„Večné“ škvrny na parapete zmiznú rýchlo a nadobro. Sú tak biele a čisté, ako by ste si ich namontovali len dnes

Jar je čas na celkovú očistu domu. Príroda sa obnovuje a človek ju nasleduje – čistí všetko, čo je zašpinené a dáva svoje bývanie po zime do poriadku. Zvláštna pozornosť sa venuje oknám a parapetom.

Okná – zdroj svetla. Aby mohli jarné slnečné lúče preniknúť do domu cez ne, musia byť čisté. Podobne tak aj parapety.

пластиковый подоконник чем мыть

 

Okenné parapety často ostávajú žlté, pokryté plesňami, zanechávajú na sebe stopy kvetináčov. Všetko len preto, že sa o ne nestaráme tak, ako by sme mali.

Dnes vám prezradíme, ako odstrániť nečistoty z plastových okenných parapetov.

 

  1. Pri čistení povrchu používajte vlhké utierky, presne také, ktorými čistíte mikrovlnnú rúru alebo chladničku.

пластиковый подоконник чем мыть

  1. Ak je problém vážnejší, napríklad stopy po fixkách, zvýrazňovačoch, perách, rozliaty a zaschnutý jód, či iné podobné farebné látky, použite čistiaci prostriedok na sklo, ktorý obsahuje roztok amoniaku.

 

  1. Čo v prípade, že nečistotu nejde nijako odstrániť, vytvorte si kašičku z bieliaceho prášku na pranie a vody. Naneste ju v tenkej vrstve na parapet a nechajte pôsobiť po dobu jednej hodiny. Nakoniec ju zmyte.

  1. Ďalšou možnosťou je použitie bežného mydla na pranie. Namydlite ním hubku a aplikujte na špinu.

  1. S hrdzou vám pomôže nezriedená octová esencia. Je nutné, aby ste pracovali v gumených rukaviciach, aby nedošlo k poškodeniu kože.
  2. Pri čistení okenného parapetu od škvŕn pristúpte k ich vybieleniu. Použite k tomu akékoľvek chlórové bielidlo, ktoré sa predáva v obchodoch s chemikáliami určenými do domácnosti.
  3. Jedlá sóda vám pomôže v boji proti čiernej plesni. Vytvorte si kašu s vodou a sódu a nechajte ju na okennom parapete pokrytým plesňou po dobu 1 hodiny. Potom dôkladne opláchnite vodou.

Dr. Oetker Jedlá soda 15g

V prípade, že váš okenný parapet je na tom stále zle a ani všetky prijaté opatrenia nepomohli, vyskúšajte samolepiacu fóliu. V súčasnosti existuje na trhu obrovský výber fólií rôznych farieb a vzorov. Povrch takejto fólie je lakovaný, vďaka čomu bude čistenie jednoduchšie než pri plaste. Samozrejme, aplikácia fólie nebude všeliekom, no vzhľadu parapet to určite to pomôže. Správny okenný parapet je čistý okenný parapet!

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “„Večné“ škvrny na parapete zmiznú rýchlo a nadobro. Sú tak biele a čisté, ako by ste si ich namontovali len dnes”