Prsné implantáty sa považujú za jeden z rizikových faktorov rakoviny, no vplyv na mliečne žľazy nemajú

Prsné implantáty sú každým rokom populárnejšie. Niektorým ženám pomáhajú prispôsobiť tvar a veľkosť mliečnych žliaz tak, aby spĺňali určité štandardy krásy, iné sa k nim prikláňajú z dôvodu rekonštrukčnej operácii. V súčasnosti existujú moderné technológie a materiály, z ktorých sú implantáty vyrobené, považované za neškodné. Niekedy však spôsobujú množstvo ochorení.

Špecialisti Úradu pre potraviny a liečivá v roku 2011 naznačili, že existuje spojenie medzi prsnými implantátmi a rizikom vzniku vzácnej formy rakoviny – anaplastického veľkobunkového lymfómu, ktorý postihuje krv a imunitný systém.

Грудные имплантаты считаются одним из факторов риска развития рака, но поражает он не молочные железы

Dôvody, ako aj faktory, ktoré zvyšujú riziko ochorenia, nie sú zatiaľ spoľahlivo známe. Avšak asi v polovici registrovaných prípadov bola táto forma rakoviny diagnostikovaná 7-8 rokov po plastickej operácii. Zároveň sa predtým predpokladalo, že ide o chorobu mladých ľudí a detí, väčšinou mužského pohlavia.

46-ročná Michelle Forney „nosila“ tieto implantáty po dobu 19 rokov, ešte skôr, ako mala túto formu rakoviny imunitného systému.

Грудные имплантаты считаются одним из факторов риска развития рака, но поражает он не молочные железы

Dôvodom príchodu k lekárovi bolo svrbenie a bolesť mliečnych žliaz, ako aj ich zväčšenie. Špecialisti spočiatku diagnostikovali mastitídu (zápal prsných žliaz), ale antibiotická liečba nepriniesla očakávané výsledky. Nebezpečenstvo tohto typu rakoviny spočíva v tom, že ho nemožno zistiť pomocou mamografie a príznaky sa môžu zameniť s mnohými inými ochoreniami.

Грудные имплантаты считаются одним из факторов риска развития рака, но поражает он не молочные железы

Michelline implantáty boli textúrované (mali drsný povrch, ktorý zabraňoval ich posúvaniu), o čom ona sama ani nevedela. Pravdepodobne to bola príčina vzniku ochorenia.

Príznaky:

  • horúčka
  • nadmerné potenie v noci
  • strata hmotnosti a chuti do jedla
  • zdurené lymfatické uzliny v podpazuší, krku alebo slabinách
  • chronická únava

V prípade ženy bol anaplastický lymfóm „maskovaný“ za mastitidu, ktorej symptómy spôsobili nesprávnu diagnózu.

https://www.instagram.com/p/Bdgh96CHMXb/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Nie vždy a nie všetky implantáty vedú k rozvoju rakoviny, no ich používanie so sebou prináša určité riziká, vrátane našej budúcnosti. Toto sú niektoré z nich:

  • možná straty citlivosti a diskomfort
  • neschopnosť vrátiť prsia do pôvodného tvaru po odstránení implantátov
  • potreba opakovaných operácií s cieľom ich nevyhnutnej náhrady alebo z dôvodu prasknutia
  • chirurgické komplikácie (opuchy, infekcie, krvácanie)

Nedávno sa v médiách písalo o smrti matky troch detí, ktorá 17 dní po operácii augmentácie pŕs podľahla v dôsledku pľúcnej embólie. Tento stav je charakterizovaný skutočnosťou, že krvné zrazeniny, ktoré vznikajú ako možné riziko po operácii, blokujú jednu alebo viac tepien v pľúcach.

Je to práve ľudská nátura, ktorá sa zlepšuje nielen duchovne, ale aj prostredníctvom zovňajška. Ľudia si na to volia rôzne metódy, či už invazívne alebo niečo šetrnejšie. Ale možno je to práve tá prirodzená krása, ktorá si nevyžaduje žiadne zásahy, ktoré za určitých okolností môžu byť nebezpečné nielen pre naše zdravie ale aj život…

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Prsné implantáty sa považujú za jeden z rizikových faktorov rakoviny, no vplyv na mliečne žľazy nemajú”