Manželia zasadili v priebehu 20 rokov 2,7 milióna stromov. Takto to vyzerá dnes

„Mamont“ – myšlienka slávneho brazílskeho fotografa Sebastiana Salgada a jeho manželky Lelie. Nápad s vysádzaním stromov vznikol v hlave muža ešte v roku 1990.

Pár kúpil dobytčí ranč v meste Aimores v brazílskom štáte Minas Gerais, ktorý predtým patril Sebastianovej rodine.

Bol v stave tesne pred rozpadom. Takmer všetky stromy boli vyrezané, zvieratá utiekli pri hľadaní lepšieho domova. Muža to chytilo za srdce a rozhodol sa, že s tým niečo musí urobiť.

„Len 0,5% pôdy bolo pokrytých stromami,“ hovorí fotograf.

Muž sa rozhodol vrátiť ranču nový život a vzhľad. Predtým tam bol dažďový prales. Výsledky práce prekonali všetky očakávania manželov.

Počas 20 rokov sa brazílskemu fotografovi podarilo vysadiť viac ako 2 milióny stromov. Keď s tým všetkým začínal, všetok hmyz, vtáky a zvieratá, ktoré opustili toto nebeské miesto, sa sem naspäť vrátili.

Sebastian našiel rovnako zmýšľajúcich ľudí, získal finančné prostriedky a v apríli 1998 spolu so svojimi priateľmi založil Instituto Terra.

Tento inštitút sa zaviazal obnoviť 1 502 akrov dažďového pralesa na farme Bulcao v meste Aimore (Minas Gerais). V roku 1998 táto oblasť získala titul súkromnej rezervácie.

Bývalý ranč pre dobytok pôvodne predstavoval 1740 akrov. Prvá výsadba sa uskutočnila v decembri 1999.

„Len drevo dokáže premieňať oxid uhličitý na kyslík. Musíme pestovať lesy, – hovorí Sebastian Salgadu.

Mali by v nich byť tradičné stromy určené pre konkrétne oblasti. V opačnom prípade sa tam už zvieratá nevrátia a lesy zostanú prázdne.“

Inštitút sa tiež zaoberá vzdelávacími projektmi, ktorých cieľom je informovať ľudí o potrebe ochrany a zachovania prírody.

Do roku 2012 sa inštitútu podarilo vytvoriť viac ako 700 vzdelávacích projektov, ktoré pokrývali 65 000 ľudí žijúcich v Brazílii. Na niektorých projektoch sa zúčastnil aj obyvatelia Rio de Janeira.

V tomto dažďovom pralese žije okolo 172 druhov vtákov (šesť z nich je ohrozených), 33 druhov cicavcov, 15 druhov obojživelníkov, 15 druhov plazov a 293 druhov rastlín.

https://www.facebook.com/InstitutoTerraOficial/photos/a.307337556052135/723933374392549/?type=3

Zostáva obnoviť ďalších 10% stratených lesov. Na farme je osem prírodných prameňov, ktoré sú aj v období sucha naplnené vodou.

O Sebastianovi Salgadovi

Je to brazílsky fotograf, predstaviteľ dokumentárnej fotografie, jeden z najväčších fotožurnalistov na svete, veľvyslanec dobrej vôle pre UNICEF, čestný člen Americkej akadémie umení a vied.

Medzi početné ocenenia fotografa patria cena Williama Eugena Smitha (1982), cena mesta Paríž (1984), cena World Press Photo (Holandsko, 1985), cena Villa Medici Medici (Francúzsko 1987) a ďalšie.

Ako súčasť svojich fotografických projektov navštívil viac ako 120 krajín. Výstavy jeho fotografií sa konali po celom svete.

Iniciatíva Salgadu je veľmi chvályhodná! Dúfame, že ľudia budú nasledovať jeho príklad! Koniec koncov, zasadenie čo i len jedného stromu je skvelá vec!

 

zdroj: brightvibes.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Manželia zasadili v priebehu 20 rokov 2,7 milióna stromov. Takto to vyzerá dnes”