoju atraktívnosť alebo si všimnúť svoje neviditeľné, ale existujúce prednosti.

„Nehovorím s tebou“ a „Tvoje tu nie je nič“- frázy, ktoré vás prinútia uveriť tomu, aby ste všetky svoje túžby a želania potláčali alebo ešte lepšie, aby ste na nich zabudli.

Kritika

„Bez urážky, ale …“ a „Nauč sa prijať kritiku“ – údajne dobré úmysly na zlepšenie toho druhého. V skutočnosti je to ten najlepší spôsob, ako ho ponížiť.

„Kam si sa dostal s tvojimi hodnotami?“ a „Toto je pre tvoje vlastné dobro“ – falošný záujem. V skutočnosti ide o priamy zákaz rozvoja. To je spôsob, ako vás k sebe pripúta. To je strach zo straty človeka, pretože keď sa stane lepším, bude môcť vstúpiť medzi ľudí s inou úrovňou.

„Ale on je lepší“ – porovnanie s inou osobou podceňuje vaše sebavedomie.

„Vždy sa urážaš“ a „Je to len vtip“ – spôsob, ako uraziť a nepriznať to.

Poznámky o veku

„Nehádaj sa so staršími“ – upriamenie pozornosti na vašu nekompetentnosť.

„Dospej“, „Čo si ako malý/á“ a „Buď vážnejší.“ Tí, ktorí nemajú argumenty na preukázanie svojej pravdy odvracajú pozornosť a odvolávajú sa na benevolentný postoj oponenta k diskutovanej téme.

„Ostatní v tvojom veku sú už …“ a „Je čas pochopiť, že …“ je umelé vytváranie behaviorálnych noriem prislúchajúce určitému veku.

Vina

„Vychovával/a som ťa týmito rukami“, „Dala som ti tie najlepšie roky“, „Dala som ti celý svoj život.“ Pocit viny vyvoláva pocit zlyhania, ktorý zase vedie k pocitu viny…

Hanba

„Buď muž“ a „Nebuď žena“. S cieľom prispôsobiť sa pohlaviu v očiach druhých sú ľudia pripravení urobiť veľa. A manipulátori to radi vyžijú.

„Poď a nerev“ a „Daj sa dohromady, ty padavka“ – zákaz emócií.

„Pozri sa na seba“ a „Čo povedia ľudia?“ – spôsobuje závislosť na verejnej mienke.

„Ty si taký egoista“ znamená v preklade: „Moje priania sú dôležitejšie ako tvoje.“ Snaží sa vo vás vyvolať zvyk k tomu, aby ste sa naučili obetovať svoje záujmy a želania, a on vám nuž nemusel nič vytýkať.

 

Zastrašovanie

„Už máš tridsať rokov“ a „A kedy prídu na rad deti?“ – vyvoláva vo vás pocit, že nezapadáte do súčasných spoločenských štandardov .

„Budeš zametať ulice“, „Skončíš na ulici“ – vnucovanie pocitu strachu z budúcnosti, ktorý vás môže zničiť, ak nerozpoznáte kroky naznačované manipulátormi.

Pasívna agresia

„Hádaj, kvôli čomu som bol urazený,“ „Mala si si to domyslieť“ a „Viem, čo si mal na mysli“ – frázy, ktoré vo vás vyvolávajú dôvod na hádky. Na druhej strane si môžete myslieť, že druhá osoba sa s vami chce udobriť.

„A ty si vždycky“ a „A ty si nikdy“ – výčitka, ktorá funguje ako nezmazateľná pečiatka a spôsobuje pocit nenapraviteľnej situácie, beznádeje, apatie a pasívnu agresiu.

„Hovoril som ti,“ „A teraz je v tom aký rozdiel?“ a „Už mám toho dosť!“ Ide o krátke frázy, ktoré posilňujú pocit neoprávnenosti.

„Nie, všetko je v poriadku, len …“ – klasické nedopovedanie vety. Fráza, v ktorej je šifrované: „Urobil si niečo nesprávne, hádaj čo.“

Vnuknutie pochybností

„Toto sa nikdy nestalo“, „Takéto niečo som nikdy nepovedal“, „To nie ja, ale ty“, „To si si vymyslel“, „To sa ti len zdalo“ a „Ty si na to zabudol, ale ja nie“ – obvineniach a popieranie, pri ktorých môžete pochybovať o ich správnosti, čo môže viesť k vášmu zmäteniu.

Odmietnutie

„Chcem, aby si bol…“ – náznak, že taký, aký ste, tomu druhému nevyhovuje.

„Takí ľudia ako ty potrebujú…“ – presadzovanie akcií pod rúškom nutnosti sebarealizácie.

„Buď viac než len to“ a „Nekomplikuj to“ – frázy, ktoré zakazujú, aby ste aktivovali svoje ochranné mechanizmy v kritických situáciách a hľadali ich príčiny.

„S tebou sa nedá rozprávať“ – znamená neochotu dosiahnuť kompromis a preniesť zodpovednosť na toho  druhého.

 

Rozpoznať manipulátora znamená, že ho zneškodníte. Jeho skutočné motívy sú odlišné od tých, ktoré verejne vyhlasuje. Rozpoznať ich je najhlavnejšou úlohóu, ako sa ochrániť pred negatívnym vplyvom.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho s priateľmi na sociálnych sieťach.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Slovník manipulátora: 30 fráz, ktoré vás nútia nevedome sa podriaďovať. Odhaľte ho už okamžite”