Veda potvrdila: Ženy sú naozaj vyššie bytosti. Mužský mozog sa zameriava na egoizmus a ženský na láskavosť

Všimli ste si, že ženy sú od prírody nezištnejšie a s väčšou pravdepodobnosťou sú pripravené činiť dobro, nielen pre ich príbuzných a priateľov, ale aj úplne cudzích ľudí? Bohužiaľ, muži takýto nie sú.

Potvrdzuje to aj nová štúdia z univerzity v Zürichu: mužský mozog odmeňuje sebecké správanie, zatiaľ čo ten ženský mozog, odmeňuje za štedrosť.

V rade behaviorálnych experimentov, v ktorých sa často robili rozhodnutia o tom, či sa majú deliť o peniaze, neurovedci skúmali, ktoré oblasti mozgu sa aktivujú pri vytváraní „prosociálnych“ (nezištných) rozhodnutí a ktoré pri tých sebeckých.

V testovacej skupine pozostávajúcej z 56 mužov a žien zistili, že tzv. striatum (centrum odmeňovania mozgu, za ktorým stojí dopamín zodpovedný „správne“ správanie) u žien reaguje oveľa silnejšie ako u mužov, keď robia „prosociálne“ rozhodnutia.

Striatum (prúžkované teleso) sa aktivuje stimulmi, spojenými s odmenou, ako aj pod vplyvom averzných, nových, nečakaných alebo intenzívnych stimulov.

Naproti tomu, sebecké správanie spôsobuje u mužov silnejšiu reakciu prúžkovaného telesa. Inými slovami, ženy sú odmenené za svoju láskavosť, zatiaľ čo muži sú odmeňovaní za to, že sú blbci.

Vedci vykonali druhý experiment, v ktorom neutralizovali striatum (prúžkované teleso), pričom používali lieky, ktoré potláčali uvoľňovanie dopamínu. V tomto prípade zistili, že ženy sa náhle začali správať oveľa viac sebecky a muži sa stali štedrejšími.

Vedúci výskumník Alexander Soutček poukázal na potrebu ďalšieho výskumu a potrebu „zohľadniť rodové rozdiely.“

Ale aby si muži nemysleli, že s čistým svedomím môžu byť egoistami, vedci varujú, že to všetko môže mať kultúrny, nie biologický základ.

Je nepravdepodobné, že rozdiely medzi mužským a ženským mozgom boli vytvorené prirodzene a s najväčšou pravdepodobnosťou sú výsledkom zakorenených spoločenských postojov.

„Systémy odmeňovania a výcviku sú v našom mozgu úzko prepojené. Empirické štúdie ukazujú, že ženy sú odmenené chválou za prosociálne správanie a ich systém odmeňovania sa naučí očakávať odmenu za pomoc namiesto sebeckého správania.

Vzhľadom na to, rozdiely medzi mužmi a ženami, ktoré sme pozorovali vo svojom výskume, možno najlepšie vysvetliť rozličnými kultúrnymi očakávaniami, ktoré sú kladené na obe pohlavia.“

Znamená to teda, že za ženskou nezištnosťou a štedrosťou stojí naša spoločnosť?

zdroj: lifter.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Veda potvrdila: Ženy sú naozaj vyššie bytosti. Mužský mozog sa zameriava na egoizmus a ženský na láskavosť”