sobota, 27 júla, 2024

Lekári mu dávali 2 roky života. Len nedávno však odbehol maratón

41 rokov je už vek, kedy si začnete pomaly prehodnocovať svoj život. Zvlášť vtedy, ak vám pred pár rokmi lekár povedal, že už by ste mali byť mŕtvi.

Napriek tomu, že bol celý život o niečo väčších rozmerov, v 30-tke sa Carlos Orozco vďaka sedavému životnému štýlu, nezdravému jedlu a alkoholu prepracoval do nebezpečnej obezity. Trpel strašnou bolesťou kĺbov, vysokým krvným tlakom, problémami s krvným obehom a dnou.

Keď mal 38 rokov, lekár mu naznačil amputáciu nôh. Váha takmer 290 kg viedla ku kožnej infekcii, ktorá nastáva, keď baktérie prenikajú cez trhliny v koži, čo vedie k pomalému hojeniu rán a chronickému edému.

Tí, ktorí majú nadváhu alebo obezitu, sú k tomu náchylnejší, pretože koža sa trie o pokožku a vytvára vstupné body pre baktérie, ktoré lekári nazývajú preležaninami. Početné liečby nezaberali a infekcia sa aj naďalej rozširovala.

„Chirurg ma objednal na operáciu, ale uviedol, že sa nedožijem ani 41 rokov,“ – hovorí Carlos. „Povedal mi, že moja váha prekročí hranicu 300 kg, zomriem na zástavu srdca. V tom čase moja sestra čakala dieťa a ja som sa mal po prvýkrát stáť strýkom. Uvedomil som si, že chcem žiť!

Orozco bol ohromený chirurgovou úprimnosťou a namiesto toho zmenil konverzáciu na inú chirurgickú stratégiu: bariatrická operácia. Pri posudzovaní rôznych alternatív sa rozhodol pre rukávovú gastrektómiu, ktorá sa uskutočnila v decembri 2016.

Tento postup odstraňuje väčšinu žalúdka (približne 90%) a len časť žalúdka zostáva vo forme rukávu. Pacient teda môže konzumovať len malé množstvo potravy, čo zvyčajne vedie k prudkému úbytku na hmotnosti.

Muž však pochopil, že to nebude stačiť. Jeho celý životný štýl potrebuje celkovú opravu. Tak to urobil. Prestal piť a prestal jesť nezdravé jedlo – čo mu pomohlo schudnúť 90 kíl za šesť mesiacov. Potom podstúpil operáciu a hmotnosť ďalej klesala.

Problémy s kĺbmi a chronická bolesť, ktoré boli bežnou súčasťou jeho života, zmizli – bol schopný prestať užívať šesť druhov liekov. A teraz sa rozhodol pridať fyzickú záťaž. Ihneď po operácii prešiel 5 km na počesť priateľa, ktorý zomrel na infarkt.

Napriek tomu, že Carlos stále vážil 180 kilogramov, bol veľmi spokojný. A ešte predtým, ako dokončil prvý maratón, sa rozhodol zapísať sa na druhý. Keďže hmotnosť naďalej klesala, počet kilometrov sa začal zvyšovať. Začal trénovať šesť dní v týždni, pridával silový tréning a beh.

Aby znížil riziko zranenia, je nutné pomaly pridávať záťaž, čo je dôležité najmä pre tých, ktorí majú nadváhu, hovorí špecialista na obezitu Spencer Nadolsky.

„Nadmerná hmotnosť vytvára ďalší tlak na kĺby, čo môže viesť k ich degenerácii. Okrem toho, ak máte nadváhu, riskujete, že dostanete zápal, ktorý môže potenciálne zvýšiť proces degenerácie. Ale aj malá strata hmotnosti dokáže zníži bolesť a zlepšiť ich funkciu.“

Pre tých, ktorí sa snažia schudnúť, Nadolsky odporúča, aby sa obrátili na profesionála, ktorý bude vidieť mechaniku vášho tela pri chôdzi, čím sa uistí, že vaša chôdza nevyvíja ďalší tlak na kĺby.

V súčasnosti Carlos váži 84 kilogramov, zúčastnil sa niekoľkých desiatok pretekov na dlhé vzdialenosti a dokončil svoj prvý polmaratón. Prihlásil sa na ďalšie štyri polmaratóny a 24-hodinový závod na Ragnar Trail.

„Tieto preteky a pridanie celého maratónu mi dávajú príležitosť pokračovať v zlepšovaní,“ povedal. Už nemusí premýšľať o svojej váhe, ako to bolo pred niekoľkými rokmi. Teraz hovorí, že by mohol byť len bežcom. „V deň závodu sa moja myseľ zbavuje všetkého okrem cesty predo mnou.“

Myslíte si, že ak by sa nestretol s úprimným chirurgom, bol by schopný zmeniť svoj život?

zdroj: runnersworld.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights