Toto je krajina, kde za prekročenie rýchlosti môžete ísť do väzenia a deti tu nechávajú spať aj pri -5°C a nikomu to nepríde zvláštne

Určite ste už počuli o Nórsku – krajine severnej Európy s počtom obyvateľov niečo viac ako 5 miliónov. Nikdy však nie je neskoro naučiť sa aj niečo nové!

Nasledujúce zaujímavé fakty o Nórsku nie sú medzi ľuďmi tak všeobecne známe (samozrejme, okrem samotných Nórov):

  1. Zvyčajne sa členom kráľovských rodín dovoľuje vstúpiť do manželstva iba s inými osobami kráľovskej krvi. Nórsky kráľ Harald však povedal, že by sa nikdy neoženil a zriekol by sa trónu, ak by si nemohol vziať svoju milovanú Sonynu Haraldsenovú, dcéru obchodníka s látkami. Nórska vláda povolila manželstvo a Sonya sa stala kráľovnou.

  1. V Nórsku sa nachádza najdrahší benzín na svete. Liter benzínu tu stojí 1,76 EUR, čo je o 2,5-krát drahšie, ako v USA. Nórsko má rozsiahle zásoby ropy, ale krajina neposkytuje dotácie na automobilové palivo, namiesto toho vynakladá peniaze na iné účely – napríklad na bezplatné vyššie vzdelanie pre všetkých občanov.

  1. Hoci bolo suši vynájdené v Japonsku, suši s lososom je čisto nórsky vynález. V roku 1980 nórska delegácia odišla do Japonska kvôli rozšíreniu vývozného trhu s morskými plodmi, kde ponúklo nápad, že losos sa použije na prípravu suši. Japonci neboli zvyknutí na surového lososa, ale v priebehu času sa táto myšlienka zakorenila a rozšírila po celom svete.

  1. Nóri často nechávajú svoje deti spať na čerstvom vzduchu aj pri teplote -5° C. Rodičia pravidelne nechávajú deti spať vonku v kočiari, zatiaľ čo sami pijú kávu v kaviarni. Neraz sa stáva aj to, že ich dávajú na balkón. Nóri totiž veria, že spanie na čerstvom vzduchu je prospešné ich zdraviu.

  1. Nórsko je jednou z najšťastnejších krajín na svete. V roku 2017 sa umiestnilo na prvom mieste v rebríčku o Svetovom šťastí. O rok neskôr obsadilo druhé miesto.

  1. Počas naftovej krízy v roku 1973, sa nórsky kráľ Olaf vybral do lyžiarskeho strediska prostredníctvom verejnej dopravy a dokonca si aj zaplatil cestovné, pretože v tom čase prebiehal „víkend bez áut“. Nórska vláda prichádza s „víkendom bez áut“, ktorý pomáha šetriť benzín.

  1. Od roku 1947, Oslo, hlavné mesto Nórska, každý rok posiela vianočný stromček ako darček pre obyvateľov Británie. Ide o uznanie britskej pomoci počas druhej svetovej vojny. Vianočný stromček vystavujú každoročne na Trafalgarskom námestí.

  1. Zoologická záhrada v Edinburghu je domovom kráľovského tučniaka Nielsa Olafa, ktorý získal titul čestného veliteľa Nórskej kráľovskej gardy od samotného Nórskeho kráľa.

  1. Hoci Nórsko na Letných olympijských hrách neslávi veľké úspechy, v zime si vie všetko vynahradiť. Nórski športovci sú šampiónmi v počte zimných olympijských medailí (až 329!).

  1. V Nórsku sa za rýchlosť trestá prísnejšie, ako napríklad za držanie drog. To je pravdepodobne jediná krajina v Európe, kde môžete ísť do väzenia za prekročenie rýchlosti: za 150 km / h dostane človek 18 dní väzenia.

  1. Od roku 1901 sa v Osle konala ceremónia udeľovania Nobelovej ceny za mier.

  1. Nórsko je jedným z hlavných spotrebiteľov kávy na svete. Priemerný Nór skonzumuje 9,9 kg kávy ročne!

  1. Nie je žiadnym prekvapením, že súčasné lyžovanie bolo vynájdené práve v tejto krajine. Na konci 19. storočia Sondre Norheim vynašiel lyže, ktoré mu umožnili otočiť sa a skákať s menším rizikom pádu. Jeho výtvor sa stal základom pre všetky moderné lyže.

  1. V meste Longyearbyen je zakázané zomrieť. Za posledných 80 rokov nebola v meste pochovaná ani jedna osoba, pretože telá sa vo večne zamrznutej pôde jednoducho nerozkladajú. Smrteľne chorí ľudia sú preto transportovaní vrtuľníkmi do iných miest, kde môžu pokojne zomrieť.

  1. Známa minerálna voda Voss je obyčajná voda z vodovodu z mesta Iveland.

  1. V roku 1971 boli v Nórsku zrušené doživotné tresty. Maximálny trest odňatia slobody je 21 rokov.

  1. V nórskych supermarketoch si z alkoholických nápojov môžete kúpiť iba pivo a jablčný mušt (cider). Všetky ostatné alkoholické nápoje sa predávajú iba v špecializovaných predajniach nazývaných Vinmonopolet. Vo veľkých mestách existuje niekoľko takýchto obchodov, v malých – vždy len jeden a vo vidieckych oblastiach nie sú žiadne.

  1. Neoficiálne nórske národné jedlo – mrazená pizza Grandiosa. Nóri milujú mrazenú pizzu natoľko, že ročne jej zjedia asi 24 miliónov kusov!

  1. Sieť nábytku IKEA nazýva svoje postele, šatníky a chodby podľa názvov nórskych miest.

  1. Každý majiteľ TV v Nórsku platí ročný licenčný poplatok vo výške 360€.

Navštívili ste už niekedy túto krajinu?

zdroj:boredpanda.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Toto je krajina, kde za prekročenie rýchlosti môžete ísť do väzenia a deti tu nechávajú spať aj pri -5°C a nikomu to nepríde zvláštne”