back to top
sobota, 20 apríla, 2024

10 neobvyklých príznakov toho, že vaše hormóny sa búria

 

Naše telo je miestom neustálych hormonálnych zmien. Po tom, čo sa udejú, sa naše telo postará o to, aby sa všetky funkcie vrátili naspäť do poriadku. Nedostatok hormónov však často vedie k mnohým problémom. V prípade, že ste schopní správne rozoznať signály vášho tela, môžete sa týchto problémov zbaviť už v prvých fázach hormonálnych zmien.

Toto sú z nich tie najdôležitejšie:

  1. Zmena chuti do jedla

Ak často pociťujete chuť na slané alebo sladké – môže to byť príznakom hormonálnej nerovnováhy. Najmä hormón ghrelin (hormón hladu), stimuluje chuť do jedla, zvyšuje príjem jedla a podporuje hromadenie tukov.

  1. Mávate neustále zmeny nálad

Náladové zmeny sú zvyčajne spojené s PMS a hlavným dôvodom je nerovnováha estrogénu.

Estrogén a progesterón, ktoré sa uvoľňujú počas menštruácie, môžu ovplyvniť hladiny serotonínu – regulujúceho náladu a chuť do jedla.

Tiež môže ísť o príznaky problémov s hormónmi štítnej žľazy.

  1. Problémová pokožka

Práca mazových žliaz sa zvyšuje, na čo má vplyv hormón androgén. Ide o mužský pohlavný hormón, ktorý je prítomný ako u mužov tak aj u žien.

  1. Nízke libido

Existujú 4 hlavné hormóny, ktoré pri nerovnováhe môžu spôsobiť zníženie sexuálnej túžby: estrogén, kortizón (stresový hormón), hormóny štítnej žľazy a testosterón.

  1. Nedokážete sa sústrediť

Ak sa nemôžete sústrediť alebo mávate bolesti hlavy podobné migréne, môže to byť kvôli nízkej hladine estrogénu v tele.

  1. Tráviace problémy

Vzhľadom na to, že mnohé hormóny ovplyvňujú tráviaci trakt, akákoľvek nerovnováha môže spôsobiť zápchu, nadúvanie, ťažké kŕče alebo bolesť. Najčastejším hormónom, ktorý spôsobuje zažívacie problémy, je estrogén.

  1. Naberáte na váhe

Ak váha rýchlo stúpnete, môže to byť dôsledok hormonálnej nerovnováhy v tele.

Inzulín, estrogén a hormóny štítnej žľazy môžu skutočne naznačovať ochorenia, ako je diabetes, zväčšenie štítnej žľazy a rakovina polycystických vaječníkov.

  1. Nepravidelná menštruácia

Môže ísť o dôsledok skutočnosti, že estrogénové a progesterónové reprodukčné hormóny nefungujú správne.

  1. Nadmerné ochlpenie

V dôsledku hormonálnej nerovnováhy nám naše chĺpky začnú rásť na miestach, kde by nemali byť. Je to spôsobené nízkou hladinou estrogénu a vysokou hladinou mužských hormónov.

  1. Zlý spánok

Nespavosť je spôsobená nedostatkom estrogénu alebo progesterónu. Keď vaječníky produkujú progesterón, pomáhajú regulovať menštruačný cyklus počas spánku.

Najčastejšími príčinami hormonálnej nerovnováhy sú stres, zlý životný štýl, zlé návyky. Všetky tieto zlozvyky naše telo vyčerpávajú a nedovoľujú mu, aby sa mohlo naspäť zharmonizovať.

Ak ste sa našli v týchto príznakoch aj vy, odporúčame váš stav konzultovať s lekárom a snažiť sa zlepšiť svoj životný štýl.

Pridajte si do života viac pohybu a staňte sa fanúšikom zdravého stravovania. Nastavte si rovnováhu medzi prácou a odpočinkom.

Koľko z týchto príznakov ste spozorovali na sebe?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰
spot_imgspot_img

Svetové predčasne narodené dieťa prekonalo 0% šancu na prežitie a tento rok oslávilo svoje tretie narodeniny.

Vtedy ste to ešte nevedeli, ale 6. júna 2020 sa Beth Hutchinsonová zapísala do histórie tým, že porodila predčasne narodené dieťa na svete. Táto novopečená...

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom internetu zdieľal so svojimi kolegami a tak sa mohla dostať až k nám. Otázku položili...

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...
Verified by MonsterInsights