sobota, 27 júla, 2024

8 dôvodov, prečo je tak dôležité vyliečiť sa z emocionálnej traumy z minulosti

Emocionálne zneužívanie môže byť jedným z najviac traumatických zážitkov a áno, v mnohých ľuďoch to zanecháva hlboké emocionálne jazvy. Ale aj stará psychologická trauma si vyžaduje istý čas na uzdravenie.

Toto je 8 dôvodov, prečo je veľmi dôležité vyliečiť sa z emocionálneho zneužívania…

  1. Oslobodenie sa z cyklu opakujúcich sa toxických vzťahov.

Keď sa vyhnite liečbe alebo sa pokúsite potlačiť svoje pocity, môže tým ovplyvniť svoje vlastné emócie. Môžete sa opäť ponoriť do rovnakého modelu manipulácie a toxického správania.

Keď konečne určíte, čo vám spôsobuje bolesť a pochopíte, čo môžete urobiť, aby ste to zastavili, môže to byť ťažké, ale veľmi nevyhnutné, aby ste urobili prvé kroky k uzdraveniu. Stanete sa silnejším človekom a v budúcnosti sa už budete vedieť brániť, ak sa niekto pokúsi narušiť vaše hranice.

 

  1. Návrat sebaúcty, ktorá vás urobí silnejším než kedykoľvek predtým.

Zo vzťahov, kde je človek emocionálne zneužívaný, sa  často odchádza s „rozbitým“ sebavedomím. Môžete upadnúť do zúfalstva, prestanete si veriť a budete sa pýtať samého seba, či si naozaj zaslúžite šťastie.

Keď začnete rozpoznávať všetky negatívne veci, o ktorých vás presvedčilo emocionálne násilie, ľahšie získate svoju vnútornú silu. A hneď ako sa vaše sebavedomie začne vracať, uvedomíte si, že všetky tieto klamstvá boli povedané len preto, aby vás oslabili. Keď začnete chápať, akú mate cenu, nikdy nedovolíte, aby vás niekto presviedčal o opaku.

 

  1. Oslobodenie od bolesti v srdci a vzniku miesta pre rast.

Sú noci, kedy neviete zaspať a máte pocit neopísateľnej ťažoby na hrudi. Vaše srdce totiž ešte stále prežíva tieto emócie hnevu, smútku, strachu a žiaľu. Keď ho však oslobodíte od týchto emócií, začnete vytvárať priestor pre viac lásky vo vašom živote.

Nakoniec sa znovu naučíte milovať seba samého a toto vám dáva príležitosť žiť ďalej. Stanete sa emocionálne silnou osobou a všimne si to aj vaše okolie. Môžete pomaly napĺňať svoj život láskou, ktorú si tak zaslúžite.

 

  1. Pochopenie, že nie ste na vine.

Komunikácia s človekom, ktorý vás emocionálne zneužíva, ne často plná obvinení na vašu osobu. No keď ste už konečne vyliečení, uvedomíte si, že to nie je vaša chyba. Všetko, čo ste urobili, bolo to, že ste dali šancu nesprávnemu človeku. Prijatie, že to nie je vaša chyba, vás oslobodí od sebaobviňovania.

 

  1. Vaša minulosť už nebude viac brániť vášmu šťastiu.

V prípade, že odmietnete uzdravenie, ostanete uväznený v každodennom utrpení. Nedovoľte, aby ste znecitliveli, keď vaša myseľ odmieta zvládnuť to, čo sa okolo vás deje. Keď si dovolíte, aby ste sa uzdravili, zistíte, že neexistuje žiadna bolesť, ktorá trvá navždy a žiadna bolesť, ktorú nemožno vyliečiť.

Po prežití emocionálnej traumy sa vaše srdce pomaly naplní radosťou. Začnete žiariť šťastím a kvitnete. Môžete si vychutnať život, ktorý pre vás bude mať konečne zmysel.

 

  1. Uzdravenie je nevyhnutné pre zdravú myseľ.

Je ťažké liečiť, keď to, čo sa stalo, dokážete stráviť len s obrovskou ťažkosťou. Nepotláčajte to len preto, že vo vašom vzťahu sa niečo pokazilo. Stalo sa to a skončilo. Nesnažte sa svoje city pochovávať a dúfať, že vás nebudú prenasledovať.

Emocionálny zneužívateľ vo vás môže vyvolať paranoidné alebo šialené pocity. Dôverujte svojim blízkym a vyhľadajte pomoc, aby ste sa uzdravili. Ak sa chcete vo vlastnom tele cítiť opäť dobre, toto je cesta, ako to dosiahnuť.

 

  1. Oslobodenie sa od utrpenia bude užitočnou lekciou pre vaše deti.

Keď sa z vás stanú rodičia, pochopíte, že musíte byť silní nielen pre seba, ale aj pre svoje deti. Viete, že vaše deti vás vo všetkom napodobňujú. A musia sa naučiť veľa dôležitých vecí. Vaše deti budú chápať, že život nie je vždy prechádzka v ružovej záhrade a budú si pamätať, ako sa ich rodičia dokázali vyrovnať aj s tými najťažšími životnými situáciami.

Musíte im ukázať, že nie všetci ľudia, s ktorými sa stretnú, sú hodní ich dôvery a nikdy by nemali dovoliť, aby niekto ignoroval ich fyzické a emocionálne potreby.

 

  1. Toto vám pomôže začať novú kapitolu vášho života.

Cesta k samovyliečeniu vám nakoniec umožní zbaviť sa týchto zlých spomienok. Pochopíte, že jedna zlá kapitola nemusí zničiť celý príbeh. Žiaden vzťah neurčuje, kto ste a čo si zaslúžite. Zanechajte túto skúsenosť vo svojej minulosti, neignorujte ju, no pamätajte na to, že sa musíte pohnúť dopredu.

To vám umožní začať novú kapitolu života, naplneného šťastím, nádhernými spomienkami a láskou, ktorú si tak zaslúžite.

 

Stretli ste sa s emocionálnym zneužívaním? Podarilo sa vám zvládnuť jeho následky?

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights