sobota, 27 júla, 2024

Tu je 5 látok, ktoré spôsobujú najväčšiu závislosť. Držte sa od nich ďalej

Držte sa od nich čo najďalej!

Ktoré látky spôsobujú najsilnejšiu závislosť? Existuje ich len päť, píše CNN. Vedci posudzovali škody, ktoré spôsobujú, v porovnaní s nákladmi a stupňom aktivity  dopamínu – hormónu, ktorý je dôležitou súčasťou „systému odmeny“ mozgu.

Tu je 5 omamných látok, ktoré robia človeka závislým takmer na celý život:

1) Heroín

Heroín skončil na prvej priečke, pretože zvyšuje hladinu dopamínu v „systéme odmeny“ mozgu pokusných zvierat o viac ako 200%. Aby zomrel na predávkovanie heroínom, stačí prekročiť štandardnú dávku päťkrát.

Heroín je druhá najväčšia droga, ktorá spôsobuje nenapraviteľné škody ľuďom a spoločnosti. Výrobcovia heroínu získavajú každoročne minimálne 70 miliárd dolárov.

2) Kokaín

Kokaín stimuluje produkciu dopamínu, čo zase bráni mozgu prenášať správy z jedného neurónu do druhého. Z tohto dôvodu sa „systém odmeňovania“ mozgu doslova zbláznil.

U zvierat sa počas experimentu s kokaínom hladina dopamínu zvýšila trikrát. Dnes je na svete okolo 20 miliónov ľudí závislých na kokaíne. Iba v roku 2009 sa obrat trhu s kokaínom pohyboval okolo 75 miliárd dolárov.

Crack kokaín je považovaný za najnebezpečnejší – spomedzi všetkých drog sa zaradil sa na tretie miesto, práškový kokaín je piaty. Približne 21% ľudí, ktorí skúsia kokaín, sa na ňom stávajú závislí.

3) Nikotín

Nikotín je súčasťou tabaku a spôsobuje  závislosť. Rýchlo sa absorbuje do pľúc a ide ďalej do mozgu.

Nikotín sa považuje za silné narkotikum. Dve tretiny ľudí sa po prvej cigarete stávajú závislými. Podľa WHO je na svete viac ako 1 miliarda fajčiarov.

Odborníci varujú: do roku 2030 bude nikotín zabíjať viac ako 8 milión ľudí ročne.

Laboratórne potkany stláčali z času na čas tlačidlo na získanie dávky nikotínu a súčasne sa im zvýšila hladina dopamínu v mozgovom „systéme odmeňovania“ o 25-40%.

4) Barbituráty (sedatíva)

Barbituráty sa považujú za lieky, ktoré sa pôvodne používali ako antidepresíva a lieky na spanie.

Ovplyvňujú chemické procesy prenosu signálu v mozgu a blokujú rôzne časti mozgu. V menších dávkach spôsobujú barbituráty eufóriu, ale vysoké dávky môžu byť smrteľné, pretože spôsobujú zlyhanie dýchania.

5) Alkohol

Dnes sa alkohol predáva takmer na každom kroku. Ovplyvňuje ale mozog inak. V priebehu laboratórnych pokusov na zvieratách sa ukázalo, že môže zvýšiť hladinu dopamínu v mozgovom „systéme odmeňovania“ o 40-360%.

Množstvo dopamínu sa pri každom poháriku zvyšuje.

Závislosť od alkoholu vzniká približne u 22% ľudí, ktorí popíjajú alkoholické nápoje. Podľa WHO v roku 2002 bolo na svete 2 miliardy alkoholikov a v roku 2012 zomrelo na alkohol viac ako 3 milióny  ľudí.

Trpíte nejakou závislosťou? Darí sa vám s ňou bojovať?

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights