sobota, 27 júla, 2024

Čo si zbaliť do príručnej batožiny v roku 2019: zmeny v pravidlách, dávajte pozor!

Každoročne dochádza k zmenám pravidiel pre prepravu príručnej batožiny v lietadle. Ak sa chystáte na výlet, mali by ste si ich prečítať, aby ste potom priamo na letisku nevyhadzovali zakázané predmety a nekazili si zbytočne náladu pred odchodom, ak sa chystáte letieť nízkonádkladovkou.

Prejdite každú kategóriu príručnej batožiny oddelene. Pre niekoho je dôležité vziať si so sebou viac jedla, ak možnosť najesť sa je limitovaná,  napríklad diabetici, pre niekoho je dôležité mať so sebou  digitálne zariadenia, ako napríklad profesionálny fotograf.

Čo zbaliť do príručnej batožiny

1. Jedlo

Na palubu si nemôžete pribaliť tekuté a želatínové jedlá, konzervované potraviny a výrobky v dózach. Všetko ostatné je povolené. Najlepšie ale urobíte, ak si jedlo zbalíte do priehľadného vrecúška.

Veľkým plusom pre cestujúcich je povolenie priniesť si na palubu výrobky kúpené v Duty Free. Musia byť zabalené v špeciálnych baleniach, ktoré majú predajcovia zóny voľného obchodu.

2. Lieky

Je dôležité aby sa s týmto oboznámili tí, ktorí majú zdravotné problémy, alebo tí, ktorí sú zvyknutí nosiť súpravu prvej pomoci. Na palubu je povolené vziať si lieky vo forme tabliet a kvapiek, peroxid vodíka a obväzy. Musia byť ale uložené v originálnom balení s návodom na použitie. Je zakázané prepravovať injekčné striekačky.

Treba mať na pamäti, že objem kvapaliny obsiahnutej v jednej fľaštičke by nemal presiahnuť 100 ml. Celkovo tak môžete mať so sebou 1 l tekutín, teda 10 takýchto nádob.

Pomocné prostriedky, ako barly, ortopedické pomôcky sú povolené, ak sú použité na osobné účely.

3. Digitálna technológia

Môžete si vziať techniku, ktorá sa používa v každodennom živote: prenosný počítač, tablet, mobilný telefón, MP3 prehrávač, fotoaparát, elektrický holiaci strojček, nabíjačky a podobne.

 

Dĺžka príručnej batožiny by nemala byť väčšia ako 56 cm, výška – 45 cm a šírka – 25 cm.

4. Dokumenty, cennosti a dekorácie

Neexistujú žiadne obmedzenia.

5. Kozmetické výrobky

Povolené je zbaliť si na palubu suchú kozmetiku – očné tiene, riasenku, ceruzky na oči a pery, púder. Tekutiny a krémy môžu byť len v nádobách, ktorých objem nepresahuje 100 ml. Pena na holenie a dezodorant sú zakázané.

6. Predmety osobnej starostlivosti

Môžete si vziať zubnú kefku, vlhčené utierky, holiaci strojček, nekovový hrebeň bez ostrej rúčky. Zabudnite na ostré predmety. Napríklad manikúra by mala zostať doma.

 

7. Oblečenie

Môžete si vziať so sebou ľubovoľné oblečenie a doplnky ako je kabelka alebo dáždnik.

Existujú predmety, ktoré vždy boli a budú zakázané, bez ohľadu na to, koľkokrát sa dopravné pravidlá menia. Patria medzi ne zbrane, ostré predmety, nožíky, jedy. Rovnako aj  zvieratá. To sú normy príručnej batožiny.

Prípustná hmotnosť príručnej batožiny sa môže líšiť v závislosti od triedy letenky a leteckej spoločnosti, ktorá služby poskytuje. Zvyčajne sa pohybuje od 5 do 15 kilogramov.

Zdieľajte tieto informácie s priateľmi na sociálnych sieťach. Cestujte s potešením a balenie sa do príručnej batožiny pre vás nebude problém.

Zvyčajne je na každom lístku uvedený podrobný zoznam zakázaných položiek.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights