Mama mi povedala, aby som toto tajomstvo zdobenia vajec nikomu nepovedala, ale nemohla som odolať pokušeniu!

Moja mama nevie vôbec kresliť a vždy ju to znepokojovalo. Hoci nemá umelecký talent, každoročne dodržiava tradíciu zdobenia vajíčok, čo je pre ňu, ako sama vraví, balzam na dušu.

Ukážem vám spôsob, ktorého sa mama vždy drží. Možno ho poznáte. Krása je v naturalizme, v prírodných prvkoch. To je to, čoho sa mama drží a myslím že je to krásne … Otláča listy na škrupinu. Ako sa vám to páči? Budem vďačná za spätnú väzbu v komentároch!

Dekorácie veľkonočných vajíčok

Budete potrebovať :

  • nite
  • vajcia (pre túto konkrétnu metódu sú lepšie hnedé)
  • nylonové pančuchy
  • cibuľovo hnedá šupka
  • veľký hrniec
  • Listy rôznych rastlín, môžete použiť kôpor, petržlen, zelené cibuľové pierka, listy izbových rastlín, dokonca aj malé pierka.

1. Potrebujete veľa cibuľovej šupky! Približne z 3 kg cibule, zalejte červenooranžové šupky vodou, priveďte do varu. Získate nasýtený roztok. Obalené vajcia by sa mali umiestniť na dno hrnca pod šupky cibule. Po 10 minútach ich môžete povyberať, vajíčka budú už zafarbené spolu s potlačenou kresbou.

2. Ako obaliť vajíčka? Rozložíme si ľubovoľnú rastlinku na vajíčko. Potom ho vložíme do pančuchy a  pevne zviažeme niťou. Zvyšnú časť pančuchy mama zvyčajne odstrihne.

3. Na vytvorenie krásnych obrázkov  môžete použiť bazalkové listy, dokonca aj ihličie. Fantázii sa medze nekladú!

ĎALŠIE KRÁSNE METÓDY PRE DEKORÁCIE VAJEC

1. Jemná čipka

Ak chcete ozdobiť veľkonočné vajíčko takto, stačí ho obaliť kusom čipky a zachytiť ho gumičkou. Potom ponorte vajíčko do farby. Vyberte si sýtu farbu, aby bol vzor na pozadí jasne viditeľný.

2. Jarná zeleň

Dekor s listami, vetvičkami a kvetmi je jednoduché a rýchle riešenie. Vyzerá to veľmi nezvyčajne a sviežo.

3. Minimalistické prúžky

Jednoduchý spôsob, ale efekt je úžasný.

4. Farebná mozaika

Zaujímavou dekoráciou môže byť samotná škrupina. Natrite a nalepte ju na povrch vajíčok pomocou lepidla.

5. Prírodná krása

Prírodná farba vajec je sama o sebe veľmi vhodná. Pôvabné kresby s bielym plsteným perom alebo malými nálepkami len zvýraznia ich krásu.

6. Vintage

Rovnaký výsledok sa dá dosiahnuť technikou dekupáž. Na to budete potrebovať servítky s malým vzorom a pastu (2 lyžičky zo škrobu zmiešajte s 50 ml vody). Ako lepidlo je tiež možné použiť zmes proteínového a PVA lepidla.

Oddeľte vrchnú vrstvu servítky, vystrihnite požadovaný obrázok. Jemne naneste pastu na miesto, kde bude obrázok umiestnený. Priložte vystrihnutý obrázok na vajíčko, prejdite po ňom kefkou namočenou v lepidle. Pokúste sa vyhladiť záhyby a odstrániť vzduchové bubliny. Nechajte vajcia vyschnúť, v prípade potreby naneste ďalšiu vrstvu lepidla.

7. Detská fantázia

Nie je nič krajšie ako detské kresby.

8. Nie je jednoduché, ale zlaté

Ponorte veľkonočné vajíčka do zlatej farby a dostanete vajíčka ako z rozprávky.

9. Čierne na bielom

Ak máte zdobiace zručnosti, môžete použiť tradičnú metódu. Vrcholom veľkonočnej dekorácie bude odvážny rozsah farieb.

10. Tónovanie

Jednoduchý spôsob, ako vyzdobiť vajcia, ktorý zvládnu aj vaše deti! Nalejte koncentrované farbivo do nádoby, vložte do nej vajíčko a počkajte 2 minúty. Potom dolejte vodu a nechajte v nej vajíčko ďalšie  2 minúty. Tento postup opakujte niekoľkokrát. Keď sa farba riedi s vodou, krásne to vytónuje škrupinu vajíčka.

Zdroj : takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Mama mi povedala, aby som toto tajomstvo zdobenia vajec nikomu nepovedala, ale nemohla som odolať pokušeniu!”